
Chili - Sådan dyrker du chili

Chili kan meget andet end at tilføje styrke og krydderi til din mad. Der findes mere end 4000 forskellige chilier, som deles op i 5 arter, som varierer i både styrke, smagsnoter, højde og vækst.
De kræver en smule pleje, men uanset om du er nybegynder eller erfaren hjemmedyrker, kan du få succes med at dyrke dine egne chiliplanter fra frø.
I denne artikel kan du læse meget mere om dyrkning og pasning af chiliplanter, herunder bl.a. forspiring, jordforhold, placering, vanding og typiske sygdomme og skadedyr.
Valg af chilifrø
Når du skal vælge dine chilifrø er det vigtigt at have for øje, om du vil dyrke dem i vindueskarmen, drivhuset eller på friland. Chiliplanter kræver meget varme og sol, så hvis du vil dyrke dem på friland, skal du vælge nogle af de mere robuste sorter.
Det er også vigtigt at vælge ud fra styrken, afhængigt af hvor stærke du kan lide dem. Vælg gerne flere forskellige sorter, så du kan eksperimentere lidt med dem.
Sådan dyrker du chili
Du kan med fordel vælge at forspire dine chili. Hvis du planlægger at dyrke dine chili i vindueskarmen, kan du gå i gang med forspiringen allerede i december, men ellers fra februar/marts. Frøene trives bedst i et varmt og let fugtigt miljø.
-
Fyld såbakker eller små potter med så- og priklejord.
-
Hæld vand på, så jorden er fugtig men ikke våd
-
Læg chilifrøene i jorden i ca. 0,5-1 cm dybde
-
Dæk med et plastiklåg, og stil dem et lunt sted med masser af lys - fx en vindueskarm. Ikke direkte sollys, da det kan svide de små spirer.
Hold jorden fugtig gennem spiringen men sørg for at den ikke bliver for våd. Brug gerne en forstøverflaske.
Når chilispirerne har fået 3-4 blade er det typisk tid til at plante dem om i noget større. Det tager omkring 5-30 dage, alt efter sort og forhold. Tjek om rødderne vokser ud i bunden af potten eller spirebakken. Hvis ja, er det tid til at give dem mere plads at vokse i.
Herefter er det vigtigt at sætte dem et sted med temperaturer mellem 24-27 grader og god luftfugtighed. Undgå direkte sollys men stil stadig planterne lyst.
Ved omplantning er det vigtigt at vælge en potte, der ikke er alt for stor. Plant hellere dine chiliplanter om flere gange i de tidlige stadier. Det giver også bedre muligheder for at holde øje med plantens vækst. Pas endelig på ikke at beskadige de sarte rødder ved omplantning og brug så-og priklemuld indtil den plantes på sit endelige sted.
Udplantning af chili
Chiliplanter der skal på friland eller i drivhuset kan plantes ud når der ikke længere er risiko for frost. I Danmark vil det ofte være i april/maj, alt efter årets vejr.
På friland skal de have en solrig og varm placering i læ for vind og vejr. Giv også gerne planterne en pind at støtte sig opad.
Det er en god idé at afhærde planterne inden de plantes ud. Det gøres ved at tage dem ud i solen i længere og længere tid om dagen, mens de tages ind om natten. Alt efter hvor lunt vejret er, kan afhærdningen gøres over en uges tid eller mindre.
Chili i drivhus
Du kan med fordel dyrke chili i drivhuset, da der er optimale varme- og lysforhold for at dine chiliplanter kan trives.
Inden du planter dine planter ud i drivhuset skal du sikre dig at jordtemperaturen er over 15 grader. Chiliplanter stopper med at vokse og sætte nye blomster, hvis temperaturen i drivhuset falder under 10 grader eller over 25 grader, så hold godt øje med temperaturen.
Husk at sørge for god udluftning og ventilation på sommerens varmeste dage, så chiliplanterne ikke står for fugtigt.
Pasning af chiliplanter
Chiliplanter kræver som tidligere nævnt lidt pasning i form af vand, gødning og knibning for at kunne trives bedst muligt. En chiliplante, der er godt passet, belønner til gengæld med masser af frugter.
Vanding og gødning af chiliplanter
Chiliplanter skal vandes regelmæssigt, men det er vigtigt, at de ikke står i vand. Hold øje med jorden og sørg for at den er let fugtig.
Efter spireprocessen er det godt at give chiliplanterne gødning med jævne mellemrum. Det giver de flotteste og bedste frugter. Gød gerne hver 2-3 ugen gennem vækstsæsonen og gerne med en særlig chiligødning. Planterne kan også trives med en allround gødning men en gødning særligt tilpasset chili, er at foretrække.
Knib dine chiliplanter
Når dine chiliplanter sætter sine første blomster, er det tid til at begynde at knibe planten for at styrke den og øge udbyttet af modne chilifrugter.
Faktisk bør du knibe de første 5-10 blomster af, selvom det er fristende at lade dem sidde. At knibe blomsterne af tricker planten til at sætte endnu flere blomster for at sikre sin overlevelse. Hvis ikke man kniber de første blomster af, vil planten ikke give et lige så stort udbytte.
Det er også en god idé at knibe sideskuddene, ligesom ved tomatplanter. Det gør at planten bruger sin energi på hovedstænglen og på at sætte frugter.
Sådan høster du chili
Fra planten sætter frugten og til den har nået sin fulde størrelse, går der typisk 1-1,5 måned. Det er dog vigtigt at lade chilien sidde på planten i længere tid, da det er her den udvikler sin smag. Groft sagt, kan man sige at jo længere tid du lader chilien sidde på planten, jo stærkere vil den blive. Smag dig gerne frem og pluk fx en chili om ugen, så du kan finde frem til det styrkeniveau, der passer til dig og dine smagsløg.
Farven på den plukkemodne chili varierer alt efter sort, så brug gerne farven som pejlemærke, hvis du er i tvivl. Der sker ikke noget ved at spise en chili, der ikke er helt moden, men smagen vil minde mere om grøn peberfrugt end chili.
Klip forsigtigt chilifrugterne af med lidt af stilken på. Regelmæssig høst fremmer flere blomster og frugter.
Opbevaring af chilier
Efter høst kan du opbevare dine chilier så de er friske eller tørrede.
Hvis du vil bruge dine chilier friske, kan de opbevares i en papirpose i køleskabet eller fryse dem ned.
For at tørre dem kan du hænge dem op på en snor, et tørt og luftigt sted eller i en dehydrator. Når de er tørret lægges de i lufttætte beholdere.
Bestøvning af chili
Chiliplanter er i udgangspunktet selvbestøvende, men du kan sagtens hjælpe processen lidt på vej, hvis du vil sikre dig flere chilifrugter.
Du kan fx prøve at ryste planten let for at få blomsterne til at frigive pollen, men du kan også bruge fx en vatpind eller lille pensel og gå fra blomst til blomst som bierne.
Når blomsterne falder af, vil du kunne ane en lille bitte chilifrugt, som vil vokse sig stor og moden med tiden.
Sygdomme og skadedyr i chiliplanter
Chiliplanter er ret modstandsdygtige overfor skadedyr, men kan blive angrebet, hvis forholdene er til det.
Bladlus
Bladlus er glade for chiliplanter og svækker planten ved at suge saften ud af stængler og blade. Sørg for at holde dine planter sunde og raske med vanding og god luftcirkulation. hvis uheldet er ude, kan de bekæmpes med insektsæbe og en kraftig stråle fra vandslangen. Gentag dette efter behov indtil alle lus er væk.
Snegle
Snegle kan hurtigt få bugt med en hel chiliplante - særligt i de tidlige stadier.
For at forebygge snegleangreb er det en god idé at sørge for sneglekant og/eller kobbertape omkring bede og krukker. Læg også kaffegrums og knuste æggeskaller i jorden omkring planterne. Det kan sneglene ikke lide at kravle over.
Sygdomme
Meldug og råd rammer ofte chiliplanter, der står for fugtigt og uden god luftcirkulation. Undgå at vande dine chiliplanter ovenfra, men vand kun selve jorden. Åbn vinduerne i drivhuset på de varmeste dage, så fugten kan komme ud og der kommer luft ind til planterne. Fjern beskadigede plantedele og kasser dem.
FAQ
Hvordan nipper man chili?
For at sikre de bedste udbytte skal de første 5-10 blomster knibes af. Det betaler sig at være hård her, selvom det er meget fristende at lade dem sidde. Dertil er det også en god idé at knibe sideskuddene af, så planten ikke bruger unødvendig energi på dem.
Hvordan passer man en chiliplante?
Chiliplanter behøver masser af varme og lys for at trives bedst muligt. Dertil er regelmæssig vanding og gødning også nødvendig.

Velkommen hos Blomsterverden
I 2024 fejrer vi 20 års jubilæum, og det markerer vi med en opdatering af vores hjemmeside og brand. I to årtier har Blomsterverden stået for at være den farverige nichebutik for bl.a. løg, knolde, frø og planter på nettet, og sammen med jer skabt tusindevis af skønne haver.
Vi glæder os til at vise dig endnu mere af, hvad vi har i vente.
Bliv inspireret
Se alle
Kål - Sådan dyrker du kål