De 10 bedste stauder til skygge

Det kan være svært at få planter og blomster til at trives i skyggefulde steder haven, men det er heldigvis ikke umuligt.

Der findes efterhånden mange stauder, som let kan trives i skygge eller halvskygge, så du kan få frodige, farverige og flotte skyggebede.


I nedenstående artikel kan du læse mere om de 10 udvalgte skyggetålende stauder.

1 - Hosta

Hosta er blevet en klassiker i skyggebedet. De er meget nemme at få succes med og fås i et utal af varianter med forskellige farver, med eller uden blomster og i mange størrelser.

Nogle sorter trives også i fuld sol. Hosta blomstrer fra maj-oktober.


Højde: ca. 15-60 cm afhængigt af sort.

2 - Astilbe

Astilbe får meget smukke og farverige blomster i pink, lilla, røde eller hvide farver. Blomsterstandene er meget elegante og står i flot kontrast til de grønne blade. De tåler ikke fuld skygge, men halvskygge. Hvis du gerne vil have farver i dit skyggebed, er Astilbe et godt valg. Astilbe blomstrer i juli/august.


Højde: 40-100cm.

3 - Løjtnantshjerte

Løjtnantshjerte er en gammeldags men ikke mindre smuk staude. Den tåler både hel- og halvskygge og får utroligt smukke hjerteformede blomster, der hænger som perler på en snor langs den grønne buede stængel. 

Løjtnantshjerte fås både i røde, hvide og pink farver, og blomster fra maj-juli.


Højde: ca. 40-100 cm

4 - Liljekonval

Liljekonvallen blomstrer i maj og juni med de fineste hvide klokkeformede blomster. Ikke alene er de smukke, men de har også en dejlig duft.

Når den plantes i halv- eller fuld skygge, står bladene grønne, indtil frosten sætter ind. Planten bliver ikke særligt høj og er derfor rigtig god som bunddækkende plante.


Højde. 15-20 cm.

5 - Skumblomster

Skumblomsten får masser af flotte blomsterspir med bittesmå hvide blomster i foråret. Efter blomstringen bliver bladene ved med at være grønne og efterlader derfor ikke ‘bare’ pletter i bedet. God som bunddækkende plante.


Højde: 10-25 cm.


6 - Lodden løvefod

Lodden løvefod er en fin grøn staude med dunede blade. I starten af sommeren får den flotte lysegrønne blomster, der blomstrer helt frem til begyndelsen af efteråret. Den bliver 20 - 40 cm høj og er meget frodig.

7 - Julerose

Julerosen er meget hårdfør og kommer op af jorden, før den sidste frost har lagt sig. Den blomstrer i hvide, lyserøde, bordeaux og grønlige farver med mørkegrønne blade. 


Højde: ca. 30 cm.

8 - Alunrod

Alunrod er en meget smuk og populær staude. Den får flotte farvede blade, som den beholder hele vinteren. Dertil får den fine små blomster om sommeren, som kan variere mellem gul, hvid, rød og lyserød. Hvis den plantes tæt sammen er den god som bunddækkende plante, men den kan også sagtens stå for sig selv mellem andre stauder.


Højde: ca. 50 cm.


9 - Kærmindesøster

Kærmindesøster får små lette blomster i hvid eller mørkeblå, som til forveksling ligner den klassiske forglemmigej. Bladene er store og bliver næsten sølvgrå og står i meget flot kontrast til de farvede blomster. Kærmindesøster bliver ca. 40 cm høj, og trives i fuld skygge i al slags jord, så længe den ikke er for tør. Blomster i april-maj.


Højde: ca. 30-50 cm.

10 - Høstfloks

Høstfloks får utroligt smukke og farverige blomsterstande i hvid, pink, rød, violet og lilla. Den blomstrer længe fra juni-september og er en rigtig god farvespreder i staudebedet. Den tåler ikke fuld skygge men halvskygge, og er god som snitblomst.

Højde: ca. 50-100 cm.