Scilla - alt om dyrkning og pasning af Scilla

Skilla (Scilla) kendes på sine fine klokkeblomster i blå, rosa, hvide eller violette farvetoner. Til forveksling kan den ligne hyacinter, og de er da også af samme familie. Der findes ca. 90 forskellige Skillaarter, som både kan være forårsblomstrende og efterårsblomstrende.


Som de fleste andre blomsterløg, er Skilla meget lette at dyrke, og når først de er lagt i jorden, kræver de ikke meget pasning for at pryde haven med smukke blomster.


Kært barn har mange navne. Skilla kaldes også for Stjernehyacint, hvilket giver mening, da blomsterne ligner små stjerner og den er af hyacintfamilien. Nogle kalder også Skilla for klokkeblomst pga. de klokkelignende blomster, men rigtig klokkeblomst er dog en helt anden plante.

Det latinske navn Scilla kommer fra græsk og oversættes til ‘Strandløg’. 


Skilla varierer i højden fra 10-30 cm og kan både have få eller mange blomster siddende på stænglen.


I denne artikel kan du læse meget mere om dyrkning og pasning af Skilla, herunder lægning af Skillaløg, vanding, jordforhold og deling.


Placering af Skilla

Skilla stiller ikke de store krav til placering i haven. De trives bedst i halvskygge, men tåler også fuld sol. 

Jorden skal være ret fugtig, da noget af de eneste Skilla slet ikke tåler er tør jord.

Hvis du giver den en placering med meget sol, skal du derfor huske at holde øje med om jorden bliver tør og huske at vande den.


Udover at jorden ikke må være tør, kan den trives i al slags jord, og behøver ikke meget lys. Hvis du har et sted i haven, hvor det er svært for andre planter at trives, vil Skilla ofte kunne klare sig fint.


Skilla kan sættes både i krukker og bede, men vi anbefaler at bruge den i bede, hvor den vil brede sig flot og sætte flere planter.


Sådan lægger du Skillaløg

Skilla kan som tidligere nævnt både blomstre i foråret og i efteråret. De forårsblomstrende arter skal lægges i jorden i efteråret fra september til november mens de efterårsblomstrende sorter skal i jorden i foråret fra marts til maj. Jo tidligere de lægges, jo bedre kan de nå at etablere sig i jorden.


Det er meget nemt at lægge Skillaløg og uanset om du lægger dem i bede eller krukker er fremgangsmåden som følger:



Trin for trin guide til lægning af Skillaløg:

  • Grav et plantehul der er ca. 3 gange så dybt som løgets længde
  • Læg løget i hullet med spidsen op
  • Fyld plantehullet op med jord og vand efterfølgende
  • Tryk jorden godt fast

Skilla er gode at sætte i grupper med mindst 10 stk. men husk en afstand på ca. 10 cm mellem hvert løg.


Skilla blomstrer i foråret omkring marts-juni måned, mens efterårssorterne blomstrer i august-september afhængigt af variant.

Pasning af Skilla

Skilla kræver hverken vand eller gødning, da den som tidligere nævnt ikke stiller krav til næringsrig jord. Den tåler ikke tør jord, så hvis det er en meget tør og varm periode og den står solrigt, kan det være en god idé at give den lidt vand. Ellers kan den sagtens selv hente det, den har brug for i jorden.


Skilla er fuldt vinterhårdføre og skal derfor ikke graves op om vinteren, de skal heller ikke dækkes af granris eller lignende.


Efter afblomstring er det godt at klippe blomsterstande af, men lad stængel og blade stå og visne ned. Det giver næring og energi til løget i jorden.


Deling af Skilla

Efter lægning af Skilla er det en god idé at give planten ro i nogle år og give den lov til at brede sig i bedet. Med tiden kan de dog komme til at stå så tæt, at det bliver nødvendigt at dele dem, for at de trives bedst muligt.


Det gøres nemt ved at grave hele rodklumpen op og fjerne sideløgene, hvorefter de kan lægges i jorden igen mere spredt.


Det bedste tidspunkt at dele Skilla er i efteråret når de er afblomstret og jorden stadig er lun og let fugtig.


Skilla i buketter

Skilla er ikke kun smukke udendørs. Særligt de høje varianter er meget velegnede til buketter, hvor de holder sig friske og flotte i lang tid.

For at få dem til at holde længst muligt kan du lave afskæringssnittet på skrå, skifte vandet hver dag og give stænglerne et nyt snit ca. hver 2. dag.

FAQ

Hvad betyder skilla?

Skilla (Scilla) kommer fra græsk og betyder ‘Strandløg’. Man ved ikke hvor navnet kommer fra, da det er usandsynligt at Skilla vokser ved stranden grundet den tørre jord.

Er snepryd og skilla det samme?

Skilla og Snepryd er ikke det samme selvom de er tæt beslægtede. Der findes kun fire arter af Snepryd mens der findes op mod 90 arter af Skilla. 

Hvordan kommer man af med skilla?

Skilla breder sig både ved sideløg og frø. Hvis man vil af med planten, er det bedst at grave løgene op og kassere dem eller lægge dem et andet sted i haven.

Hvornår blomstrer skilla?

Der findes både forårs- og efterårsblomstrende Skillaarter. De forårsblomstrende blomstrer typisk i marts-juni mens de i efteråret blomstrer i august-september.