Narcisser - Guide til dyrkning og pasning af påskeliljer og andre narcisser

Påskeliljer og andre narcisser er nogle af de første forårsbebudere, og pryder hyppigt private og offentlige haver og parker. Der findes omkring 50 arter og massevis af menneskeskabte hybrider. Fælles for dem alle er, at de er smukke og meget nemme at dyrke, hvilket nok forklarer deres evige popularitet.

I denne guide kan du læse alt om, hvordan du dyrker og passer påskeliljer, og andre narcisser i haven.


Det latinske navn ‘Narcissus’ dækker som skrevet over mange forskellige arter, men nedenfor kan du læse mere om de tre mest almindelige narcisser.Påskelilje, Narcissus pseudonarcissus

Den mest almindelige narcis er den klassiske påskelilje med de trompetformede blomster. De er oftest helt gule, men kan også være hvide. De bliver typisk omkring 30-40 cm høje.

De mest almindelige sorter er ‘Carlton’, ‘Mount Hood’, ‘Golden harvest’ og ‘Spellbinder’.


Pinselilje, Narcissus poëticus

Pinseliljen er en smule højere end påskeliljerne (40-50 cm) og så er blomsterhovedet kortere og mindre i det. Dertil har de en god duft modsat påskeliljerne, og så er blomsterne hvide, bleggrønne eller lysegule. 

De mest almindelige sorter er ‘Plenus’, Cantabile og ‘Pheasants eye’.


Dværgnarcis, Narcissus asturiensis

Dværgnarcisserne ligner små påskeliljer og ses mest som de små ‘tête a tête’. De bliver bare 10-20 cm høje og er meget flotte i dekoration og lignenende.

De mest almindelige sorter er ‘Thalia’, February gold’ og ‘Tete a Tete. 


Placering af narcisser

De fleste Narcisser trives bedst i halvskygge og i en let fugtig, veldrænet jord. Der findes dog også sorter, som foretrækker fuld sol og tør jord, samt andre der trives med skygge og mere fugtig jord. Følg derfor altid anvisningerne til lige præcis den sort du vil plante. 


Som andre blomsterløg er narcisser ret hårdføre, og der skal meget til for at de ikke trives. Nogle steder breder de sig også, fordi hele planten er giftig og derfor ikke spises af dyr som fx tulipaner gør.


Sådan lægger du narcisser

Det bedste tidspunkt at lægge narcisløg er i starten af efteråret. Det giver dem tid til at slå rødder inden frosten kommer. Hvis du sætter dine løg for sent, kan du risikere at de ikke kommer op det efterfølgende forår, men først året efter.


Narcisser trives både i bede og krukker, og fremgangsmåden er den samme.


Trin for trin guide til lægning af narcisløg:


  • Grav et plantehul på lidt mere end 3 x løgets længde
  • Sørg for at løsne jorden godt
  • Drys lidt sand og frisk jord i hullet
  • Læg løget i hullet og dæk med lidt sand
  • Fyld hullet op med havejord

Narcisløg er flotte at sætte i grupper men sørg for omkring 10 cm mellem hvert løg afhængigt af sort, så de har god plads til at vokse. De forskellige arter og sorter kan sagtens lægges grupperet for at skabe en flot effekt i bedet eller krukken.


Hvis du gerne vil have dine løg til at blomstre på forskudte tidspunkter, kan du eksperimentere med at lægge løgene på siden eller med toppen nedad for at forsinke blomstringen.

Påskeliljer blomstrer fra omkring marts-april, mens pinseliljerne blomstrer lidt senere omkring maj.

Pasning af narcisser

Når først narcisløgene er lagt i jorden, kræver de ingen yderligere pasning. Hvis det er et meget tørt og varmt forår, kan man give dem en smule vand, men det er sjældent nødvendigt. 

Klip gerne de visne blomsterhoveder af, men lad stængler og blade blive indtil de er visnet ned. Det giver energi til løget og næste års blomstring.


Det er en god idé at omplante narcisserne ca. hver 5. år, hvor løgene og så kan deles.


Deling af narcisser

Når narcisløgene  graves op ca. hvert 5. år kan man fjerne sideløgene og lægge dem i jorden som nye løg. Herved kan man brede narcisserne rundt om i haven. 


Narcisser i buketter

Det er ikke så tit man finder påskeliljer, og andre narcisser i blandede buketter med andre blomster. Det skyldes det giftstof de afgiver. Hvis man sætter påskeliljer i en vase med andre blomster, vil de hurtigt visne og dø mens narcisserne stadig står flotte og friske.


Hvis du gerne vil blande dem med andre blomster, kan du lade narcisserne stå i vand i deres egen vase i et par timer, så giften trækker ud. Derefter kan du sætte dem sammen med andre blomster i nyt vand. 


Hvad er sovende påskeliljer?

Når man køber påskeliljer i supermarkeder, er de ofte ikke sprunget ud endnu. De kaldes sovende fordi de plukkes lige inden blomstringen og ‘falder i søvn’. De vågner op, når de tages ind i varmen og kommer i vand. 


FAQ

Hvor mange forskellige slags påskeliljer findes der?

Der findes rigtig mange forskellige påskeliljer, mere end 2000 forskellige arter.

Hvordan ser påskeliljer ud?

Påskeliljer kan være både gule og hvide, alt efter sort og de bliver 40-50 cm høje. Blomsten har 6 kronblade.

Hvad er forskel på påskeliljer og pinseliljer?

Påskeliljer har større blomsterhoveder, og blomstrer tidligere end pinseliljer. Påskeliljer blomstrer omkring påsken i marts, hvor pinseliljer blomstrer i maj, omkring pinsen. 

Hvad betyder det, hvis man giver en påskelilje til en anden person?

Hvis du vil give påskeliljer til en du holder af, bør du altid give en hel buket, da en enkelt påskelilje efter sigende betyder ulykke.

Hvad gør man med påskeliljer når de er afblomstret?

Når påskeliljerne er afblomstret, kan du klippe de visne blomsterhoveder af, men lad stængel og blade stå til de visner ned. Det giver energi til løget og næste års blomstring.