Løjtnantshjerte - Guide til dyrkning og pasning af løjtnantshjerte

Løjtnantshjerte, dicentra spectabilis, er en gammel og elsket staude med fine blomster, der ligner hjerter. Derfor kaldes den også ‘blødende hjerte’. De hjerteformede blomster er ofte hvide, rosa eller rødlige i farven og står i smuk kontrast til de lysegrønne blade. Planten stammer fra Asien, men kom til Europa allerede i 1800-tallet.

Det er en af de første blomster der rører på sig i staudebedet, når det tidlige forår rammer, og selvom nogle vil kalde den gammeldags, er det en meget smuk staude både i bede og krukker.

I denne guide kan du læse meget mere om dyrkning og pasning af løjtnantshjerte.


Sådan dyrker du løjtnantshjerte

Det er meget nemt at dyrke løjtnantshjerte som barrodsplanter.

Sådan gør du trin for trin:


  • Grav et hul der er dybt og bredt nok til at rødderne ikke bukkes
  • Sørg for at løsne jorden i bunden af plantehullet, så rødderne bedre kan få fat
  • Fyld hullet op med vand og lad det trække helt ned
  • Sæt roden i jorden og fyld op med jord blandet med kompost
  • Vand igen og fyld evt. mere jord på
  • Tryk eller træd jorden fast omkring planten

Placering af løjtnantshjerte

Løjtnantshjerte trives bedst i halvskygge og i let fugtige forhold. De tynde stængler er vindfølsomme, så den vil også gerne have en beskyttet placering, fx under buske og træer i læ for vinden.


Den blomstrer tidligere end mange andre stauder og er typisk afblomstret allerede i juli. Plant derfor gerne sammen med andre stauder, der blomstrer senere og længere.


Pasning af løjtnantshjerte

Løjtnantshjerte, dicentra spectabilis, kræver ikke ret meget når det kommer til pasning. Efter plantning kræver den sådan set bare jævnligt vanding, så passer den sig selv.

Den er vinterhårdfør og behøver ikke at blive dækket om vinteren. 


Løjtnantshjerte kan både plantes i bedet og i krukke, så længe jorden holdes fugtig og den placeres i halvskygge.


Blomstring sker typisk gennem maj, juni og start juli.

Hvornår skal løjtnantshjerte plantes?

Løjtnantshjerte kan i princippet plantes ud hele året, så længe jorden ikke er frossen. De bedste tidspunkter er dog i efteråret, mens jorden stadig er lun og fugtig, eller i foråret når risikoen for frost er ovre. Det giver rødderne de bedste betingelser for en sund vækst.

Hvis du planter ud om sommeren, skal du være opmærksom på at vande rigeligt, så planten ikke tørrer ud.

Vanding og gødning af løjtnantshjerte

Løjtnantshjerte skal vandes jævnligt for ikke at tørre ud. Planten trives bedst i fugtig, men ikke våd jord. Der er ingen faste regler for, hvor ofte den skal vandes - det kommer meget an på vind og vejr, samt hvor godt jorden holder på fugten. Mærk derfor gerne på jorden ofte for at være sikker på at den ikke er for tør.


Løjtnantshjerte kan typisk godt selv hente næring i jorden, og kræver ikke gødning med mindre jorden er meget næringsfattig. Hvis det er tilfældet, kan du tilføre gødning i det tidlige forår, for at give planten bedre energi til blomstringen.

Vær opmærksom på ikke at give for meget gødning, da det vil give flere blade frem for de fine hjerteformede blomster.Deling og formering af løjtnantshjerte

Det anbefales generelt ikke at dele dicentra spectabilis, da blomsten har meget skøre rødder, som let kan knække, hvis de graves op.


Hvis man alligevel vil flytte eller dele en plante, skal det gøres i efteråret, efter blomstringstid, hvor jorden stadig er blød og let at arbejde med. 


 

Vinterdækning af løjtnantshjerte

Løjtnantshjerte er fuldt vinterhårdfør i Danmark og behøver altså ikke at blive dækket om vinteren. FAQ

Hvordan passer man løjtnantshjerte?

Løjtnantshjerte er en meget nøjsom plante, som ikke kræver meget pasning. Planten skal vandes jævnligt for ikke at tørre ud og have en placering med halvskygge, men ellers passer den sig selv.

Er løjtnantshjerte flerårig?

Ja, løjtnantshjerte er flerårig og kommer igen år efter år.

Hvorfor hedder det løjtnantshjerte?

Den hedder løjtnantshjerte fordi blomsterne er hjerteformede. Hvis man vender de hjerteformede blomster på hovedet, skulle man kunne se både en kvindes skød og en flaske champagne - to ting der ligger tæt på en løjtnants hjerte. Planten kaldes også for blødende hjerte eller hjerteblomst.