Purpursolhat - Guide til dyrkning og pasning af purpursolhat

Purpursolhat,echinacea purpurea er en højt elsket staude i de danske haver. Dels på grund af de smukke anderledes blomster og fordi den tiltrækker humlebier og sommerfugle. Derfor er den særligt god i have, hvor man har frugttræer, som kræver bestøvning.

Plantens latinske navn er Echinacea Purpurea, som kommer fra de græske ord echino (pindsvin). Navnet har den efter sigende fået for sin smukke midte, der består af stikkende orangebrune nåle. Til trods for det enslydende navn, er Solhat og Purpursolhat ikke den samme plante. Purpursolhat er en selvstændig sort med 9 arter.

Kronbladene er som navnet antyder purpurrøde, men kan spænde mellem helt hvide og mørkerosa, afhængigt af variant. Blomsterne er meget robuste og bliver ca. 60-90 cm høje, og behøver ikke opbinding.

I denne guide kan du læse meget mere om, hvordan du dyrker og passer purpursolhat i din have.

Sorter af purpursolhat

Purpursolhat findes i andre farver end den karakteristiske purpurrøde. Sorter som ‘White Swan’ og ‘Milkshake’ er fx hvide mens ‘Hot papaya’ er rød/orange. 


Som navnet antyder, er blomsterbladene på purpursolhatten oftest i nuancer af rosa. Der findes dog også hvide sorter, som for eksempel sorten 'White Swan'. Også sorten 'Summer Cocktail' skiller sig også ud fra den klassiske purpursolhat, da den er gul ved udspring og skifter farve til rosa i løbet af blomstringen.

Sådan planter du purpursolhat

Purpursolhat kan købes både som barrodsplante og i potter på planteskolen. Barrodpslanterne skal helst plantes i foråret eller efteråret mens jorden er lun og let fugtig. Ellers kan den plantes ud hele året, så længe jorden ikke er frossen.

Purpursolhat trives bedst i sand- eller muldjord uden for meget ler. Hvis jorden er meget lerholdig, kan du med fordel tilføje lidt sand eller grus for bedre dræn. 


  • Grav et plantehul der er ca. dobbelt så dybt og bredt som roden
  • Læg gerne lidt grus eller sten i bunden af hullet som dræn
  • Fyld hele plantehullet med vand og lad det trænge ned
  • Placér planten i hullet og fyld jord omkring rødderne. Pas på ikke at beskadige rødderne
  • Vand igen og fyld helt op med jord
  • Vand igen og fyld mere jord på, hvis den er sunket ned
  • Træd jorden godt fast omkring planten

Så purpursolhat fra frø

Purpursolhat kan sagtens sås fra frø. Hvis du allerede har purpursolhat i haven, er det let at høste frø fra dem i efteråret og spire dem i foråret. Purpursolhat er ikke glad for at blive delt, men hvis man er forsigtig, kan man godt tage rodstiklinger fra den og plante dem ud.

Visse arter af purpursolhat, som fx ‘echinacea purpurea magnus’ er selvsående men den er ikke nødvendigvis frøægte og derfor kan man ikke være sikker på at blomsten, der dukker op fra de selvsåede frø, er den samme farve. Hvis man vil være helt sikker, er det bedre at købe frø. 

Placering af purpursolhat

Purpursolhat trives bedst med en placering i fuld sol med veldrænet jord. 

Den tåler både tørke og kulde når først den er etableret men trives dårligt med skygge og våd jord. Derfor er det meget vigtigt at sørge for godt dræn i jorden. 

Purpursolhat kommer senere end mange andre sommerblomster, og hvis den plantes for tæt på andre tidligere planter, kan de nye skud blive kvalt. Plant derfor purpursolhat med god afstand til andre planter, så blomstrer purpursolhat frem år efter år. 

Purpursolhat blomstrer i et par måneder i perioden juni til oktober, alt afhængigt af sorten, og er altså en skøn sensommerblomst. 


Pasning af purpursolhat

Purpursolhatte er meget nøjsomme og kræver ikke meget pasning.
Den tåler tørke bedre end for meget fugt, men skal helst ikke tørre helt ud. Den behøver ingen gødning.


Planten visner ned gennem vinteren, men lad gerne de visne stængler blive indtil foråret. De beskytter rødderne mod kulde, men hvis de klippes af i det tidlige forår, vil det fremskynde blomstringen.


Purpursolhat er en medicinsk plante

Udover at være en smuk tilføjelse til blomsterhaven, er purpursolhat også kendt som lægeplante, som bruges i alternativ medicin mod fx forkølelse og infektioner.
De siges også at kunne styrke immunforsvaret. Det er rødder og jordstængler, der benyttes til medicin mens kronbladene er spiselige. De smager ikke af meget men er flotte som pynt på kager eller salater.

Purpursolhat er udover sin duft, skønhed og tiltrækningskraft for insekter også en lægeplante, der flittigt bruges i alternativ medicin.

FAQ

Er purpursolhat og solhat den samme plante?

Purpursolhat, echinacea purpurea, og solhat, Rudbeckia fulgida, ligner hinanden men er ikke samme slægt. Purpursolhat er en selvstændig slægt med 9 forskellige arter. 

Er purpursolhat flerårig?

Ja, purpursolhatte er flerårige stauder og kommer igen år efter år, hvis de trives.

Kan purpursolhat overvintre i krukke?

Ja, purpursolhatte kan godt overvintre i krukker, men for at undgå for meget fugt i jorden, er det bedst at sætte krukkerne i et drivhus.


Hvornår skal man plante purpursolhat?

Echinacea purpurea kan plantes hele året som ‘færdig’ plante. Frø og barrodsplanter skal helst plantes i efteråret eller foråret i løs jord.


Hvornår skal solhat klippes ned?

Purpursolhatte kan klippes ned i foråret for at fremskynde flere blomster. Du kan også nippe de visne blomsterhoveder løbende for at få flere blomster.