Vintergækker - Guide til dyrkning og pasning af vintergækker

Vintergækker i haven er et af de allerførste tegn på, at foråret er på vej. De fine små stængler kommer op gennem den frosne jord omkring januar/februar og sætter fine hvide blomster helt frem til april. Et meget kærkomment syn efter vinteren.


Der findes ca. 20 arter af vintergækker, som breder sig fra Europa og Mellemøsten, hvor den b.la. vokser i skove. I dag vokser den også frit i Danmark. Den hører til amaryllisfamilien, som fx også tæller de lignende Dorothealiljer. De forveksles ofte, men Dorothealiljer har større klokkeformede blomsterhoveder, ofte med en grøn eller gul kant forneden.


Navnet vintergæk på dansk kommer af at blomsten driver gæk med vinteren ved at blomstre selvom det er frost og koldt.


Vintergækker er meget nemme at dyrke og kan vokse stort set hvor som helst. I denne artikel kan du læse meget mere om dyrkning og pasning af vintergækker i haven, herunder sorter, lægning af vintergækløg, placering, pasning og deling af vintergækker.


Sorter af vintergæk

Nogle af de mest almindelige sorter af vintergæk er Galanthus nivalis, Galanthus elwesii og Galanthus woronowii. Under hver af disse findes forskellige varianter og undersorter. Det kan være svært at få fat i nogle af de mere særprægede sorter, da de er mere sjældne i Danmark. 


Der findes en dobbeltsort, der hedder Flore pleno, som er utroligt smuk. Dertil kommer den meget høje vintergæk, Gravetye Giant, som kan blive 0.5 meter.

Placering af vintergæk

Vintergækker kan som nævnt vokse næsten hvor som helst og stiller ikke de store krav til placeringe. Den foretrækker en veldrænet og porøs jord, der minder lidt om skovbunden, hvor den vokser vildt.


Den kræver ikke meget sollys og kan trives på placeringer både med og uden sol. Sæt den der, hvor du får mest glæde af at kigge på den.


Sådan lægger du vintergækløg

Vintergækker skal plantes i efteråret fra september-november. Jo tidligere du lægger dem i jorden, jo bedre kan de nå at etablere sig inden blomstringen i januar/februar.


Løgene er meget små og derfor ekstra følsomme overfor udtørring. Derfor skal løg fra vintergækker lægges i jorden hurtigst muligt efter anskaffelse.


Vintergækker trives både i bede, i krukker og i græsplænen. Uanset, hvilken du vælger, er fremgangsmåden således:


Trin for trin-guide til at lægge vintergækker:

  • Grav et plantehul på 8-10 cm dybde
  • Læg gerne sand eller grus i bunden for ekstra dræn, hvis du havejord er tung
  • Læg løget i hullet og fyld op med jord
  • Vand let og tryk jorden fast med hænderne

Vintergækker står godt i klynger af 2-3 stk men husk en planteafstand på ca. 5 cm mellem hvert løg. 

Sæt dem også gerne sammen med andre forårsbebudere som krokus, perlehyacinter og narcisser.

Pasning af vintergækker

Vintergækker er som tidligere beskrevet meget nøjsomme og passer stort set sig selv når først løgene er lagt i jorden.

De kræver hverken vand eller gødning og skal heller ikke klippes ned efter blomstringen.

Det er vigtigt at vintergækker ikke står alt for vådt, da de som andre blomsterløg er følsomme overfor fugt. Hvis jorden er for våd og uden dræn, kan løgene udvikle gråskimmel eller botrytis. Det viser sig ved en grålig belægning på både stilke og blade. Hvis det sker, er der desværre ikke andet for end at grave hele planten op og kassere den, så den ikke smitter andre.

Smid den endelig ikke på komposten.


Det er en god idé at dele vintergækker jævnligt, da de flittigt spreder sig ved sideløg og hurtigt kan komme til at stå meget tæt eller sågar oven på hinanden.

Deling og formering af vintergækker

Vintergækker formerer sig både ved frø og sideløg. Sideløgene er den absolut hurtigste måde at få flere vintergækker på, da det tager op til 3-4 år at få vintergækker til at vokse fra frø. Hvis du har flere forskellige sorter, kan de krydsbestøves og skabe nye varianter, så det kan være spændende at kaste sig ud i frøformering.

Det bedste tidspunkt at dele vintergækker på, er efter blomstring, ca. slutningen af marts. Her graves hele løgklumpen op og sideløgene taget forsigtigt af. Herefter kan sideløg og ‘gamle’ løg genplantes på de ønskede placeringer.


Drivning af vintergækker

Vintergækker kan drives ved at grave en løgklump op inden foråret og sættes indenfor i krukker eller dekorationer. Efter blomstring kan løgene plantes udenfor igen. Vær dog opmærksom på, at de måske ikke går i blomst igen det efterfølgende år, men først året efter.


Er vintergækker giftige?

Ja, vintergækker indeholder alkaloider, som er giftige, hvis man indtager det. Det er primært løget, der er giftigt og bør holdes fra børn og husdyr, men hele planten indeholder en lav koncentration, som giver symptomer med opkast og diarré.


FAQ

Hvornår er der vintergækker?

Vintergækker kommer allerede fra januar/februar og kan blomstre helt ind i april måned afhængigt af vind og vejr.

Kan vintergækker sprede sig?

Ja, vintergækker spreder sig flittigt via sideløg og frø.

Hvad hedder de store vintergækker?

Gravetye Giant er en stor vintergæk, der bliver ca. 0,5 meter i højden.

Hvor mange forskellige vintergækker er der?

Der er ca. 20 forskellige arter af vintergækker under de forskellige sorter.