Beskæring af Dahlia og Georginer | Sådan får du flere blomster!

Dahlia eller georginer er fantastiske og de ved det. Uden blusel eksploderer de i et fyrværkeri af farver og former, og som de generøse vækster de er, kvitterer de med endnu flere blomster, hvis man hyppigt klipper buketter af dem.

Lær nogle små tricks om beskæring af dahlia og få endnu mere ud af dine smukke planter.

Start beskæringen tidligt i blomstringsprocessen

For at få en tidligere blomstring kan der med fordel forkultiveres dahlia. I foråret, omkring marts måned, kan knoldene lægges i næringsrig jord lige under jordoverfladen et lyst og frostfrit sted. 

Når de nye planter er omkring 20-30 cm høj eller 2-3 bladpar, kan de klippes ned til 10 cm. Selvom det virker voldsomt at beskære den nye vækst så kraftigt, fremmer dette blot plantens grokraft. Nu vil planten skyde med flere skud fra bunden og du vil få en mere tættere og mere busket vækst med flere sidegrene og dermed flere blomster.

Når risikoen for frost er ovre, omkring maj måned, kan en udplantning foretages.

Tag toppen for at få en mere busket vækst af din dahlia og flere blomster

Helt konkret klippes der med en skarp saks lige over det nederste bladpar. De to sideskud vil herefter vokse ud til en ny stamme. Nippes topskuddet på alle skud, fordobles stammerne således, giver hver især sideskud og giver således grobund for dobbelt så mange blomster.

Udover de flere blomster modvirker beskæring også en tendens til at planten bliver bar forneden. Især når dahlia plantes alene i potter giver den mere buskede vækst en mere fyldig krukke samt mindre behov for opbinding.

Brug toppen til nye planter

Smid endelig ikke topskuddene ud, men brug dem som stiklinger til at lave flere planter med. Klip alle blade undtagen topbladet af og sæt stiklingerne i porøs jord. Vand dem og stil dem lyst og frostfrit til rødderne vokser sig store nok til at blive pottet om. Senere kan planterne udplantes. 

Vær flittig med saksen i løbet af sæsonen - Dahlia kan tåle det!

I løbet af sæsonen fjernes afblomstrede blomsterhoveder, så de ikke går i frø, og nye blomster vil dannes. Sæt endelig dahlia i skærehaven og fyld huset med de smukkeste buketter sæsonen igennem.

Én stor og høj dahlia eller mange små

Konsekvensen ved beskæring af dahlia på denne vis er på den ene side en lavere, mere busket og mere blomsterrig plante med mindre hoveder. 

Ønskes der tværtimod det modsatte, kan udknopning prøves:

Topskuddene bevares og de to mindre blomsterknopper ved siden af den store centrale fjernes. Dette koncentrer energien til en enkelt høj kæmpeblomst frem for en lavere plante med flere små blomster. 

Den samme knold kan derfor beskæres, så den kan placeres efter behov. Fx en enkelt høj kæmpeblomst bagerst i bedet eller i krukker samt de mindre og mere fyldigere mere foran.