Haven i maj - det kan du i haven i maj

I maj sprudler foråret for alvor og kirsebærtræer, syrener og bøgehække springer ud om kap. Mange blomster og grøntsager kan plantes ud nu, men skal stadig beskyttes mod eventuel nattefrost.


Der er masser af hyggelige forårssysler, der kan gøres i haven, og nedenfor kan du læse meget mere om hvad haven byder på i maj.

Udplant, så og plant i maj

Jordtemperaturen er ved at være varm nok til at sommerblomster som fx liljer, begonia og gladiolus kan plantes i jorden, hvis ikke du allerede har gjort det i april.

Dahlia kan plantes uden for ca. i midten af maj når jordtemperaturen er over 10-12 grader og ingen nattefrost.


Stauder som fx høstfloks, echinacea og stokroser kan også stadig plantes ud og nå at sætte blomster i sensommeren.


Så vilde blomsterblandinger, akeleje, solsikker og stolt kavaler.


Køkkenhaven

Så: majs, squash, bønner, rødbeder, gulerødder, salat og ærter direkte i køkkenhaven.

Forspirede grøntplanter kan også komme ud i jorden nu.

Asparges kan også stadig plantes ud.


Gødning af haven i maj

Hvis ikke du fik gødet i april er det på høje tid at give fx roserne nu. Giv også gerne jorden en omgang gødning når du planter dahlia ud.

Hold øje med planterne jævnligt. Hvis de får gule blade, er det ofte et tegn på at de mangler næring og derfor vil have godt af at blive gødet. 


Pas på dine frugttræer i maj

Maj byder oftere på nattefrost end man tror, hvilket kan skade udbyttet på dine frugttræer. Så hold øje med vejrudsigten og beskyt dine træer med fiberdug, så de ikke tager skade. 

Husk også at holde øje med bladlus og spindemider i frugttræerne. Sprøjt dem af med vandslangen, hvis du ser angreb og sprøjt derefter med insektsæbe. Gentag behandlingen flere gange, hvis der er behov for det.


Drivhuset i maj

Åbn døren til drivhuset på de varme dage for at hjælpe med bestøvningen. Eller brug selv en pensel og bestøv blomsterne ved at tage pollen fra blomst til blomst.

Husk at vande jorden, så den ikke tørrer ud.

Vent til nattetemperaturen er over 15 grader med at plante tomater, agurker og chili.FAQ


Hvad kan man plante i haven i maj?

Stauder, sommerblomster og dahlia kan plantes ud i haven i maj. Dahlia dog først når chancen for nattefrost er væk.Hvilke grøntsager kan jeg så i maj?

I maj kan man så majs, squash, bønner, rødbeder og gulerødder på friland. Så gerne på varme overskyede dage, hvor jorden er lun og fugtig, men ikke før tør.


Hvad kan man forspire i maj?

I maj kan man fx forspire agurker, græskar, bønner, radiser og krydderurter, fx basilikum.