Frøkenhat - Sådan dyrker du frøkenhat (Zinnia)
De fine frøkenhat findes i et væld af farver og spreder glæde og liv i enhver have. Den er fantastisk som snitblomst, da planten sætter flere blomster, jo flere du plukker af.
Zinnia tiltrækker bier og sommerfugle til haven og trives både i bede og krukker afhængigt af sort.
Oprindeligt kommer Zinnia fra Mexico, hvor den bla. har været brugt til plantefarvning og folkemedicin. Derfor er det også en meget varmeelskende blomst.
Sorter af frøkenhat
Der findes forskellige sorter af Frøkenhat som kan blive mellem 25-80 cm høje. Grundlæggende kan de inddeles i: Lille frøkenhat, mellem frøkenhat og kæmpe frøkenhat.
Lille frøkenhat
De mindste sorter bliver max 30 høje og fås i et væld af farver. De blomstrer meget rigt gennem sæsonen.
Mellem frøkenhat
De lidt større varianter bliver typisk mellem 30-50 cm høje og er gode til både bede og krukker. De fås også i mange forskellige farver.
Kæmpe frøkenhat
De største sorter bliver hurtigt op til 80 cm høje og blomsterhovederne bliver tunge. Derfor er disse mere sarte over for blæst og regn, og kræver opbinding for ikke at risikere at knække.
Forspir Frøkenhat indendørs
Frøkenhat kan forspires indenfor i foråret - marts/april.
Så 1-2 frø per potte i ca. 3 mm dybde.
Rødderne er meget sarte og derfor er det en god idé at så frøkenhat i potter, der er dybere end 7 cm. Så behøver de ikke at blive omplantet før det er tid til at blive plantet ud til det endelige plantested.
Frøkenhat kræver lys og varme temperaturer for at kunne vokse - gerne 20-22 grader. Stil gerne planten ovenpå en radiator eller elektrisk varmemåtte.
Hold jorden fugtig, men ikke våd, da det øger risikoen for svampeangreb. Vand altid potterne nedefra.
TIP: Fyld potten med almindelig pottemuld og læg et lag så-og priklejord ovenpå. Så- og priklejorden gør at frøene kan danne små rødder, som får næring fra pottemulden når de er store nok til det.
Knib frøkenhatplanterne når de er ca. 10 cm høje. Det vil få planten til at forgrene sig og blive mere busket i væksten. Klip altid lige over et bladpar, og sæt det afklippede skud i vand. Vent til det danner rødder og plant det herefter som en selvstændig plante.
Så frøkenhat direkte på friland
Frøkenhat kan sås direkte på friland i det sene forår, når jorden er lun og der ikke længere er risiko for frost.
Efter såning holdes jorden let fugtig, men ikke våd.
Udplantning af forspirede frøkenhat
Forspirede frøkenhat kan plantes ud, når der ikke længere er risiko for frost. Afhærd eventuelt planterne over nogle dage, hvor de står ude i længere og længere tid om dagen inden den endelige udplantning.
Plant frøkenhat et meget solrigt sted i næringsrig jord og med en planteafstand på ca. 25 cm.
Hvis du dyrker de højere sorter, kan de have brug for støtte, hvis de ikke står et sted beskyttet mod vind og vejr.
Frøkenhat blomstrer rigt og længe fra omkring juli og frem til frosten. De har brug for en næringsrig og fugtig jord for at trives. Giv dem gerne lidt gødning når blomstringen er begyndt.
Fjern afblomstrede blomster løbende og pluk endelig løs til buketter. Det vil få planten til at sætte endnu flere blomster.
TIP: Frøkenhat holder meget længe i buketter, særligt hvis vandet skiftes jævnligt og stilken får et friskt snit i ny og næ.
Frøkenhat kan også tørres og beholde sine smukke farver.
Pasning af Frøkenhat
Frøkenhat kræver ikke meget pasning, så længe de får rigeligt med sol og står i næringsrig jord. For at få den flotteste og rigeste blomstring er det godt at give dem gødning ca. hver 14 dag i blomstringsperioden. Her er en flydende gødning bedst-
Frøkenhat tåler at tørre let ud men hold alligevel jorden let fugtig, så de har det vand de har behov for.
Når dine Zinnia står i blomst, er det som tidligere nævnt bare med at plukke løs til buketter, da du vil blive belønnet med endnu flere smukke blomster i alskens flotte farver.
Skadedyr og sygdomme
På friland er Frøkenhat et nemt bytte for sneglene mens planterne endnu er små. Dette kan dog i de fleste tilfælde afhjælpes ved at forspire dem i stedet. Sneglene er mindre tilbøjelige til at spise de store planter.
Frøkenhat kan også angribes af bladpletsyge, hvilket ses ved brune pletter på bladene. Dette kan ofte afhjælpes ved at vande oftere.
Tag frø fra Frøkenhat
Frøkenhat er en etårig sommerblomst, men du kan nemt samle frø til at sås dem igen og igen. I slutningen af sommeren lader du et par blomsterhoveder sidde og tørre på planten. Når de er helt tørre, tager du blomsterhovederne af og fjerner kronbladene, hvorefter frøene let kan tages ud.
Hvis det har regnet meget, er det en god idé at tage frøene ind og lægge dem til tørring, inden de opbevares for vinteren.
FAQ
Er frøkenhat flerårig?
Frøkenhat er en et-årige plante og kommer derfor ikke igen år efter år.
Hvornår skal man så frøkenhat?
Frøkenhat kan forspires indendørs i marts/april eller sås direkte på friland fra slut april/maj når der ikke længere er risiko for frost.
Er frøkenhat en staude?
Nej, frøkenhat er ikke en staude med en etårig sommerblomst.
Velkommen hos Blomsterverden
I 2024 fejrer vi 20 års jubilæum, og det markerer vi med en opdatering af vores hjemmeside og brand. I to årtier har Blomsterverden stået for at være den farverige nichebutik for bl.a. løg, knolde, frø og planter på nettet, og sammen med jer skabt tusindevis af skønne haver.
Vi glæder os til at vise dig endnu mere af, hvad vi har i vente.
Bliv inspireret
Se alleLathyrus - Sådan dyrker du Lathyrus (ærteblomst)
Sommerfloks - Sådan dyrker du sommerfloks
Frøkenhat - Sådan dyrker du frøkenhat (Zinnia)