Rose sygdomme - Sådan bekæmper du sygdomme i roser
Roser

Rose sygdomme - Sådan bekæmper du sygdomme i roser

Frederikk Jensen
Skrevet af Frederikk Jensen - 12-09-2024

Nogle af de mest almindelige sygdomme i roser er bladlus og svampeangreb som meldug.

Det kan føles uoverskueligt når uheldet er ude, men der er heldigvis flere ting man kan gøre både for at forebygge og bekæmpe sygdommene. 

I nedenstående artikel guider vi dig, så du efter at have læst den ved både hvordan du forebygger, opdager og bekæmper sygdomme i dine roser. 


Sådan forebygger du sygdomme i roser

Hvis roser plantes og passes rigtigt, forstærkes deres immunforsvar, og de bliver mindre modtagelige overfor sygdomme. 


Roser har brug for lys og luft omkring sig, og skal derfor placeres solrigt uden høje træer eller buske tæt på. Ellers vil de nemt få det for fugtigt på våde dage, hvilket b.la. kan give meldug.


Roser har brug for rigeligt vand og gødning for at bevare en sund vækst. Så hold ekstra øje med dine roser i fx de tørre sommermåneder, hvor de er udsatte for vandmangel, og i det våde efterår, hvor de får ekstra fugt.


Bladlus i roser

Bladlus sætter sig på rosens grene og knopper og suger næringen derfra. Ofte ses mange bladlus på samme sted, og de breder sig meget hurtigt. Bladlus kan både være grønne, hvide og sorte.


Fordi de suger næringen fra planten, vil knopper ofte blive udtørrede eller misdannede, hvilket resulterer i en dårlig blomstring.


Bladlus kommer ofte om sommeren i varme og tørre perioder.


Sådan forebygger og bekæmper du bladlus på roser

Bladlus er meget almindelige på roser. De angriber ofte planter som mangler næring og vand og som derfor ikke er modstandsdygtige overfor angreb.

Sørg derfor for at passe roserne godt og fjerne svage og syge grene.


Hvis dine roser er angrebet, er der flere måder at bekæmpe bladlus på.



Skyl dine roser med vand

Spul dine roser med vandslangen og skyl lusene af. Gnid evt. også lusene af med fingrene.


Insektsæbe

Spray roserne med insektsæbe. Du kan let lave din egen insektsæbe ved at blande 1 L vand med 2 spsk. husholdningssprit og 2 spsk. brun sæbe. Bland godt og hæld på en sprayflaske.

Spray roserne  med blandingen om aftenen og gentag efter behov.


Nyttedyr

Gode nyttedyr som fx mariehøner er effektive i bekæmpelsen af bladlus, da både larver og insekter spiser lusene. Mariehønelarver kan købes og sættes fri på roserne, eller indsamles i haven, og sættes på planten.





Rust i roser

Rosenrust er en svampesygdom, som ses ved små rustfarvede pletter på bagsiden af bladene. Hvis angrebet ikke bekæmpes, vil bladene på sigt blive sorte, visne og falde af.


Rosenrust spredes med vinden og kan derfor let ‘rejse’ fra have til have og fra plante til plante.


Rusten angriber ofte i fugtige omgivelser, og kan overvintre. Hvis det har været et vådt efterår og vinter, er der derfor større chance for at rosen angribes i foråret. 


Sådan forebygger og bekæmper du rosenrust

Sørg for god luftcirkulation omkring dine roser og en solrig placering, så de ikke står fugtigt og ikke kan tørre.


Undgå at vande planten men kun direkte på jorden, så planten ikke bliver unødigt våd og fugtig. 

Sørg altid for at rosen har nok vand og næring, så den er sund og modstandsdygtig overfor angreb.


Hvis din rose er ramt af rosenrust, er det vigtigt at fjerne alle angrebne dele og kassere dem. IKKE i komposten, da det så vil brede sig til andre planter. Det bedste er at brænde de fjernede plantedele, hvis man har mulighed for det.



Meldug i roser

Meldug er en svampesygdom, som ofte er tegn på for meget fugt på planten. Meldug er letgenkendeligt på det hvide pulverlignende lag, der lægger sig på blade og skud. Meldug breder sig og giver misdannede skud og dårlig vækst. Hvis det ikke bekæmpes, vil planten på sigt dø.

Det ses ofte om sommeren, hvor der er store mængder nattedug og meget tørt og varmt om dagen. 

Meldug angriber ofte planter som har manglet vand og næring, og som derfor ikke er så modstandsdygtige.

Sådan undgår og bekæmper du meldug

Den bedste måde at undgå angreb af meldug på dine roser er ved at sørge for at den har nok vand og næring, så den selv kan modstå angreb. Undgå også at overbruse roserne med vand men vand kun direkte på jorden. Sørg for at der er god luftcirkulation omkring rosen, så den kan ånde og evt. fugt kan komme væk.


Hvis uheldet er ude, er det vigtigt at fjerne alle angrebne dele, så det ikke spreder sig til resten af planten. Husk at smide de afklippede plantedele ud eller brænde dem. Læg dem endelig ikke i komposten.

Meldug kan overvintre på både planten og plantedele, så det er meget vigtigt at de syge dele fjernes helt fra haven.


Hvidløgsekstrakt og skummetmælk har vist sig effektive midler til at bekæmpe meldug på roser.


Hvidløgsekstrakt:

Lav din egen hvidløgsekstrakt ved at tage et hvidløg og blende med et glas vand. Tilføj ca. 2 glas vand mere og 2 spsk. opvaskemiddel. Lad blandingen trække natten over, fjern stykker af hvidløg, og hæld på en sprayflaske.

Sprøjt blandingen på dine roser om aftenen, hver anden dag.


Skummetmælk:

Bekæmp meldug ved at sprøjte roserne med skummetmælk. Det er vigtigt ikke at bruge andre typer mælk til formålet, da det lave fedtindhold i skummetmælk tillader roserne at ånde.


Hæld skummetmælk på en sprayflaske og sprøjt det på roserne lidt ad gangen, hver anden aften.


Rosenstråleplet


Rosenstråleplet er en svampesygdom, der ligesom rosenrust spreder sig gennem vinden. Den ses ved at bladene får brune og sorte pletter, for til sidst at blive gule og falde af. Angrebet sætter sig ofte på de gamle grene og blade, og efterlader den nederste del af rosen nøgen.


Sådan forebygger og bekæmper du rosenstråleplet

Giv dine roser god plads omkring sig og rigeligt sol, så de ikke får for meget fugt. Sørg også for at give dem nok vand og næring, så de er sunde og modstandsdygtige.


Hvis dine roser bliver angrebet af rosenstråleplet, er det vigtigt at fjerne alle de angrebne dele og kassere det helt. Sygdommen kan sprede sig fra nedfaldne blade, der ligger på jorden. Brænd gerne de fjernede plantedele om muligt.



Rosencikader

Rosencikader er små hvide fluer med gule pletter, som suger næring fra rosernes grene.

Ved angreb ses der ofte rigtig mange på samme sted, og man er som regel ikke i tvivl.


Sådan forebygger og bekæmper du rosencikader

Modstandsdygtige planter angribes sjældnere end svage planter, så sørg for at dine roser får nok vand og næring, samt at de har masser af sol og luft omkring sig.


Hvis du opdager et angreb, kan du spule de angrebne steder med vand eller spraye med insektsæbe.


Nyttedyr som svirrefluer er også effektive til bekæmpelse, da de spiser rosencikaderne. Sæt planter som lavendel og tagetes tæt på roserne, da de tiltrækker svirrefluer eller køb larver og sæt dem på rosen.



Stængelsyge på roser

Stængelsyge på roser er en alvorlig svampesygdom som relativt hurtigt kan slå rosen ihjel, hvis den ikke bekæmpes.


Rosenstængelsyge ses ved at rødlige eller brune pletter på rosens grene. Svampen ødelægger barken og trænger ind i kernen af grenen, hvorfra den spreder sine svampesporer. På sigt dør den angrebne gren.


Sådan forebygger og bekæmper du stængelsyge

Som med de fleste andre sygdomme i roser, forebygges det bedst ved at holde planterne sunde og stærke. Sol, luftcirkulation, vand og næring er essentielle for at holde roserne sunde.


Hvis dine roser er angrebet af stængelsyge er det vigtigt at fjerne de syge grene så hurtigt som muligt. Skær den helt af, så svampen ikke kan brede sig. 

Hvis rosen kan beskæres til kun at have sunde grene tilbage, vil den som regel kunne overleve men hvis sygdommen har spredt sig til podningsstedet, vil det være for sent og det bedste vil være at grave rosen op, så den ikke kan smitte andre roser. 



Hold øje med dine roser

For at opdage og bekæmpe sygdomme og skadedyr i roser i tide, er det vigtigt at holde øje med dem løbende. Tjek grene, blade og knopper jævnligt for angreb, så de kan behandles hurtigt og inden de spreder sig til store dele af planten.


FAQ

Hvorfor får roser brune pletter på bladene?

Brune pletter på bladene kan være tegn på rosenrust eller stråleplet. Rosenrust ses ofte på bagsiden af bladene og er rustfarvede og en smule ‘lodne’. Stråleplet ses på hele bladet med større pletter, som ligner at de er ved at visne. 

Hvad gør man ved Rosenrust?

Rosenrust bekæmpes ved at fjerne alle de angrebne dele og destruere dem, så sygdommen ikke kan sprede sig. 

Hvad skal jeg sprøjte mine roser med?

Du kan sprøjte dine roser med insektsæbe eller vand, hvis de er angrebet af bladlus eller rosencikader. Sprøjt altid roserne om aftenen eller i overskyet vejr, ikke i solskin, da det vil brænde bladene.

Hvorfor bliver bladene gule på roserne?

Gule blade på roser kan både være et tegn på stråleplet eller på at rosen har fået for meget vand. Hvis de bliver gule og begynder at rådne, skyldes det ofte at rosen er blevet overvandet. Hvis de bliver gule og tørre, er det tit fordi de ikke får nok vand.

Hvis bladene først rammes af brune eller sorte pletter for derefter at blive gule, kan det være tegn på stråleplet.

Velkommen hos Blomsterverden

I 2024 fejrer vi 20 års jubilæum, og det markerer vi med en opdatering af vores hjemmeside og brand. I to årtier har Blomsterverden stået for at være den farverige nichebutik for bl.a. løg, knolde, frø og planter på nettet, og sammen med jer skabt tusindevis af skønne haver. 

Vi glæder os til at vise dig endnu mere af, hvad vi har i vente.

Vores historie