Skærmlilje - Guide til dyrkning og pasning af agapanthus

Skærmlilje, Agapanthus, er en smuk og alsidig staude med rødder i Sydafrika. Selvom den er vant til et varmere klima, trives den fint i Danmark, dog bedst i krukker. 

Skærmlilje er mest kendt for sine blå blomster, men fås i smukke nuancer af blå, hvid og lilla, og de mange blomster varierer fra kuglerunde til tragt- eller klokkeformede blomster.

Planten får lange stængler mellem 70-100 cm med græslignende blade.

Skærmlilje kræver pasning i form af gødning og vand, men så belønner de til gengæld med de skønneste blomster i  sensommeren.

I denne guide kan du læse meget mere om dyrkning og pasning af skærmliljer i haven.

 

Sorter af skærmlilje

Skærmlilje krydser sig gerne med andre forskellige arter og sorter og derfor består arterne i dag af mange hybrider og underarter på kryds og tværs.

Nogle af de mest almindelig sorter er:


 • Agapanthus campanulatus
 • Agapanthus orientalis
 • Agapanthus africanus

Sådan dyrker du skærmlilje

Skærmliljer kan både dyrkes fra frø og som barrodsplanter. Barrodsplanter skal sættes i jorden hurtigst muligt efter modtagelse. Den tåler ikke frost og skal derfor plantes ud i foråret når risikoen for nattefrost er ovre.

Hvis du dyrker skørmlilje fra frø, skal du være opmærksom på at planten ikke er farvesikker og at det tager lang til fra frø til blomst. Der går gerne 4-5 år inden planter fra frø sætter blomster. TIl gengæld kan du krydse dine helt egne sorter ved frøformering.

Frøene modnes på planten i efteråret og kan efterfølgende høstes og gemmes til foråret. 


Sådan sår du skærmlilje fra frø:


 • Så frøene i et tyndt lag så- og priklejord i potter.
 • Vand så jorden er let fugtig
 • Dæk med plastik eller glas som holder på fugtigheden
 • Stil potterne ved stuetemperatur
 • Når frøene begynder at spire, kan plastikken fjernes
 • Stil dem lyst men ikke i direkte sollys

Lad gerne planterne vokse i et år før de prikles om. Skærmlilje kan generelt ikke lide at blive plantet om, og derfor er det en god idé at vente til rødderne er stærkere.

Når de har fået godt fat og vokser godt, kan man gøde dem gennem foråret og frem til slutningen af juli.


Sådan planter du skærmlilje som barrodsplanter:

 • Fyld krukken op med jord, så der er plads til de tykke kødfulde rødder uden de bukkes
 • Vand jorden
 • Sæt roden i og fyld op med jord
 • Vand igen og lad det trække ned

Brug en god lerholdig jord, der holder godt på fugten, så de tykke rødder hele tiden kan trække vand.

Barrodsplanterne kan sættes ud i det lune forår og skal gødes frem til og med juli måned, hvor blomstringen starter.

Agapanthus kan også sættes i bede, hvor fremgangsmåden for plantning er den samme. Husk at skærmlilje skal ind om vinteren, da den er meget frostfølsom. Planten tåler ikke mange omplantninger, og den vil typisk springe næste års blomstring over. Alternativt kan man forsøge at dække den godt med granris eller halm vinteren over.


Der findes nogle sorter, der bedre kan klare at overvintre udendørs end andre, da de er mere hårdføre, og bedre tåler det danske klima. Det gælder krydsninger af Agapnathus Campanulatus. De visner ned om vinteren og knopperne ligger langt under jorden


Placering af skærmlilje

Skærmliljer skal have en varm og beskyttet plads i haven. De tåler ikke udtørring og er følsomme over for vind og blæst. Giv dem gerne en solrig placering med læ og vand rigeligt i varme perioder.Vanding og gødning af skærmlilje

Skærmlilje har brug for meget vand til de tykke rødder og bør også gødes flittigt inden blomstringen starter i sensommeren.

Hvis den står i en fugtholdig jord, kan de normalt klare sig med vand en gang om ugen, men mere i varme og tørre perioder. Planten tåler absolut ikke at tørre ud. ej heller overvanding.

Sørg for en god gennemtrængelig jord og huller i potten, så evt. overskydende vand kan løbe fra.


Gødning bør gives ved hver vanding fra foråret og frem til slut juli. Herefter vandes stadig.

Brug fx en tomatgødning med ca. dobbelt så meget kalium som kvælstof.


Overvintring af skærmlilje

Skærmlilje bør vinteropbevares ved ca. 5-15 grader i fx en havestue eller et udhus. De stedsegrønne varianter skal opbevares lyst mens de løvfældende sorter, der visner helt ned om vinteren, kan stå mørkt.Omplantning og deling af skærmlilje

Det tykke rodnet vokser meget og derfor har skærmliljer brug for store potter. De tåler at stå ret trangt, så længe de får vand og gødning. Hvis rødderne vokser sig meget store, er det en god idé at omplante skærmliljen til en større krukke og de skal gerne deles ca. hvert 5. år.


Det gøres ved at skære rodklumpen over og sørge for at der er skud på alle dele. Herefter plantes de nye rodklumper i nye krukker.

 

Almindelige årsager til at skærmlilje ikke blomstrer

 • Potten er overfyldt af rødder og planten mangler næring og vand. Sæt planten i en større potte og husk at gøde planten med flydende gødning, når du vander.
 • Du bruger gødning med for meget kvælstof. Det giver ofte flere blade og færre blomster.
 • Skærmliljen står i for meget skygge. Flyt den til en mere solrig placering.
 • Den har stået for koldt vinteren over, og har derfor ikke kunnet danne nok blomsterknopper.

FAQ


Hvordan passer man skærmliljer?

Skærmliljer er forholdsvis nemme at passe, men kræver vand og gødning gennem foråret og sommeren indtil blomstringen i sensommeren. De trives bedst på en solrig plads i fugtig jord. Planterne er ikke vinterhårdføre og skal opbevares ved plusgrader vinteren igennem.

Kan skærmliljer tåle frost?

Nej, skærmlilje tåler ikke frost, derfor skal den ind om vinteren eller dækkes godt til med granris.

Hvordan opbevarer man Agapanthus om vinteren?

Agapanthus skal opbevares ved ca. 5-15 grader om vinteren for at kunne danne nye knopper. De stedsegrønne sorter skal stå lyst og de løvfældende arter står fint i mørke.

Hvornår skal Agapanthus ind?

Agapanthus skal ind efter afblomstring i det sene efterår inden den første nattefrost.