
Løg - Sådan dyrker du løg fra frø

Løg er en af de mest anvendelige grøntsager i køkkenet og bliver hyppigt brugt i alt fra kødsauce til frikadeller. Det er skønt at trække sine egne hjemmedyrkede løg op fra jorden og bruge dem friske eller tørrede til madlavningen. Det kræver lidt tålmodighed at dyrke løg fra frø, da de spirer ret langsomt, men ellers er de meget nemme at dyrke.
I denne artikel kan du læse meget mere om hvordan du dyrker dine egne løg i køkkenhaven, herunder forspiring, udplantning, pasning og høst.
Valg af løgsort
Når du skal i gang med at dyrke dine egne løg, skal du først tage stilling til, hvilken type og sort du ønsker at dyrke. Skal det fx være de almindelige gule løg, rødløg, skalotteløg eller forårsløg. Fremgangsmåden for dem er nogenlunde den samme, så det afhænger af smag og behag.
Såning af løg
Når du dyrker dine egne løg kan du vælge at forspire dem fra januar/februar eller så direkte i jorden i april/maj. Det bedste resultat er typiske ved forspiring, da frøene er længe om at spire. Dertil er de små løgplanter sarte og ikke modstandsdygtige overfor ukrudt, så det er godt at sætte lidt større planter ud.
Forspiring af løg
Forspiring af løg kan startes allerede i februar, da frøene spirer langsomt.
Fyld såbakker med så- og priklemuld og så frøene i ca. 0,5 cm dybde.
Stil dem lunt ved ca. 20-22 grader og giv dem gerne ekstra vækstlys i starten - gerne 10-12 timers lys men ikke mere, da det vil få planterne til at danne løg for tidligt.
Pot de små løgspirer om til små potter, når de har fået de første blade.
Udplantning af løg
Hvis du har forspiret dine løgfrø, kan de plantes ud på friland, når der ikke længere er chance for frost. Det er typisk i maj. Sæt dem med ca. 10 cm mellem hver plante og 20 cm mellem rækkerne.
Hvis du sår dine frø direkte på friland, kan de sås fra april/maj. Så frøene med 10 cm mellem rækkerne og udtynd når spirerne er ca. 10 cm høje, så der er ca. 10 cm mellem hvert løg.
Pasning af løg
Løg skal have en solrig placering og regelmæssig vanding. Det er vigtigt at jorden ikke tørrer ud, da rødderne ikke når særligt dybt ned i jorden og de derfor ikke kan trække ekstra vand op.
Derudover passer de sådan set sig selv.
Høst af løg
Når stænglerne lægger sig ned omkring august måned, er løgene klar til at blive trukket op. Her sidder de typisk meget løst i jorden og det er let at trække dem op. Selvom løget er klar til høst, forbliver stænglen grøn og man skal altså ikke vente til den visner, men blot til den lægger sig ned. Spis dine løg friske eller tør dem med toppen på ved at flette dem sammen i små bundter og hæng dem op i fx en carport eller et godt ventileret skur.
Sygdomme og skadedyr i løg
Et af de hyppigste problemer er, at fuglene hiver de små løgplanter op af jorden, lige efter de er udplantet. Dette kan afhjælpes ved at lægge dem lidt dybere eller ved at dække planterne med hønsenet indtil de er blevet større.
Et andet problem kan være løgskimmel, som gør at løgene ikke holder så længe. Skimle kan ses ved at stænglen får et hvidligt eller violet skær og visner. Løgne vil blive brune og bløde og uspiselige.
Løgskimmel kan afhjælpes ved at give planterne fuld sol og god ventilation. Sørg desuden for at fjerne alle inficerede planter hurtigt, da skimlen spreder sig hurtigt.
FAQ
Kan man plante løg i marts?
Løgfrø forspires fra februar og plantes ud, når der ikke længere er risiko for frost, dvs. omkring maj. Løgfrø kan også sås direkte på friland fra april/maj.
Kan man plante løg fra supermarkedet?
Nej, man kan ikke sætte løg fra supermarkedet. Man kan købe løgfrø eller sætteløg, som er beregnet til dyrkning.

Velkommen hos Blomsterverden
I 2024 fejrer vi 20 års jubilæum, og det markerer vi med en opdatering af vores hjemmeside og brand. I to årtier har Blomsterverden stået for at være den farverige nichebutik for bl.a. løg, knolde, frø og planter på nettet, og sammen med jer skabt tusindevis af skønne haver.
Vi glæder os til at vise dig endnu mere af, hvad vi har i vente.
Bliv inspireret
Se alle
Kål - Sådan dyrker du kål