Krokus - alt om dyrkning og pasning af krokus

Krokus, crocus, sælges som blomsterløg, men er oprindeligt en staude.

Der findes mere end 30 krokusarter, der alle bliver omkring 10-20 cm høje. Farverne kan variere mellem lilla, blå. gule og hvide nuancer


De fleste forbinder Krokus med foråret, men der findes faktisk også efterårsblomstrende varianter, som sætter blomster fra  september til november.


Udover at være utroligt fin, er Krokus også meget nøjsom og let at dyrke i haven - den kan tilmed trives i både bede og krukker uden de store pasningskrav.


I denne artikel kan du læse meget mere om dyrkning og pasning af Krokus, herunder lægning af krokusløg, pasning, og deling af Krokus.


Placering af Krokus

Krokus trives allerbedst i halvskygge. For lidt sol kan gøre at blomstringen udebliver, mens for meget sol kan afkorte blomstringen. Derfor er halvskygge det mest optimale.


Krokus stiller ellers ikke mange krav til placeringen, og kan både sættes i bede, krukker og plæner.

De mindre hårdføre arter er gode at sætte i krukker, da de nemt kan graves op og tages ind når den værste kulde rammer.

De hårdføre arter er meget velegnede til at sætte i græsplænen, da de ikke forstyrrer græsset og de afblomstrer netop som det bliver tid til at slå græs i foråret.Sådan lægger du krokusløg

Krokusløg er meget følsomme overfor udtørring og skal i jorden hurtigst muligt efter køb.


De forårsblomstrende sorter skal i jorden efteråret fra september til november, mens de efterårsblomstrende varianter skal i jorden om sommeren fra juli-august. Jo tidligere løgene lægges, jo bedre vil de kunne nå at etablere sig i jorden.


Husk at krokus først spirer 1-2 år efter de lægges i jorden.

Trin for trin guide til at lægge krokusløg:

  • Grav et plantehul der er så dybt at løgets spids kommer ca. 10 cm under jorden
  • Læg løget i hullet med spidsen opad
  • Fyld op med jord og vand efterfølgende
  • Tryk jorden fast

Krokus gør det særdeles godt i grupper så læg dem gerne i grupper med mindst 10 løg. Husk en afstand på ca. 5 cm mellem hvert løg, så det har plads til at vokse.


Hvis du gerne vil fremskynde blomstringen på dine krokus, kan du dække jorden omkring løgene med et godt lag granris eller lignende. Det holder sne og den værste frost væk og giver løgene lidt varme, så de kan spire. Krokus spirer helt ned til 5 grader.


De forårsblomstrende varianter blomstrer mellem januar og april afhængigt af sort. De efterårsblomstrende krokus blomstrer fra september -november.Pasning af krokus

Som tidligere beskrevet er krokus meget nøjsomme og kræver ikke meget pasning.

Krokus trives bedst i almindelig veldrænet havejord. Selvom krokusløg ikke må tørre ud, er de også følsomme overfor fugt og tåler ikke at stå i meget tung og våd jord.

Hvis din havejord er tung og leret, er det en god idé at blande den op med lidt sand for at sikre godt dræn.


Det er ikke nødvendigt at gøde krokus, men hvis du gerne vil forkæle dem, kan du tilføre jorden lidt kompost ved lægning.

Hvis du lægger krokus i græsplænen eller tæt sammen med andre blomster, som den skal dele næringen i jorden med, kan du eventuelt tilføre noget NPK-gødning.


Det er godt at rive jorden omkring krokus kort inden blomstringen, da det hjælper spirerne til at bryde gennem jorden.


Deling af krokus

Krokus formerer sig både ved sideløg og frø. Den spreder sig lystigt i haven og behøver ingen hjælp til at danne smukke blomstertæpper.. Det er dog en god idé at dele dem en gang imellem, så de ikke kommer til at stå for tæt.


Det gøres meget simpelt ved at graves hele løgklumpen op og tage sideløgene af. Herefter kan både sideløg og ‘gamle’ løg lægges igen.


Frøene kan indsamles fra frøkapslen, der kommer til syne lige ved jordoverfladen efter afblomstring. Det tager dog meget længere tid at få krokus fra frø.


FAQ

Hvornår skal man plante krokus?

De forårsblomstrende varianter skal plantes i efteråret fra september-november mens de efterårsblomstrende krokus skal lægges i jorden som sommeren i juli-august.

Kan man plante krokus i marts?

Det mest optimale tidspunkt at lægge krokusløg er i efteråret eller i sensommeren afhængigt af variant.

Kan krokus tåle frost?

Ja, de fleste krokus er vinterhårdføre og tåler frost. Der findes dog mindre hårdføre sorter, som skal opbevares frostfrit.

Kan man flytte krokus?

Ja, man kan godt flytte krokus. Ligesom hvis du skulle dele krokus, graves hele løgklumpen op, og lægges et nyt sted i haven.

Hvilken krokus giver safran?

Crocus Sativus - Safran krokus er smukke lilla blomster med lange orange støvdragere. Støvdragerne er safran, som tørres og bruges i madlavning. Det er en efterårsblomstrende sort.