Valmuer - guide til dyrkning og pasning af valmuer
Valmuer er for mange et symbol på sol og sommer, når de står på de gule kornmarker sammen med kornblomsterne. Glæden ved at plukke de smukke orangerøde blomster og tage dem med hjem i stuen, bliver dog ofte afløst af skuffelse, når de sarte blade meget hurtigt falder af. Men det er faktisk ganske nemt at dyrke sine egne valmuer i haven, og der findes mange flere farver og sorter end den klassiske orangerøde valmue.
I denne guide kan du læse meget mere om dyrkning og pasning af de smukke valmuer i haven.
Valmuesorter
Valmuer kan være både et-årige og flerårige alt efter hvilken sort du vælger. Blomsterne kan være både enkle, fyldte, dobbelte med takkede, buede eller flossede kronblade.
De et-årige sorter egner sig rigtig godt til marker eller større bede, hvor de kan så sig selv og komme op år efter år.
De flerårige kan sagtens sættes i staudebedet, men vær opmærksom på at de visner helt ned efter afblomstring og efterlader en bar plet. Så vær omhyggelig med at plante andre stauder, der kan afløse dem eller dække de bare pletter.
Sorter af valmue
- Kæmpevalmue, Papaver orientale, er en flerårig valmue, der bliver ca. 50 – 100 cm høj. Den kaldes også for ’Staudevalmue’ og ’Orientalsk valmue. Sorten egner sig godt til skærehaven og fås i farvespændet orange, rødorange og rosa.
- Sibirisk valmue, Papaver nudicaule, er en flerårig valmue, der bliver ca. 30 – 40 cm høj. Sibiriske valmuer breder sig let ved selvsåning og kaldes også for ‘Islandsk valmue’ og ‘Grøndlandsk valmue’. Farvespændet for kronbladene ligger mellem gul, orange og rød..
- Kornvalmue, Papaver rhoeas, er en etårig valmue, der bliver ca. 30 – 100 cm høj. Den ses ofte med røde blomster med sort midte - den klassiske røde kornvalmue vi kender fra kornmarken.
- Opiumvalmue, ‘Papaver somniferum’ er en et-årig valmue, der bliver ca. 30-80 cm høj. Den sår sig selv og findes i farverne rød, lyslilla, lyserød, hvid og flerfarvet.
- Alpevalmue, ‘Papaver alpinum’ er en flerårig art der bliver ca. 20 cm høj. Blomsterne bliver hvide, orange, gule eller laksefarvede.
- Køllevalmue, ‘Papaver argemone’ er en et-årig valmue, der bliver op til 50 cm høj. Det er en af de mest almindelig valmuer i dansk natur og får røde blomster.
- Gærdevalmue, Papaver dubium’, er en et-årig valmuesort, der bliver ca. 20-70 cm høj. Den blomstrer vildt i Danmark og får orangerøde blomster.
Sådan dyrker du valmuer
Valmuer kan dyrkes fra frø eller som barrodsplanter. Barrodsplanter skal plantes hurtigst muligt efter modtagelse og kan plantes ud det meste af året, så længe der ikke er frost.
Enårige valmuer sås fra frø direkte i jorden på voksestedet i marts-maj med en afstand på ca. 30 cm. Der går ca. 5-6 uger fra såning til blomstring.
Flerårige valmuer fra frø sås direkte på voksestedet i juni eller forspires i vindueskarmen eller drivhuset i marts-april. Generelt er det ikke nødvendigt at forspire dem, og det er heller ikke altid en succes. Valmuer kan ikke lide at blive forstyrret og trives derfor ikke med ompotning og flytning.
Hvis du alligevel forspirer dem, så vær meget forsigtig med rødderne når du udplanter dem
Når du sår valmuer fra frø, er det en fordel at blande valmuefrøene med lidt sand eller muld for at forhindre frøene i at blæse væk og lande uønskede steder.
Plant dem i en let og sandet jord med god næring.
Valmuer blomstrer i juni og juli.
Placering af valmuer
Valmuer trives med masser af sol og har brug for en solrig placering. Sæt dem gerne sammen med mere robuste planter og sommerblomster, de kan læne sig op ad, da de er skrøbelige i vinden.
Valmuer breder sig flittigt, så giv dem gerne lidt ekstra plads.
Man kan også dyrke valmuer i krukker, hvor de ikke spreder sig så meget.
Pasning af valmuer
Valmuer er meget nøjsomme og kræver ikke megen pasning. De bryder sig ikke om for meget fugt men i meget tørre perioder, kan det godt være nødvendigt at vande dem.
Flerårige valmuer har godt af at få lidt gødning i starten af foråret for at komme godt igang med væksten.
For at forhindre at frøene spreder sig, kan du klippe frøstandene af efter blomstring. De tørrede stilke ser desuden meget dekorative ud. Du kan også høste frøene fra de tørrede frøstande og gemme dem til foråret, hvor de kan sås igen.
Formering af valmuer
Det er meget nemt at formere valmuer. Flere sorter er selvsående og klarer spredningen helt selv.
Hvis du gerne vil have mere kontrol over, hvor dine valmuer dukker op, kan du nemt klippefrøstandene af efter blomstring og lade frøene modne, inden du sår dem på ny.
Vær opmærksom på at frøene har brug for kulde for at spire. Derfor skal de sås i efteråret eller i det tidlige forår.
Sådan får du valmuer til at trives i buketter
Det er ofte en stor skuffelse at samle de smukke blomster i buketter, forde kronbladene falder af næsten med det samme. Men der er en løsning.
Når valmuerne plukkes, løber der en saft ud af stilken som forsegler bunden af stilken og dermed forhindrer blomsten i at kunne trække vand op.
Man kan dog forhindre processen ved enten at dyppe bunden af stilken i meget varmt vand - det skal næsten være kogende eller ved at brænde enden af stilken kortvarigt med en lighter.
Hvis du plukker valmuer, når planten endnu ikke er sprunget ud, vil de holde længere.
FAQ
Er valmuer giftige?
Ja, nogle arter indeholder alkaloider, som er giftige. Det gælder fx Sibirisk valmue og kæmpevalmue. Saften fra opiumsvalmuen indeholder opiumalkaloider som også giver forgiftning. Symptomerne er små pupiller, vejrtrækningsbesvær og bevidstløshed.
Er valmuer en staude?
Der findes både et-årige og flerårige arter af valmuer, hvor de flerårige går under stauder.
Hvad kan man bruge valmuer til?
Man kan blandt andet bruge valmuer til at lave birkes. Indholdet af opium kan også bruges til at fremstille smertestillende medicin.
Hvornår er det bedst at så valmuer?
Valmuefrø kan sås i september eller i det tidlige forår, marts-april, mens det endnu er køligt