Haven i april

Kalenderen siger april og for mange er det for alvor blevet tid til at komme i gang i haven

Selvom april kan være drilsk når det kommer til vejret, så er risikoen for frost snart ovre, og det er tid til at plante nye blomster ud, og så grøntsager til køkkenhaven, som du kan nyde til sommer.

Her er 5 ting du kan lave i haven i april:


Plant hårdføre stauder ud

De fleste stauder kan plantes ud hele året, så længe jorden ikke er frossen. De får dog de bedste betingelser for at blive flotte og stærke, hvis de plantes i foråret eller det tidlige efterår. Selvom der måske endnu er risiko for lidt forårsfrost i april, kan hårdføre stauder som fx Astilbe, Pæoner og høstfloks kan plantes direkte i jorden nu.


Beskære frugttræer og buske

Frugttræer som fx æbletræer, pæretræer og blommetræer kan flyttes og beskæres nu, så de er klar til årets blomstring. Giv dem gerne lidt gødning for at forkæle dem lidt ekstra. Skær de lodrette skud af for at give mere energi til de vandrette frugtbærende skud. Det vil også give træerne en flottere form.


Lægge kartofler

Hvis du har haft kartofler til spiring er det tid til at få dem i jorden i april, så du kan grave lækre hjemmedyrkede kartofler op omkring Sankt hans. Husk at hyppe dem løbende, så de ikke får lys og bliver grønne.


Så grøntsager direkte i jorden

Grøntsager som pastinak, asparges, forårsløg, bladbede, spinat, salat og radise kan sås direkte i jorden i april. Så gerne tæt men husk at tynde ud mellem rækkerne løbende, så grøntsagerne har plads til at vokse. 


Plant nye frugttræer og bærbuske

Drømmer du om fx æbler, ribs, hindbær, kirsebær, pærer eller kirsebær i haven? Så er det nu, du kan plante dem i haven. De vil ikke give meget frugt det første år men når de plantes i foråret fremfor efteråret har de mere tid til at etablere sig til året efter, og vil dér give en bedre høst.FAQ

Hvad kan man dyrke i april?

Dyrk grøntsager som fx asparges, spinat og forårsløg i køkkenhaven. Forspirede kartofler kan også lægges i jorden i april. 

Visse sommerblomster som fx fresia og ranunkler kan også plantes ud nu. 


Hvad kan man lave i haven i påsken?

Der er mange gode ting at lave i haven i påsken afhængigt af, hvor tidligt på året den falder. Klargøring af haven i  form af beskæring af frugttræer, lugning af ukrudt, plante nye træer og buske er bare lidt af de sysler påskehaven kan byde på. 

Hvilke blomster sås i april?

Mange sommerblomster og stauder kan dyrkes i april. Margueritter, ranunkler, fresia, liljer begonia er eksempler på blomster, der kan dyrkes i april. Dertil kommer stauder som fx astilbe og purpursolhat.