Peberfrugt - Sådan dyrker du peberfrugt
Frø
guides
Plantevejledninger

Peberfrugt - Sådan dyrker du peberfrugt

Frederikk Jensen
Skrevet af Frederikk Jensen - 24-02-2025

Peberfrugter er meget nemme at dyrke, så længe de får rigeligt med lys og varme. Der findes mange forskellige sorter - lige fra de små snackpeberfrugter, som kan dyrkes i vindueskarmen til de mere almindelige sorter, der har brug for et drivhus eller en udestue. Nogle sorter kan endda klare sig på friland. I denne artikel kan du læse meget mere om, hvordan du dyrker peberfrugter, herunder bl.a. såning, pasning og høst, så du kan få succes med at dyrke peberfrugter i din egen have.

Placering af peberfrugt

Peberfrugtplanter har brug for masser af lys og varme for at trives. Derfor er det afgørende at de får en solrig og varm placering, uanset om de dyrkes i drivhuset, vinduet eller på friland. I Danmark er det ofte lidt mere krævende at dyrke peberfrugt på friland, da varmen og lyset ikke altid er nok. Derfor bør du gå efter en af de mere robuste sorter, hvis du vil dyrke dem på friland. 

Såning af peberfrugt

Peberfrugt kan forspires fra slutningen af februar/starten af marts. Det er vigtigt at frøene står varmt for at spire.

Sådan gør du - trin for trin guide:

  • Fyld en spirebakke eller små potter med pottemuld

  • Læg frøene i jorden med ca. 1 cm dybde

  • Vand så jorden bliver let fugtig men ikke våd

Når frøene er sået, skal de stå et sted, hvor temperaturen er mindst 20 grader. Gerne på en varmeplade eller et gulv med gulvvarme. Inden spiring behøver de ikke så meget lys, men når spiringen er i gang, bør de flyttes til en solrig plads.

Når spirerne når en højde på ca. 2 cm skal de omplantes fra spirebakken til potter med minimum 8 cm dybde. 

Gentag omplantningen efter ca. 3-4 uger, så potten ikke bliver for lille.

Udplantning af peberfrugt

Peberfrugtplanterne er kuldefølsomme og bør ikke plantes ud før nattetemperaturen er over 10 grader. I DK vil det typisk være fra juni/juli. Udplantning til drivhuset kan typiske ske tidligere, omkring maj, alt efter årets vejr. 

Hvis du sætter dine peberfrugtplanter på friland, skal de plantes med en afstand på 30-45 cm. De skal helst stå i læ og i fuld sol det meste af dagen. 

Pasning af peberfrugt

Udover sol og varme har peberfrugtplanter brug for lidt pasning i form af vand, gødning og opbinding for at trives bedst muligt. 

Når planterne er begyndt at sætte frugter, har de brug for regelmæssig vanding og gødning. Jorden bør være konstant fugtig men ikke våd, så hold øje med jorden alt efter vind og vejr, og vand når det er nødvendigt. Overvanding kan give planterne svamp, så vand endelig ikke for meget.

Gødning bør ske ca. hver anden uge med en flydende grøntsagsgødning.

Når planterne er vokset til ca. 20 cm i højden, bør de have en pind at vokse og støtte sig op ad. Bind ikke stænglen for stramt til pinden, da planten stadig vokser og husk at justere efter behov. 

Nip gerne de første blomster planten sætter selvom det er fristende at lade dem sidde. Hvis de ikke nippes kan planten udvikle frugter for tidligt og dermed også færre frugter gennem sæsonen. Når du nipper de første blomster, sætter planten flere blomster og dermed flere frugter. 

Høst af peberfrugt

Afhængigt af sort og plantetidspunkt kan de første frugter typisk høstes  fra juli og ind i efteråret. Som regel kendetegnes de modne peberfrugter ved at skindet bliver mere skinnende og blankt. Opbevar de høstede peberfrugter på køl. Saml evt. kerner fra dine høstede peberfrugter, og gem dem i et kaffefilter til såning året efter. Husk at lade frøene tørre i 3-4 dage, inden de gemmes væk.

Sygdomme og skadedyr i peberfrugt

Peberfugtplanter er følsomme overfor svampeangreb, hvis de får for meget fugt. Det viser sig ofte ved misfarvning, dårlig vækst og pletter på bladene. Undgå derfor at overvande dine peberfrugter og vælg nogle robuste sorter, hvis du dyrker på friland, hvor de også udsættes for regn og nattefugt.

Peberfrugtplanter rammes desværre ofte af bladlus, som kræver handling. Spray den med insektsæbe og spul med en vandslange, så dyrene falder af. Fjern dem også gerne med fingrene. Gentag indtil der ikke er flere lus. 

Spindemider er også glade for peberfrugt. De viser sig ved at lave et eddekoppeagtigt spind på planten. Fjern spindet og spray gerne med insektsæbe.

Dertil kan de også blive angrebet af trips, hvidfluer og snegle. Generelt er det bedste råd mod skadedyr at holde planterne sunde og raske med god jord, ventilation, vanding og gødning. Hvis uheldet er ude, er insektsæbe og eller nyttedyr en god vej frem.

FAQ

Er peberfrugt en frugt eller grøntsag?

Botanisk set er peberfrugt en frugt som navnet også antyder. Den bruges dog som grøntsag i køkkenet.

Er det sundt at spise peberfrugt?

Der er mange gode vitaminer i peberfrugt, som er vigtige for kroppens sundhed. Dertil består de mest af vand, så ja, peberfrugt er sundt at spise.

Hvilken peberfrugt er sundest?

Rød peberfrugt indeholder mest vitamin og betacaroten sammenlignet med gul og grøn peberfrugt - derfor må den betragtes som den sundeste variant.

 

Velkommen hos Blomsterverden

I 2024 fejrer vi 20 års jubilæum, og det markerer vi med en opdatering af vores hjemmeside og brand. I to årtier har Blomsterverden stået for at være den farverige nichebutik for bl.a. løg, knolde, frø og planter på nettet, og sammen med jer skabt tusindevis af skønne haver. 

Vi glæder os til at vise dig endnu mere af, hvad vi har i vente.

Vores historie