
Tomater - Sådan dyrker du tomater

Der findes ikke meget der kan slå smagen af en solmoden tomat du lige har plukket fra din egen tomatplante. Og så er tomater tilmed meget nemme at dyrke fra frø, uanset om man er nybegynder eller erfaren haveejer. De kræver en smule pasning men belønner til gengæld med mange frugter gennem sæsonen.
Der findes et utal af forskellige tomatsorter til drivhuset, på friland og sågar i vindueskarmen, så der er næsten ingen undskyldninger for ikke at komme i gang. I denne artikel kan du læse meget mere om hvordan du dyrker og passer tomater, herunder fx såning, gødning, vanding og knibning.
Valg af tomatsorter
Der findes mange tusinde tomatsorter lige fra de store bøftomater til små ribstomater, i grønne, gule, orange, røde og endda sorte farver. Nogle er søde, nogle mere syrlige. Nogle egner sig bedre til friland, mens nogle skal dyrkes i drivhus. Nogle sorter bliver buskede mens andre bliver meget høje og ranglede.
For at få det bedste udbytte af tomatplanterne er det derfor vigtigt at sætte sig ind i de sorter du ønsker dig, og om du kan opfylde deres behov.
Forspiring af tomater
Forspiring af tomater kan gøres fra slutningen af februar/starten af marts og hele vejen igennem april.
Læg frøene i spirebakker eller små potter med så-og priklejord. Frøene skal sås i ca. 0,5-1 cm dybde, og skal stå varmt ved ca. 20-24 grader. Det vil sige almindelig stuetemperatur. Vand så jorden er let fugtig men ikke våd. Stil dem gerne i et vindue, hvor de får masser af lys. Dæk dem eventuelt med plastik for at holde på fugten indtil de spirer, men husk at fjerne den når spirerne kommer frem, da de har brug for luft.
Når de første kimblade er kommet frem, er det tid til at flytte de små spirer over til deres egne potter, hvis du har sat dem i spirebakker.
Herefter flyttes de til et køligere sted med ca. 16-18 grader. Det bremser væksten en smule og medvirker til at dine tomatplanter ikke bliver for ranglede.
Husk at vande jævnligt, men jorden må ikke blive for våd.
Udplantning af tomatplanter
Når risikoen for frost er ovre, typisk fra midten af maj, kan tomatplanterne plantes ud i drivhuset. Frilandstomater kan plantes ud fra slutningen af maj/starten af juni, når temperaturen er lidt højere.
Hvis de plantes ud for tidligt, hvor det endnu er for køligt, kan det bremse væksten af planterne og betyde færre tomater.
Start eventuelt med at hærde dine tomatplanter, inden du planter dem endeligt ud. Stil dem ud i solen eller drivhuset i dagtimerne, hvor der er sol og tag dem ind om natten. Det vil gøre give tomatplanterne mulighed for at vende sig til skiftet fra inde til ude, og dermed bedre muligheder for at trives.
Sådan passer du dine tomatplanter
Udover masser af varme og sol, kræver tomater en del plads, vand, gødning og pleje i form af opbinding og knibning for at give det bedste udbytte.
Tomater kan dyrkes på mange måder: i krukker, i plantekasser, i almindelig havejord eller i plantesække. Det er bare vigtigt at de får vand og gødning nok.
Dertil er det også vigtigt at planterne har plads nok til både at danne et godt rodnet men også til at vokse.
I plantesække er der fx ofte 3 huller men det anbefales at sætte max to tomatplanter for at de har plads nok.
På friland er det vigtigt at holde øje med at jorden ikke bliver for tung og våd. De skal også plantes et sted med læ og godt med sol. Hold ca. 50-75 cm mellemrum mellem hver plante.
Vanding af tomater
Tomatplanter er meget vandkrævende, og når det rigtig varmt kan planterne godt drikke et par liter om dagen.
Hvis du ikke har tid til daglig vanding er kapilærkasser en god mulighed.
Undgå at sjatvande men vand godt hver gang. Det hjælper planterne til at danne et stærkere og dybere rodnet, så de bedre kan klare sig med færre vandinger.
Gødning af tomater
Tomater, der dyrkes i plantesække eller plantekasser, har godt af at få flydende gødning ved vanding.
Hvis du sætter dine tomater direkte i højbedet eller i jorden, kan du ofte nøjes med at forberede jorden inden udplantning. Det gøres fx ved at tilsætte kompost eller organisk gødning til jorden. Så vil du typisk ikke behøve at gøde mere gennem sæsonen og ellers gødes der efter behov med flydende gødning.
Opbinding, knibning og beskæring af tomater
Som tidligere beskrevet har tomatplanter brug for både opbinding, knibning og beskæring for at trives bedst muligt.
Der er forskel på, hvor meget alt efter hvilken type tomatplanter du vælger.
Determinante tomatsorter
Determinante tomatsorter har en lavere og mere busket vækst, og kræver derfor mindre pleje. De skal helst have en pind at vokse opad for ikke at vælte det er normalvis ikke nødvendigt at knibe dem eller beskære dem.
Determinante sorter sætter en vis mængde blomster og standser herefter deres vækst. Dog kan de sagtens sætte rigtig mange blomster og tomater gennem en sæson. Frilandsegnede tomatsorter vil ofte være determinante.
Indeterminante tomatsorter
Indetimante tomatsorter bliver typisk meget høje og mere ranglede end determinante sorter. De bliver ved med at sætte blomster hele sæsonen indtil frosten kommer i det sene efterår. Det kræver derfor også en del mere pasning, for at få det bedste udbytte.
Opbinding af tomatplanter
Der findes mange forskellige måder at opbinde tomatplanter på, alt efter hvordan ens have og/eller drivhus er indrettet.
Nogle foretrækker at binde en snor i topppen af tomatplanten og fæstne dem til taget af drivhuset, så plantens holdes oppe. Andre binder stænglerne til voksepinde eller andre voksestativer og justerer løbende, som planterne vokser. Husk endelig at bruge clips eller snor, som ikke skærer ind i stænglerne, når de vokser.
Knibning og beskæring af tomatplanter
Tomatplanter sætter mange sideskud, som planten bruger meget energi på. Det vil ofte få planten til at danne flere blade og færre frugter. Så ved at knibe sideskudene kan du få planten til at bruge energien på at danne frugter i stedet.
Sideskud sættes lige mellem hovedstænglen og et blad. Man kan selvfølgelig lade et par enkelte sideskud være, for at få en mere busket plante, men ellers knibes de af med to fingre, inden de bliver for store.
Fjern også gerne nogle af bladene, hvis de dækker tomaterne eller hvis de bliver gule og visne. Det vil igen opmuntre planten til at bruge mere energi på frugterne. Særligt sidst på sæsonen er det en god idé at fjerne næsten alle bladene for at sikre så meget lys som muligt til de sidste tomater.
Hvis dine planter bliver for høje, kan du også med fordel klippe toppen af og sætte den i jorden. Med lidt held bliver den til en ny tomatplante.
Høst af tomater
Modne tomater, der er klar til høst kan kendes på den rigtige farve i forhold til sorten, og at de bliver en smule mindre faste ved et let tryk. De tidligste sorter modner omkring juli, alt efter hvornår de er plantet ud.
Høst gerne dine tomat med stilken på. Det er både dekorativt og gør, at tomaterne kan holde sig lidt længere ved opbevaring.
Tag frø fra dine tomater
Hvis du gerne vil plante de samme tomatsorter næste år, kan du nemt tage frø fra tomaterne. Tag frøene ud og skyl dem, så du kan fjerne den våde kerne, der beskytter frøet. Lad frøene tørre i et par dage på et stykke papir eller køkkenrulle og gem dem herefter et mørkt og køligt sted til du igen er klar til at forspire.
Sygdomme i tomatplanter
Tomatplanter er generelt ret modtagelige overfor både skadedyr og sygdomme. Derfor er det ekstra vigtigt at holde planterne sunde, så de bliver mere modstandsdygtige. Hold godt øje med dine tomatplanters trivlsel, så du hurtigt kan tage handling, hvis uheldet er ude.
Nogle af de mest almindelige sygdomme, der angriber tomatplanter, er:
-
Kartoffelskimmel, gråskimmel og skimmelsvamp
Kartoffelskimmel, gråskimmel og skimmelsvamp er svampesygdomme, der trives i drivhuset, når der er et meget varmt og fugtigt miljø. Angreb ses ved grå eller hvide plamager på forskellige dele af planten.
Hvis dine planter bliver angrebet, er det vigtigt at fjerne de angrebne blade og frugter hurtigt og kassér dem. Læg dem endelig ikke i komposten men brænd dem eller smid dem i skraldespanden, så svampen ikke spreder sig til andre planter.
Angreb kan forebygges ved at sørge for god ventilation og luftcirkulation omkring planterne. Husk derfor at åbne vinduer og døre i drivhuset jævnligt, så fugten kan komme ud.
-
Griffelråd
Griffelråd opstår typisk ved vandmangel, overgødning eller for tidlig udplantning
Angreb ses ved at tomaterne får brune pletter og bliver uspiselige.
Modsat svamp, smitter griffelråd ikke fra plante til plante og kan som regel forebygges ved at vælge modstandsdygtige sorter. Derudover er det vigtigt at stoppe med gødningen i en periode, hvis planten angribes. Sørg for at vande nok og at planterne ikke får det for tørt i drivhuset.
Skadedyr i tomatplanter
Skadedyr som bladlus og mellus er glade for tomatplanter og angriber nemt, hvis planterne er sårbare.
-
Bladlus
Bladlus ses som små grønne eller sorte insekter, der suger saften ud af planterne. De sætter sig på stængler og blade i store grupper. Udover at holde planterne sunde, er det svært at forebygge et angreb. Til gengæld kan de behandles med fx nyttedyr, skylles væk ved at spule planten med en haveslange eller sprøjtes med insektsæbe. Dette gentages efter behov.
-
Mellus
Mellus er små hvide fluer, der ligesom bladlus suger saften ud af planterne. De flyver ud i en sky, når du ryster planten. Ligesom bladlus er et angreb svært at forebygge, men kan bekæmpes med nyttedyr og/eller ved at sprøjte planten med insektsæbe.
FAQ
Hvornår skal man klippe toppen af tomatplanter?
Toppen kan klippes af i løbet af sommeren, hvis planterne er blevet for høje. Ellers gøres det omkring slutningen af august/start september, så planten bruger sin sidste energi til at modne de sidste tomater frem for at sætte nye blomster.
Hvordan beskærer jeg tomatplanter?
Tomatplanter beskæres ved at knibe de fleste sideskud af, så planten hovedsageligt består af hovedstænglen. For at sikre at alle frugter får nok lys, kan bladene også klippes af løbende. I starten er bladene dog vigtige for at planten kan danne fotosyntese.
Hvor lang tid tager det at dyrke tomater?
Fra frøene sås til de kan plantes ud, går der ca. 10 uger alt efter sort og forhold. De fleste tomatsorter vil modne fra julimåned.

Velkommen hos Blomsterverden
I 2024 fejrer vi 20 års jubilæum, og det markerer vi med en opdatering af vores hjemmeside og brand. I to årtier har Blomsterverden stået for at være den farverige nichebutik for bl.a. løg, knolde, frø og planter på nettet, og sammen med jer skabt tusindevis af skønne haver.
Vi glæder os til at vise dig endnu mere af, hvad vi har i vente.
Bliv inspireret
Se alle
Kål - Sådan dyrker du kål