Astilbe - Guide til plantning og pasning af astilbe

Astilbe - Guide til plantning og pasning af astilbe

Astilbe, kaldes også pragtspir, og er kendt for sine smukke farvestrålende blomsterspir. Det er en nem og hårdfør staude. som kan holde i mange år med den rette pasning. Den er mere alsidig end andre stauder, da den trives fint i halvskygge og så fås den i flere højder, så den også kan bruges som bunddække for højere planter.

I denne guide kan du læse alt om hvordan du dyrker astilbe i haven. Herunder også placering, vanding og gødning af astilbe. 

astilbe pink

Plantning af astilbe

Udplantning af astilbe er meget nemt. De sælges både som barrodsplanter og i potter, og uanset, hvilken du planter, kan du følge denne fremgangsmåde:


  • Grav et hul, der er ca. dobbelt så bredt og dybt som astilbens rod.
  • Fyld plantehullet helt op med vand, og lad det trække ned. 
  • Fyld lidt løs jord ned i hullet og sæt astilben ned, så rødderne ikke bukker. Fyld herefter hele plantehullet op med jord.
  • Vand grundigt igen og  lad vandet trække ned. Tilføj eventuelt mere jord, hvis jorden er sunket ned i hullet. Tryk eller træd jorden fast omkring plantens rod. 

Planteafstand for astilbe

Hvis du gerne vil plante flere astilbe sammen, så hold en planteafstand på mindst 30 cm mellem hver plante. Astilbe vokser meget år for år, og de vil hurtigt komme til at stå for tæt sammen, hvis du ikke holder en god afstand mellem dem. Det samme gælder, hvis du sætter astilbe sammen med andre stauder. 

Placering af astilbe

Astilbe er en tørstig plante, som har brug for en fugtig jord. Den klarer sig bedst på friland, hvor den let kan suge fugt til sig men kan også sættes i krukker.

Astilbe klarer sig bedst i halvskygge og trives godt i surbundsbedet med andre fugtelskende planter. 

Hvis din havejord er meget let, kan du med fordel blande den op med lergranulat, som binder fugten bedre. 

Kinesisk astilbe,  Astilbe chinensis, er den eneste type, der klarer sig fint i en helt almindelig havejord. 

Astilbe i krukke

Selvom astilbe trives bedst i bede, kan den sagtens dyrkes i krukker. Husk at vande ekstra i tørre og varme perioder og giv den gerne en større potte i foråret, så den kan få lov til at blive større.

astilbe hvid


Plantetid for astilbe

Astilbeplanter kan plantes ud hele året, så længe jorden ikke er frossen. For at give planten de bedste vækstbetingelser, skal den sættes ud i efteråret eller foråret, når jorden er fugtig og lun. Hvis du planter din astilbe om sommeren, hvor det er meget varmt og tørt, skal du huske at vande rigeligt ved udplantning og efter.  Mærk jævnligt efter i jorden, om den er fugtig nok.

Vanding og gødning af astilbe

Astilbe er en meget tørstig plante, og den skal stå i fugtig jord. Derfor er det vigtigt at vande den regelmæssigt, særligt i tørre perioder, er det nødvendigt at mærke efter i jorden, om den er fugtig nok. Astilbe får brune blade, hvis den mangler vand, så det kan du også holde øje med. 

For at være sikker på, at vandet trænger ordentligt ned til plantens rod, er det bedst at vande ordentligt færre gange, frem for at sjatvande hver dag. Sjatvanding kan få rødderne til at vokse opad, hvilket gør planten mere følsom overfor frost.

Vand gerne astilbeplanter med regnvand, for at bevare det sure miljø de trives bedst i. Regnvand indeholder nemlig ikke kalk.  

Når du skal gøde astilbe, er det bedst at gøre i foråret, når frosten er forbi - typisk i slutningen af marts eller april. Det er nemlig her planten vågner op fra sit vinterhi og forbereder sommerens blomstring. Derfor er det godt at give den et ekstra skud næring og energi i foråret. 

astilbe lyserød

Pasning af astilbe

Astilbeplanten er meget lette at passe. Planten kræver meget vand og et surt miljø i jorden, men ellers passer den stort set sig selv. 

Stilkene er kraftige og kræver ingen opbinding. Lad de afblomstrede blomsterstande være gennem efteråret og vinteren, da de beskytter den mod frost i plantens hvileperiode. Klip dem af i foråret, når planten begynder at sætte nye skud. 

Den træagtige rod gør at ukrudt har svært ved at vokse omkring astilbe, så den kræver heller ikke meget lugning.

Astilbe er generelt meget sunde planter og bliver ikke angrebet af sygdomme og skadedyr. Planten får dog let brune blade ved udtørring.

I vinterperioden klarer astilber sig fint uden vinterdækning og er fuldt vinterhårdfør.

Deling og flytning af astilbe

Astilbe er en hårdfør staude, som tåler både flytning og deling/formering. Grundet store årlige tilvækst er det faktisk en god idé at dele planten jævnligt. Ellers kan planten hurtigt blive for stor til sin plads. 

Astilbeplanten udvikler en rod, som kan blive meget hård og træagtig med tiden. Derfor er det bedst at bruge en spade til at dele den træagtige del. Du kan med fordel fjerne den træagtige del for at give planten og de resterende rødder mere luft. De nye rodklumper plantes på samme måde som ved nyplantning. 

Deling eller flytning af astilbe gøres bedst i efteråret, mens jorden stadig er lun og blomsterstandene er afblomstret. Efterårsregnen giver også godt med vand til planterne. 

 

 

FAQ

Er Astilbe flerårig?

Ja, astilbe er flerårig og kan holde i mange år ved korrekt pasning. Den har en god årlig tilvækst og vil derfor hurtigt vokse sig større og brede sig i jorden.

Hvor høj bliver en Astilbe?

Der findes flere arter af astilbe og afhængigt af arten bliver planten ca. 30 -100 cm høje.

Er Astilbe vinterhårdfør?

Ja, astilbe er fuldt i vinterhårdfør og kan sagtens tåle den danske vinter uden vinterdækning. 

Hvornår kommer der blomster på Astilbe?

Astilbe blomstrer om sommeren mellem juni og august.


Kan man tørre astilbe?

Planten tåler ikke udtørring, men du kan godt klippe blomsterstandene af og tørre dem. Det gøres nemmest ved at hænge dem med blomsterne nedad et tørt sted.