Hosta - Guide til dyrkning af flotte hosta i haven

De frodige hosta er mest kendt for at være nemme planter, der tåler skygge. Selvom planten har sin oprindelse i Asien, trives den rigtig godt i det danske klima, og derfor er det nemt at få succes med hosta i haven. Planteslægten består af mere end 30 forskellige arter med fx blomster, brogede blade eller de helt grønne og blå varianter.

Planterne er rigtig gode som bunddække i bede, da de ikke bliver ikke særligt høje, men får store blade, der holder ukrudt nede. Af samme årsag er de meget nemme at sætte sammen med blomstrende stauder, hvor de flotte farver fremhæves af den grønne bund.

I denne guide kan du læse alt om plantning og pasning af hosta, herunder også vanding og deling af hosta.


Plantning og plantetid af hosta

Hosta kan købes både i potter og som barrodsplanter, og metoden for udplantning varierer herefter. Hosta kan plantes hele året, men det er generelt bedst i foråret eller efteråret, så planten kan nå at etablere sig, inden den blomstrer i løbet af sommeren.

Hosta i potter -  trin for trin guide

  • Start med at grave et plantehul, der er stort og dybt nok til at rødderne kan være der uden at blive bøjet.
  • Sørg for at løsne jorden bunden af hullet, så rødderne lettere kan få fat. Fyld hullet helt op med vand og lad det trænge ned. 
  • Placer hostaen i hullet og fyld op med vand igen.  Fyld derefter plantehullet med jord.
  • Træd eller klap jorden fast omkring planten.

Hosta som barrodsplante - trin for trin guide

Barrodsplanter skal plantes straks efter modtagelse - vi anbefaler at starte med en potte indtil den kommer i gang med at spire.

  • Start med at lægge roden i en spand med vand i nogle minutter, så den kan trække vand til sig
  • Plant roden i en krukke med jord i en plantedybde på ca. 5-10 cm alt efter rodens størrelse. Hvis roden har knopper, skal disse ikke dækkes med jord. 
  • Når den begynder at spire og er kommet godt i gang, så kan den sættes ud i jorden. Følg da ovenstående guide.

Når din hosta er plantet, skal du huske at vande planten regelmæssigt, særligt hvis din havejord er meget sandet og derfor ikke holder så godt på fugt. Hosta kræver fugtig jord for at trives, så hvis det er en tør sommer, skal du vande oftere.

Det er som regel ikke nødvendigt at gøde hosta, men hvis du alligevel ønsker at gøre det, så er det vigtigt ikke at overgøde. Det vil give alt for store blade og meget sparsom blomstring. 

Planteafstanden for hosta varierer alt efter art og dine egne ønsker til bedet. En god tommeIfingeregel er at arter med ensfarvede blade kan sættes med 4 planter pr. kvadratmeter mens de brogede varianter kan sættes med 6 planter pr. kvadratmeter.  

Blomstrende hostaPlacering og pasning af hosta 

Hosta kan sættes i både krukker og på friland og trives bedst i halvskygge eller vandrende skygge. Nogle sorter klarer sig også i fuld skygge, og er derfor gode at placere under træer og buske, hvor andre planter ikke vil trives. 

I forhold til jordforhold er hosta ikke særligt krævende. Almindelig næringsrig havejord med et højt fugtniveau er godt. Hvis din havejord er meget sandet, kan du med fordel tilføre noget ler som holder bedre på fugten. 

Selvom hosta tåler skygge, så vil planterne blive kraftigere, hvis de står i halvskygge. Det gælder særligt de blomstrende arter, som vil få flere blomster, hvis de får en smule sol. Omvendt vil de store blade blive svedet, hvis planten står i fuld sol. Derfor er det vigtigt at vælge en god placering i haven. Hvis du planter hosta i krukker, kan du også sagtens flytte dem rundt i haven efter udplantning, alt efter solens placering.


Vanding og gødning af hosta

Hosta er en vandkrævende plante, som trives bedst i fugtig jord. Udover regelmæssig vanding findes der ikke regler for, hvor ofte hosta skal vandes. I tørre perioder er det en god idé at vande ekstra og ellers mærke på jorden, om den er fugtig eller tør, og vande derefter. 

Hosta trives i næringsrig jord, men har ikke behov for gødning. Hvis du alligevel tilfører gødning, så sørg for at det er i moderate mængder. Overgødning vil få planten til at sætte større blade på bekostning af de fine blomster. Det bedste tidspunkt at gøde hosta på er i foråret, når planten vågner op fra sit vinterhi og gør sig klar til at sætte nye skud.

.

Hosta i bede


Det er nemt at plante hosta i bede og er flotte blandet med andre blomster og planter men et rent hostabed er også rigtig flot. Hostaer bliver ca. 40-50 cm høje og kan let sættes sammen med flere hostaer eller højere stauder for at skabe variation. Hostaerne er også gode til at skabe bunddække ved andre planter, hvor blomstringen er mere oppe i højden. 

Det der er vigtigt er bedets placering i forhold til sol og skygge, da de fleste hostaer trives bedst i halvskygge og ikke meget sol. 

Hosta i bed


Hosta i krukker

Hosta trives godt i krukker, så længe jorden holdes fugtig og placeringen i forhold til skygge og sol overholdes. Brug gerne underskåle til potterne, men sørg for at de ikke sopper i vand hele tiden. En af fordelene ved at plante hostaer i krukker er, at de kan flyttes rundt i forhold til solen og blandes med andre sommerblomster og planter på terrassen.

Hvis der er meget sol på terrassen, så gå efter hostaer med blomster eller tykkere blade, da de tåler solen bedre end andre sorter. Hold også øje med om jorden er fugtig og vand oftere. 

Hosta i krukke

Deling af hosta

Hosta kan godt flyttes eller deles, men det bør gøres forsigtigt og helst i efteråret når den er afblomstret. Ellers i foråret inden blomstringen begynder. Det vil give planten tid til at vænne sig til sit nye ståsted.

For at dele hostaen stikker du bare en spade ned i rodknolden og planter begge rodklumper efterfølgende. Ældre planter vil typisk have en rund kant i midten, som du med fordel kan stikke ned i.

Planten skal have masser af vand og gerne en smule gødning efter flytningen eller delingen, så den får de bedste betingelser for at vokse. 


Snegle elsker hosta

Snegle elsker hostaens frodige grønne blade, så hvis du har mange snegle i haven, er det en god idé at tage nogle forholdsregler for at holde dem væk. Hvis du sætter dine hosta i krukker, kan du fx sætte kobbertape omkring dem. Det kan sneglene ikke kravle på.

I bedene kan du prøve med knækkede æggeskaller eller kaffegrums rundt om planterne, og hvis du har kanter på bedet, kan du også sætte kobbertape om dem.


Den mest effektive metode er dog at gå ud ved skumringstid og indfange sneglene manuelt og uskadeliggøre dem.


FAQ

Skal hosta klippes ned?

Hosta visner ned i efteråret, men vent med at klippe den visne blomsterstand af til foråret, da den beskytter rødderne mod frosten. Hosta skal ikke klippes ned i vækstsæsonen, men enkelte blade kan godt klippes af og bruges i fx buketter.

Kan hosta overvintre i krukker?

Ja, hosta er vinterhårdfør og kan sagtens overvintre i krukker. De forskellige hosta sorter skal heller ikke overdækkes om vinteren.

Hvilke hosta kan tåle sol?

De blå/grønne og blomstrende varianter med tykke blade tåler sol bedre end dem med meget tynde fine blade.

Hvordan trives hosta bedst?

Hostaer trives bedst i halvskygge i en fugtig og næringsrig jord.

Hvordan passes hosta?

Hostaer kræver ikke meget pasning. Sørg blot for at jorden de står i holdes fugtig og at de ikke står i fuld sol, men halvskygge.