Vanding af dahlia - tips til vanding i tørkeperioder

Det er vist ingen hemmelighed, at varmen og tørken har ramt os, og udsigten til regn, er desværre ikke særlig god lige pt. 

Mange er bekymret, når det gælder vanding og dahlia. Får dahliaknolden for meget vand, så rådner knolden.  Dahliaknolde kan ikke tåle at stå i vand. Får den for lidt, vil den ikke spire/blomstre.

Har du lige plantet dahlia? - sådan skal du gøre: 

Har du plantet dahlia inden for de sidste ca. to uger, hvor der er kommet minimalt med regn, så er det en god idé at give dem vand - også selvom de ikke har nogen spire endnu. Det er så varmt i vejret, og siden der ikke kommer noget naturligt vand, har de brug for hjælp.  Vand så jorden bliver fugtig. 

Spirer dine dahlia? 🌱 - sådan skal du gøre:

Dahlia, som allerede har været i jorden i noget tid, og som allerede er godt i gang med at spire, har brug for vand. 💦 En fingerregel er, at vande grundigt ca. to gange om ugen i tørre perioder - afhængigt af hvordan dine dahlia har det og hvor varmt/tørt det er. Undgå sjatvanding. 

Husk stadig, at dahliaknolde ikke har godt af at stå i vand i længere tid. Så hold jævnligt øje med jorden. 

Har du plantet i krukker, skal du være ekstra opmærksom på jorden og vanding.  

Dahlia i krukker, får ikke noget naturlig fugt fra jorden som et bed i haven. Derfor skal krukker vandes jævnligt og specielt i denne tørke. Men husk, at der SKAL være huller i bunden, så vandet kan løbe ud af krukken. Ellers risikerer du, at knolden rådner. Hold ekstra øje med jorden. 

Hvornår skal man vande? 💦

Lige nu skal vi tænke os ekstra godt om, når vi vander i haven, fordi der er enkelte havevandingsforbud, og flere kommuner anbefaler, at vi tænker os endnu mere om, når vi vander, end vi plejer. 

Vand sent om aftenen eller tidligt om morgenen:
Mange vander haven om aften, for at undgå at vandet fordamper. Jeg har altid vandet tidligt om morgen, og det har fungeret lige så godt. 

Tips til at vande i haven med omtanke: 

  • Vand tidligt om morgenen eller om aftenen.
  • Undgå at vande plænen (der skal utrolig mange liter vand til for at holde græsset grønt i denne varme). Plænen skal nok blive grøn igen senere.
  • Krukker, højbede og drivhus har brug for vand. Det samme gælder nyplantede blomster, hække og buske. Prøv at begræns vanding i haven (etablerede buske og bede).
  • Gem det kolde vand fra bruseren inden du går i bad, og brug det til krukkerne, drivhuset eller lign. 
  • Brug evt. resten af vandet du har kogt i din kedel/elkedel om morgenen, hvis du har lavet for meget og så er det jo oven i købet med reduceret kalkindhold.

Der findes mange andre tips, så har du et tip til hvordan man kan spare på vandet, men stadig gerne vil vande sine blomster? 

Så giv rådet videre til andre, ved at skrive det inde i vores Facebookgruppe. Besøg gruppen her.

Har du plads til lidt flere dahlia? Så har vi 50% på dahlia nu.

Nyd det gode vejr ☀️