
Agurk - Sådan dyrker du agurker

Agurk er en skøn grøntsag at dyrke i køkkenhaven. De er meget nemme og kræver ikke særlig meget plads. Dertil kan de dyrkes i både drivhus og på friland med succes.
Når du først har smagt en agurk fra din egen køkkenhave, er der ingen vej tilbage. I denne artikel kan du læse meget mere om, hvordan du dyrker dine egne agurker. Herunder såning, pasning, sygdomme og høst.
Placering af agurker
Agurker har brug for masser af sollys og varme for at trives. Derfor er det oplagt at dyrke dem i fx et drivhus eller en udestue. Men agurker kan også sagtens dyrkes på friland, så længe de får en god og solrig placering.
Hvis du dyrker på friland, skal jorden forberedes godt. Start med at løsne den godt i dybden og sikr dig at al ukrudt er fjernet. Fjern også sten, og tilsæt kompost eller gødning, så jorden bliver mere næringsrig. Hvis din havejord er leret, kan du med fordel tilsætte lidt sand eller grus for bedre dræn.
Hvis du dyrker dine agurker i drivhuset eller i kapillærkasser er det nemt at bruge færdige plantesække til formålet. De kommer allerede med ren jord og næring til planterne.
Såning af agurker
Den nemmeste måde at dyrke agurker på, er ved at forspire dem fra februar/marts måned.
Fyld så- og priklejord i såbakker eller små potter og så frøene i 2-3 cm dybde. Vand med fx en forstøver. Jorden skal holdes fugtig, men ikke våd indtil frøene spirer.
Læg gerne et plastiklåg over for at holde på fugten, og stil dem ved en temperatur mellem 22-25 grader, og efter ca. 3-5 dage vil de begynde at spire. Når de spirer, fjernes låget og sørg endelig for at de står et sted med masser af lys, dog ikke direkte sollys, da det kan svide de små spirer.
Når de små spirer har fået to blade, kan de pottes om til større potter. Som regel vil agurkeplanterne være klar til at plante ud fra midten eller slutningen af maj.
Udplantning af agurker
Agurkeplanter kan plantes ud, når al chance for frost er ovre.
Det er vigtigt at plante dem et sted, hvor de har god afstand mellem hinanden (ca. 1 meter) og hvor de kan bindes op eller vokse op ad fx et hegn eller et espalier.
Ligesom græskarplanter snor agurkeplanter sig hen ad jorden, hvis de ikke vokser op ad noget, og det er meget nemmere at kontrollere planten, hvis den vokser opad.
Pasning af agurker
Agurker kræver lidt pasning for at trives og producere mange frugter. Det betyder at de både skal vandes og gødes regelmæssigt gennem sæsonen. Vand er især vigtigt når vejret er varmt og tørt. Hold derfor godt øje med jorden og vand godt fremfor sjatvandinger.
Giv gerne dine agurkeplanter gødning hver 2. eller 3. uge i vækstsæsonen.
Under de rette betingelser vokser agurkeplanter meget hurtigt og det er derfor en god idé at kontrollere væksten ved at knibe sideskud af løbende.
Hovedstammen danner ofte sideskud i bladhjørnerne, de bør klippes af når de har fået deres første blad. Hvis ikke de knibes af regelmæssigt, vil planten bruge unødvendig energi på dem, hvilket vil betyde at agurkerne bliver mindre.
Hvis du dyrker agurker i drivhuset, er det vigtigt at sørge for at holde en jævn varm temperatur, da planterne elsker varme. For høj varme kan dog også få bladene til at hænge, og på varme sommerdage kan der godt blive næsten 50 grader i drivhuset, hvilket er for meget. Husk derfor at åbne vinduer og døre jævnligt.
Sygdomme og skadedyr i agurker
Agurkeplanter kan rammes af forskellige sygdomme og skadedyr, som påvirker plantens sundhed og frugtproduktion.
De hyppigste sygdomme er:
-
Svamp
Svamp/rodhalssyge opstår typisk, hvis der vandes for tæt omkring roden, og rodhalsen står i vand. Svamp hæmmer plantens vækst, så den ikke kan producere lige så meget. For at forebygge svamp er det vigtigt at sørge for godt dræn. Lav gerne en lille jordforhøjning omkring roden, så vand kan løbe væk.
-
Skimmel
Skimmel opstår typisk ved et for fugtigt miljø i drivhuset. Sørg for god luftventilation ved at åbne vinduer og døre på de varmeste dage. Vand altid jorden og ikke på bladene.
-
Meldug
Meldug ses som en hvidlig og støvet belægning på bladene. Det spreder sig hurtigt, så det er vigtigt at kassere alle angrebne blade med det samme, så det ikke spreder sig til flere planter. Smid ikke bladene i komposten men i skraldespanden. Der findes sorter som er resistente overfor meldug, så gå evt. efter dem, når du skal vælge dine agurkeplanter.
Almindelige skadedyr er:
-
Spindemider
Spindemider opdages typisk fordi plantes blade får gullige pletter. Spindemiderne sætter sig på undersiden af bladene og suger saften ud af dem, hvilket ødelægger planten. Fjern angrebne blade hurtigt og sprøjt planten med insektsæbe. Sørg også for at drivhuset ikke er for varmt og tørt. -
Bladlus
Bladlus ses om små sorte eller grønne lus på plantens blade og stængler, hvor de suger saften ud. Fjern dem gerne med fingrene og sprøjt med insektsæbe. Sæt gerne nyttedyr som mariehøns eller svirrefluer ind i drivhuset, da de er naturlige fjender til bladlusene. - Dræbersnegle
- Dræbersnegle kan også godt lide agurkeplanter og kan hurtigt på bugt med en hel plante. Sørg for at holde drivhuset lukket, særligt i skumringstiden, hvor sneglene kommer frem. Sæt også gerne et hegn med sneglekant op for at forhindre dem i at frem til planterne.
Høst og opbevaring af agurker
Det er meget nemt at høste agurker. Man klipper blot stilken over når agurkerne er ca. 15-20 i længden. Det varierer selvfølgelig alt efter sorten. Undgå at forsøge at trække dem af, da det kan knække planten - brug en saks eller kniv.
Når agurkerne er høstet, kan de opbevares i køleskabet i ca. 7-10 dage. Agurkeplanter producerer som regel jævnt gennem sæsonen, så du ikke behøver at høste store mængder ad gangen, men kun dem du lige står og skal bruge.
FAQ
Hvordan nipper man agurk?
Man kniber agurk ved at knibe sideskud i bladhjørnerne af, når de har fået det første blad. Ellers vil planten bruge unødvendig energi på dem og agurkerne vil blive mindre.
Kan man selv lave agurkeplanter?
Man kan selv lave agurkeplanter ved at forspire agurkefrø i marts/april til udplantning i maj.

Velkommen hos Blomsterverden
I 2024 fejrer vi 20 års jubilæum, og det markerer vi med en opdatering af vores hjemmeside og brand. I to årtier har Blomsterverden stået for at være den farverige nichebutik for bl.a. løg, knolde, frø og planter på nettet, og sammen med jer skabt tusindevis af skønne haver.
Vi glæder os til at vise dig endnu mere af, hvad vi har i vente.
Bliv inspireret
Se alle
Kål - Sådan dyrker du kål