Anemoner - Guide til dyrkning og pasning af anemoner

De fleste af os kender den hvide anemone nemorosa, som forårsbebuderen, der dækker hele skovbunden med hvide blomster i foråret. Men anemoneslægten kommer fra ranunkelfamilien, og består faktisk af mere end 60 forskellige arter, lige fra de bunddækkende forårsblomstrende hvide anemoner til de høje efterårsblomstrende høstanemoner. I denne guide kan du læse meget mere om, hvordan du får succes med plantning og pasning af de forårs- og sommerblomstrende anemoner i haven.

Hvid anemone

Anemonesorter

Når det kommer til de forårs- og sommerblomstrende anemoner findes der overordnet set følgende sorter:

  • Balkananemoner
  • Hvide og gule skovanemoner
  • Fransk anemone

Balkananemoner

Balkananemonen, Anemone hupehensis, blomstrer i foråret fra april/maj, ligesom skovanemonen. Balkananemoner bliver ca. 15 cm høje med hvide, blåviolette eller rosa blomster med gul midte. 


Balkananemonen kommer fra de baltiske lande og er derfor vant til et lignende klima som det danske. Den lever primært i skove og trives i et let fugtigt og køligt miljø. Derfor passer den rigtig godt til det danske klima. 


Balkananemoner kan godt plantes i krukker men trives bedst i bede, hvor den kan få lov til at brede sig til et smukt blomstertæppe. De er ikke krævende når det kommer til jordforhold, hvis blot den er næringsrig og letfugtig. 

Da planten naturligt vokser i skovbunden under træerne, trives den bedst i halvskygge, men kan også sættes i fuld skygge. 

Hvide og gule skovanemoner

Skovanemonerne, anemone nemorosa og anemone ranunculoides, blomstrer i det spirende forår i april/maj. De er vinterhårdføre og trives godt i vores danske klima, hvor de også er selvsående og spreder sig. Blomsterne bliver ca. 10-15 cm høje med hvide eller gule kronblade og gul midte. 


Skovanemoner er bedst at plante i bede og som bunddække, hvor de kan få lov til at sætte flere blomster år efter år. De stiller ikke de store krav til jorden, når blot den er næringsrig og fugtig. For at efterligne dens naturlige vækstforhold, er det bedst at placere anemonen i halvskygge.


Gul anemone ranunculoides adskiller sig en smule fra hvid anemone nemorosa, ved at have 5 fligede kronblade, hvor den hvide anemone har 6 kronblade. 

Franske anemoner

Franske anemoner, Anemone coronaria, vokser normalt i varme og tørre klimaer i Tyrkiet, og trives derfor mindre godt i vores fugtige og kølige danske klima. Den er ikke vinterhårdfør og skal derfor tages ind om vinteren. Derfor er det også lettest at få succes med dem i krukker.

Franske anemoner bliver ca. 20-30 cm høje og får blomster i hvide, blå, lilla, røde, lilla eller rosa nuancer med den karakteristiske blåsorte midte.  Blomsterhovederne kan være både fyldte og enkeltbladet.


Franske anemoner er flerårige og kan sættes både i bede og krukker. De skal dog graves op og tages ind i efteråret for at overleve vinterkulden. Krukkerne er lette at rykke ind og det er nemmere at holde styr på, hvor knoldene er. 

De kan godt stå i jorden i krukkerne, så længe den ikke er våd, da knoldene vil rådne.

De trives bedst i en veldrænet og porøs jord som ikke er alt for våd. 

Fransk anemone rød

Plantning af anemoner

Når du skal plante anemoner, skal du følge den samme fremgangsmåde uanset sort.

Det er flottest at sætte flere løg sammen, så blomsten står som de også ville gøre i naturen.


Sådan gør du - trin for trin guide

  • Start med at lægge anemoneløgene i vand i ca. et døgns tid, inden de skal sættes i jorden.
  • Grav et hul, der er ca. tre gange så dybt som løget/knoldens længde.
  • Læg løget i bunden af plantehullet med spidsen op af.
  • Fyld hullet op med ny jord og hæld lidt vand over.
  • Lad vandet trænge ned og fyld mere jord på, hvis jorden er sunket
  • Tryk jorden godt fast med hænderne.

Balkananemoner kan sættes både efterår og forår mens skovanemonerne helst skal sættes i efteråret. Den franske anemone tåler ikke kulde, og derfor skal du plante anemonerne i foråret for at kunne blomstre om sommeren. 

Pasning af anemoner

Nyplantede anemoner kræver ikke den store pasning efter udplantning. De kræver ingen beskæring, gødning eller særlig vanding. Bare en let fugtig jord med gode næringsforhold.

Den franske anemone skal graves op og tages indenfor i vinterhalvåret mens gule anemoner, hvid anemone og balkananemoner er vinterhårdføre.


Den franske anemone må ikke stå for vådt, da knoldene nemt rådner. Derfor er en porøs og veldrænet jord meget vigtig. 

Sørg for at lægge dræn i form af fx lecakugler i bunden af krukken og huller, så vandet kan løbe fra.

Formering af anemoner

Skovanemoner og balkananemoner formerer sig ved rodskud og frø som fx myrer hjælper med at sprede. 

De kan også formeres ved at grave dem op efter afblomstring og dele rodstænglerne. Herefter graves de ned i samme dybde som før. 

Der skal være en rimelig rodklump på begge for at give dem de bedste vækstbetingelser.


Franske anemoner formeres ved at dele knoldene eller indsamling og såning af frø. Det gøres bedst i efteråret efter blomstring, hvorefter de plantes ud igen i foråret. Sørg for at hver knold har skud på.




FAQ

Hvornår er der anemoner?

I skovene er der som regel anemoner fra april og maj måned, men den franske anemone blomstrer i maj/juni.

Hvor skal man plante anemoner?

Skovanemoner og balkananemoner kan plantes både i bede og krukker men trives bedst i bede med halvskygge, hvor de kan få lov til at brede sig. Fransk anemone kan også plantes i både bede og krukker, men er lettest at få succes med i krukker, da de er mere sarte overfor fugt og ikke er vinterhårdføre. De trives også bedre i en varm jord i krukker.

Er anemoner flerårig?

Ja, anemoner er flerårige. Det er kun den franske anemone, som ikke er vinterhårdfør og skal tages ind og vinteropbevares. Derefter kan den plantes igen i foråret, når frosten er ovre. Gule anemoner, hvid anemone, samt balkananemone er vinterhårdføre og formerer sig selv.

Hvor trives anemoner bedst?

Skovanemoner og balkananemoner trives bedst i let køligt klima, i bede, hvor forholdene minder om deres naturlige i skoven. Blomsterne på den franske anemone er vant til varmere himmelstrøg og trives derfor kun i det lune forår og sommer i Danmark. De er meget følsomme overfor fugt og placeres derfor bedst i potter med veldrænet jord.


Kan anemoner overvintre?

Ja, anemonen kan overvintre med undtagelse af fransk anemone, som skal tages ind i vinterhalvåret og beskyttes mod frost.