10 sneglevenlige planter - Disse 10 planter kan sneglene ikke lide

Vi er mange der er godt og grundigt trætte af at få vores smukke planter og blomster ædt af dræbersneglene. Nogle har så mange i haven, at det næsten er en umulig kamp at vinde.


Dræbersnegle er særligt vilde med hosta og dahlia, som de hurtigt kan fortære - særligt de små nye skud er en delikatesse.


Heldigvis findes der stauder, som er mindre attraktive for dræbersneglene, så hvis du gerne vil have dine planter og blomster i fred, kan du med fordel sætte dem i dine bede og krukker.


Hvis du har rigtig mange snegle i haven er det en god idé at tage andre forholdsregler end sneglevenlige planter. Fx kobbertape om bede og krukker, sneglehegn og kanter, æggeskaller og kaffegrums. Det er blot nogle af de remedier man kan bruge til at holde sneglene væk fra ens planter. Læs meget mere om dem her.

Pæon

Pæoner er smukke i haven og fås i mange farver. De er meget nemme at passe og kræver ikke meget af haveejeren. De trives både i fuld sol og halvskygge, og vil gerne stå i næringsrig og veldrænet jord.

Akeleje

Akeleje er lidt af en joker i haven. Den er meget flot og findes i mange farver. Den har dog den lille ulempe, at den breder sig i haven, men ikke nødvendigvis på samme sted som den er udplantet. De har det med at dukke op mange andre steder i haven og ofte i andre farver end originalen. Det er en del af dens charmerende natur, men den kan være lidt svær at styre.

Storkenæb

Storkenæb er en smuk bunddækkende staude med de fineste blomster, som varierer i mange farver. Planten er meget hårdfør og passer stort set sig selv. Den trives bedst i fuld sol, men nogle sorter kan også trives i halvskygge eller endda helskygge. Dog vil den få flere blomster ved en solrig placering.

Salvie

Staudesalvie er meget nem at dyrke og kræver ingen pasning i form af vand og gødning. Dog vil den gerne have kalk tilført hver vinter. Derefter vil den belønne med en overdådig og lang blomstring. Staudesalvie trives bedst på en solrig placering, og kan plantes hele året, så længe jorden ikke er frossen.

Floks

Floks er kendt for deres overdådige blomstring og smukke farver. De er meget nøjsomme og passer stort set sig selv. De vil gerne have lidt gødning lige inden blomstringsperioden, men behøver ikke vand, medmindre der er langvarig tørke. Floks er selvsående og egner sig derfor bedst til bede, hvor de kan få lov at brede sig. Den foretrækker sol eller halvskygge.

Høstanemone

Høstanemoner er også lette at dyrke. De tåler ikke fuld sol og trives allerbedst i halvskygge. Til gengæld passer de sig selv og breder sig flittigt i haven. Plant dem gerne i et bed for sig, da de har det med at udkonkurrere andre planter, der står tæt på dem. 

Lavendel

Lavendler skal helst plantes i en tør og let sandet jord. I forhold til vand og gødning er de nøjsomme og passer sig selv. Til gengæld skal de beskæres hvert forår for ikke at blive for træede. Lavendel foretrækker en solrig placering, hvor den vil belønne med mange smukke violette blomster.

Ærenpris

Ærenpris er en meget hårdfør staude med flotte oprejste blomsterstande. Den tiltrækker mange bier og sommerfugle til haven, og er god for biodiversiteten. Dertil er den meget nem at passe, da den ikke stiller store krav til gødning. Den skal vandes gennem sæsonen og beskæres i foråret.

Iris

Der findes mange forskellige iris, som både kan dyrkes fra løg og som stauder. Iris kendes på deres skulpturelle blomsterhoveder i stærke farver, og er utroligt elegante i haven. De trives både krukker og bede og stiller ikke store krav til pasning. De vil gerne have en solrig placering i næringsrig jord. 

Nellike

Nelliker er en meget hårdfør staude med en overdådig blomstring. De trives godt på en solrig placering i veldrænet jord. Ellers kræver de ikke den store pasning, udover vand i tørre perioder. Hvis man nipper de visne blomster af, sætter planten nye. 


Dertil spiser dræbersnegle generelt ikke planter, som lugter eller smager stærkt og/eller bittert. Det gælder fx hvidløg, fennikel, forårsløg, anis, rosmarin og stjerneskærm. Derfor kan du med fordel sætte nogle af disse planter mellem andre planter, som sneglene normalt spiser. 

FAQ

Hvad skræmmer snegle væk?

Høns, pindsvin og ænder spiser snegle, så gør haven attraktiv for dem eller anskaf dig et hønse/andehold.  Kobbertape omkring bede og krukker, eller hvidløgsekstrakt til at sprøjte planterne kan også være med til at holde sneglene væk.

Hvordan holder man snegle væk fra planter?

For at holde sneglene væk fra dine planter kan du prøve at lægge æggeskaller og/eller kaffegrums rundt om dem, sprøjte dem med hvidløgsekstrakt, eller sætte kobbertape omkring krukker og bede.

Kan snegle lide lavendel?

Nej, snegle er ikke så glade for lavendel, da de dufter kraftigt og er meget træagtige i strukturen.