Derfor elsker vi barrodsplanter | Alt du bør vide om barrodsplanter (+tips)

Stauder sælges enten i potter, frø eller barrodsplanter. Vi sælger dem som barrodsplanter, og det er der flere gode grunde til. Du kan bl.a. købe hosta, skærmlilje, solhatte, akeleje, pæoner og stokroser som barrodsplanter. 

Hvis du ikke allerede kender til fordelene ved barrodsplanter, så deler vi her 4 gode grunde til at vælge barrodsplanter.

pæon-barrodsplante

Hvad er barrodsplanter?

Når du køber en barrodsplante, modtager du planteroden, der er i dvale. Mens den er i dvale kræver den hverken fugt eller lys for at holde sig frisk. Roden ser ikke ud af meget, men så snart den bliver plantet, vågner den op fra sin dvaletilstand og er klar til at sætte nye skud.

Roden bliver gravet op af jorden mens den er i dvaletilstand og pakkes forsigtigt, derfor bruger planten ingen energi på omplantningen.

Hvorfor vælge barrodsplanter?

Der er mange gode grunde til at købe barrodsplanter. Det kan føles sjovere at købe en plante, som allerede er i blomst, men de er ofte sværere at holde liv i hjemme i haven.

  1. Barrodsplanter er ældre og etablerede planter og derfor kan du allerede det første år forvente større planter og flere skud, end hvis du fx satte planten fra frø. Netop fordi de er ældre, er de også mere modstandsdygtige.
  2. Barrodsplanter er meget nemme at dyrke. Plant dem i midlertidige potter og vent til de sætter nye skud, inden du planter dem ud på deres blivende sted. Fordi planterne har vokset naturligt, er det lettere at få succes med dem, frem for ‘færdige’ planter, der er dyrket med masser af gødning og næring.
  3. Barrodsplanter er mere miljøvenlige. Planterne har som regel vokset på udendørs marker i deres naturlige sæson og har derfor ikke krævet kunstigt lys, væksthuse eller ekstra vanding. 
  4. Barrodsplanter er billigere end ‘færdige’ planter, der har krævet masser af pleje for at blive store og frodige hurtigt.

hosta-barrodsplante

Sådan planter du barrodsplanter 

Det er en god idé at forspire barrodsplanter i starten af foråret omkring marts og april inden du planter dem ude i haven, hvor den vil komme igen år efter år. 

  1. Barrodsplanter skal plantes hurtigst muligt efter modtagelse
  2. Lig dem i blød 1-2 timer inden du planter dem for at give dem et lille startskub. 
  3. Plant dem i en potte og giv dem gødning efter behov
  4. Placér dem lyst og lunt f.eks. i et drivhus eller i en vindueskarm indtil de er store nok til at blive plantet ud i haven.

Der findes mange forskellige barrodsplanter, så hvis du har svært ved at vælge, forstår vi dig godt. Se vores 8 favoritter nedenfor til inspiration.

 barrodsplante

Husk stauder kommer igen år efter år, og skal ikke graves op om vinteren. Det er en nem måde at fylde haven med de skønneste blomster. 

Skriv endelig til os, hvis du har spørgsmål om barrodsplanter. Vi vil altid gerne hjælpe.

God fornøjelse