Pæoner - Guide til plantning og pasning af pæoner og bonderoser

De romantiske pæoner er kendt for deres overdådige fyldte blomster i flotte lyserøde og pink nuancer. Grundet deres ekstravagante udseende kunne man let fristes til at tro at det er en svær blomst at dyrke, men pæoner hører faktisk til slægten af stauder, og er derfor en robust flerårig plante, som er nem at holde i haven. I denne guide kan du læse alt om, hvordan du planter og passer pæoner, så du kan fylde din egen have med smukke farvestrålende pæonblomster. 

Pæon sorbet


Forskellen på pæoner og bonderoser

Blomsterhovederne på bonderoser og pæoner ligner hinanden meget, men forskellen ligger i deres blomstringstidspunkt, højde og vækst.


 • Bonderoser blomstrer fra maj til slut juni, hvor de mest almindelige pæoner, silkepæoner,  blomstrer fra midt juni til slut juli.
 • Silkepæoner bliver ca. 80-100 cm høje, mens bonderoser bliver ca. 60 cm høje.
 • Bonderoser har en bredere vækst med matte blade, hvor pæoner er mere oprejste og med blanke blade

Pæonsorter

Der findes flere forskellige sorter af pæoner, med varierende blomstringstidspunkter og vækstbetingelser.


 • Silkepæoner
  Silkepæoner kan udplantes hele året. De skal plantes, så knopperne er 3-5 cm under jordoverfladen. Deres blomstringstid ligger i juni og juli. 
 • Træpæoner
  Træpæoner kan også plantes hele året. De skal plantes, så knopperne er 10-15 cm under jordoverfladen, og blomstrer i maj måned.
 • Bonderoser
  Bonderoser kan udplantes hele året. Ligesom silkepæoner skal de plantes, så knopperne er 3-5 cm under jordoverfladen. De blomstrer i maj og juni måned.
 • Itoh-hybrider
  Itoh-hybridpæoner kan udplantes hele året. Ligesom silkepæoner og bonderoser skal deres knopper være 3.5 cm under jorden. Blomstringen sker i juni. 

Placering af pæoner

Alle pæonsorter foretrækker en plads med rolige vindforhold og rigeligt sol - gerne mere end 6 timers sol dagligt. Generelt skal jorden helst være muldet og rig på kalk. Dertil skal den være veldrænet, da pæoner ikke tåler blivende vand omkring rødderne. Dette gælder hele året med særligt i de kolde måneder er der risiko for at rødderne vil rådne væk, hvis de står i vand. Mens træpæoner trives bedst i en meget let og løs jord, trives de andre typer fint i en mere lerholdig havejord.

Plantning af pæoner

Alle pæonsorter kan plantes ud hele året, men for at give planten de allerbedste vækstbetingelser er det bedst at plante dem ud i foråret eller efteråret. 

Udplant pæoner i veldrænet og næringsrig jord, og giv dem en solrig placering i haven. Plant ikke en ny pæon, hvor der for nylig har stået pæoner, da der kan være sygdomsramte rødder i jorden, som kan smitte de nye rødder. Hvis du alligevel sætter en ny pæon på samme sted, så husk at forbedre jorden med ny jord og kompost. Læg også grus eller lecakugler i bunden af plantehullet, så der er et godt dræn.

Pæoner kan købes både i potter og som barrodsplanter. Hvis du køber dem som barrodsplanter er det vigtigt at plante dem hurtigst muligt efter modtagelse. 

Sådan gør du - trin for trin guide til udplantning af pæoner:


 • Grav en hul der er dybt og bredt nok til at rødderne ikke bukkes, når de sættes ned.
 • Sørg for at løsne jorden i bunden af plantehullet, så rodklumpen nemmere kan få fat.
 • Læg rodknolden ca. 3 cm under jordoverfladen. Den må endelig ikke ligge for dybt, da det så vil tage længere tid for den at blomstre. NB. Hvis det er en træpæon, skal den lægges 10-15 cm under jordoverfladen. 
 • Fyld hullet op med jord, tilsat kompost og kalktilskud, for at give god næring til den nye plante.
 • Træd eller klap derefter jorden fast omkring pæonen..
 • Husk at vande rigeligt hvis vejret er meget tørt. Pæoner trives bedst i let fugtig jord, så vand endelig ikke for meget, hvis vejret er fugtigt og vådt.
 • Det er ikke nødvendigt at gøde pæoner i starten.

Pæoner i krukker

Pæoner kan sagtens dyrkes i store krukker og plantes på samme måde som direkte i jorden. I krukker er det ekstra vigtigt at lægge sten eller lecakugler til dræn, ligesom der skal være hul i bunden af krukken, så vand kan løbe fra.

Efter 4-6 år vil det typisk være nødvendigt at plante pæonen ud i bedet, da den vil have vokset sig for stor.

Pasning af pæoner

Pæoner kræver ikke meget pasning for at holde sig flotte og sunde. 

De er faktisk meget nøjsomme planter og så længe de står i en næringsrig veldrænet jord, kan pæonerne nøjes med at blive gødet én til to gange om året, i forår og efterår. Lige før og efter blomstringen. Brug gerne en langtidsvirkende gødning med et lavt indhold af kvælstof eller gød med et tyndt lag kompost, uden det kommer i direkte berøring med stængler eller skud.


Pæoner med meget store blomsterhoveder kan godt blive for tunge til de ellers kraftige stængler, så giv dem gerne nogle støttepinde, for at undgå at de knækker.

Særligt om træpæoner

Træpæoner har, modsat andre pæonsorter, ikke behov for en placering i fuld sol, men trives fint i halvskygge. De har heller ikke samme behov, når det kommer til vanding og gødning. Til gengæld kræver deres buskede vækst, at den klippes jævnligt.


Vanding af pæoner

Pæoner tåler ikke at stå i for våd jord, men de må heller ikke tørre ud. Sørg for at holde jorden let fugtig og mærk gerne på den med jævne mellemrum. 

Der er ikke nogle faste regler for vanding af pæoner, da det afhænger af vejrforhold og den jord, planten står i. Hvis det er en tør sommer, er det en god idé at holde ekstra øje med jordens fugtniveau. 

Pæon duchess de nemours

Deling og flytning af pæoner

Pæoner bryder sig generelt ikke om at blive flyttet eller delt, men hvis du er omhyggelig med det, kan du godt få succes med at flytte pæoner.

Planten skal gerne have haft flere år til at etablere sig inden flytningen, og det er bedst at gøre det i efteråret eller tidligt forår. 

Placer planten i et jordhul med samme dybde som det gamle og fyld op med jord, der er tilført kompost og lidt kalk for at give planten lidt ekstra kærlighed. 

Det er ikke sikkert planten sætter blomster i den førstkommende sæson, særligt hvis du flytter den i foråret, da den ikke får lige så lang tid til at vænne sig til sin nye placering. 

Hvis du deler pæonen i flere rodklumper, så sørg for at hver rodklump har mindst 3-5 skud på. Her kan der også godt gå noget tid før planten blomstrer igen.. 

Vinterdækning af pæoner

Pæonplanter er fuldt vinterhårdføre og behøver ingen tildækning i vinterhalvåret. De har faktisk brug for en periode med kulde  for at sætte blomster igen året efter. 

 

FAQ

Skal pæoner klippes ned?

Beskæring af pæoner er kun nødvendig ved træpæoner. Træpæoner skal klippes jævnligt for at holde en pæn struktur, mens du kan nøjes med at klippe det visne løv og stilke af silkepæonerne i det tidlige forår.

Er der forskel på pæoner og bonderoser?

Der er forskel på højden og blomstringstidspunkt. Bonderoser bliver ca. 60 cm høje og blomster i maj/juni, mens pæoner bliver 80-100 cm og blomstrer i juni og juli.

Hvor trives pæoner bedst?

Pæoner trives bedst på en solrig placering i læ for kraftig vind.

Er pæoner flerårig?

Ja, pæoner er en flerårig staude og kan blive mange år.

Hvornår er det bedst at plante pæoner?

For at give pæonerne de bedste vækstbetingelser, er det bedst at plante dem i foråret eller efteråret, men de kan plantes ud hele året, så længe jorden ikke er frossen.