Hyacinter - Alt om dyrkning og pasning af hyacinter

Hyacint, Hyacinthus orientalis, er en smuk løgplante, som i naturen og haven blomstrer i det lune forår, men i Danmark driver vi dem og bruger den også som en vinter/juleblomst indendøre. De smukke stjerneformede blomster har en dejlig duft, og de ser flotte ud både i buketter, i glas og i haven.


Hyacinter kommer oprindeligt fra varmere breddegrader i Tyrkiet og Syrien men trives også ganske fint i vores køligere klima. Som de fleste andre blomsterløg er de meget nemme at dyrke og kommer frem år efter år.


I denne artikel kan du læse alt om hvordan man dyrker og passer hyacinter i haven.


Placering af hyacinter

Hyacinter trives bedst med en solrig placering i veldrænet og næringsrig jord. Da løgene er følsomme overfor fugt, er det en god idé at tilføje lidt grus eller lecakugler ved plantning for at sikre et godt dræn.


Hyacinter er flotte at plante i grupper og gerne i forskellige farver. De trives også godt sammen med andre forårsblomster som fx tulipaner, narcisser og Scilla.


Sådan planter du hyacinter 

Hyacintløg skal lægges i efteråret. Gerne tidligt i fra september for at løget får god tid til at slå rødder inden frosten kommer. Hvis de lægges for sent, er det ikke sikkert de kommer op det følgende forår men først året efter igen.


Hyacinter trives godt i både krukker og bede og uanset, hvilken du planter i, er fremgangsmåden som følger.


Trin for trin guide til at lægge hyacintløg:


  • Grav et plantehul på ca.3 gange løgets længde. (Typisk omkring 20 cm)
  • Læg gerne ekstra dræn i hullet i form af grus eller lecakugler
  • Læg løget i hullet med spidsen opad
  • Læg dem enten i grupper med ca. 10 cm afstand mellem løgene eller mere
  • Fyld op med jord og tryk den godt fast
  • Vand og tilføj evt. mere jord, hvis den er sunket ned

Hvornår blomstrer hyacinter?

Hyacinter blomstrer i det tidlige forår omkring februar - april afhængigt af årets vejr.

Pasning af hyacinter

Når først hyacintløgene er lagt i jorden, er de meget nøjsomme og kræver stort set ingen pasning.

Giv dem gerne vand i tørre perioder og tilfør gødning, hvis din havejord er meget næringsfattig. 


Det er en god idé at grave hyacinterne op hvert 3.-4. år efter blomstring og pille sideløgene af. Hyacinter formerer sig nemlig ved sideløg og vil derfor komme til at stå tættere og tættere, hvilket forringer blomstringen.


Både sideløg og de gamle løg kan lægges igen og vil blomstre året efter. 

Hyacinter i haven vil ofte få lidt færre eller mere spredte blomster med tiden end de første år. Det betyder ikke at der er noget galt med planten, det giver bare en lettere blomst.

Det kan dog afhjælpes ved at fjerne blomsterne, så snart den er afblomstret. Lad bladene stå til de selv visner ned, da det giver energi til blomsterløget og blomstringen det følgende forår.


Hyacintløg skal ikke graves op og vinteropbevares - de tåler let frost. Hvis det er en meget kold vinter, kan du dække dem med grene og visne blade eller granris for at beskytte dem. 

 

FAQ

Hvad gør man med afblomstrede hyacinter?

Afblomstrede hyacinter kan klippes ned. Lad bladene stå til de selv visner ned, da de giver energi til hyacintløget.

Hvordan skal hyacinter passes?

Hyacinter kræver ingen pasning udover vand i meget tørre tider og evt. gødning, hvis jorden er meget næringsfattig, men det er som regel ikke nødvendigt

Hvornår skal man sætte hyacintløg?

Hyacintløg skal lægges i efteråret fra september til november. Gerne så tidligt som muligt når jorden endnu er lun og let fugtig.

Er hyacinter flerårige?

Ja, hyacinter er flerårige og giver flotte blomster år efter år.

Kan hyacinter stå ude i frost?

Ja, hyacinter er vinterhårdføre. Hvis det er en meget kold og våd vinter, kan det være en god idé at dække dem med lidt granris eller andre grene for at beskytte dem mod den værste frost.