Gladiolus - Sådan planter og passer du gladiolus
guides
Sommerblomster

Gladiolus - Sådan planter og passer du gladiolus

Frederikk Jensen
Skrevet af Frederikk Jensen - 19-02-2025

De flotte lange blomsterspir fra gladiolus er betagende for enhver og spreder masser af farve og højde i haven. 

Slægten af gladiolus indeholder mere end 250 forskellige arter og hertil kommer forskellige hybrider. De mest almindelige farver er rød eller orange, men gladiolus findes i alle tænkelige farver. De flotte farver og højden gør gladiolus til en højt elsket snitblomst i buketter, men blomsten er faktisk også spiselig, så den pynter ikke kun i haven men også på tallerkenen. 

I denne artikel kan du læse meget mere om plantning og pasning af gladiolus, herunder bl.a. placering, blomstring, vanding og jordforhold.

Navnet gladiolus

Gladiolus kommer fra det latinske ord gladius: sværd og betyder “lille sværd”. Den kaldes også sværdlilje grundet dens udseende med lange sværdformede blade og farvestrålende tragtformede blomster.

Sorter af gladiolus

De storblomstrede gladiolus og de fleste af de over flere hundrede arter, der findes, stammer oprindeligt fra Sydafrika, og bliver ca 80- 150 cm høj.

Der findes også småblomstrede gladiolus. De bliver typisk omkring 60 cm høje og har mindre blomster, som fx gladiolus nanus og gladiolus primulinus.

Herudover findes der mange forskellige hybrider, som gør gladiolus til en alsidig sommerblomst i haven.

Placering af gladiolus

Gladiolus stammer oprindeligt fra Sydafrika og trives allerbedst på en solrig og varm plads i haven. Gerne med 6-8 timers direkte sol dagligt. Grundet højden vil de også meget gerne stå i læ for ikke at vælte eller knække i vinden. De kan evt. også bindes op.

Plantning af gladiolus

Gladiolus er frostfølsomme og må derfor ikke plantes ud før risikoen for frost er ovre. I Danmark er det typisk omkring april/maj måned. Knoldene kan evt. startes i krukker i et opvarmet drivhus inden.
Læg gerne knoldene ad flere omgange for at sprede og forlænge blomstringen henover sommeren og ind i efteråret. 

Gladiolus kan både plantes i bede og krukker og kan sættes med op til ca. 18 knolde pr. m2.

Jorden bør være næringsrig og porøs. Hvis din havejord er meget lerholdig, er det en god idé at blande lidt sand eller spagnum i for at løsne den.

Sådan planter du gladiolus - trin for trin guide

  • Start med at løsne jorden rigtig godt og fjerne al ukrudt.

  • Grav et plantehul i ca. 5-20 cm dybde alt efter knoldstørrelse. De store knolde lægges dybest.  

  • Læg knoldene i små klynger med ca 10 cm mellem eller læg dem enkeltvis afhængigt af det ønskede udtryk

  • Fyld hullet op med jord, og tryk det godt fast med hænderne

  • Vand godt og fyld evt. lidt mere jord på, hvis den er sunket ned

NB: Hvis du vil plante gladiolus i krukker, er det en god idé at vælge de småblomstrede sorter, som bliver lavere og derfor ikke behøver opbinding.

Pasning af gladiolus

Udover sol og varme har gladiolus også brug for vand og næring for at trives. Hold jorden konstant fugtig, men ikke våd og gød regelmæssigt med en god gødning. Det kan både være granulat eller flydende.

Læg gerne et lag barkflis omkring blomsterne, da det er med til at holde på fugten og holde ukrudt nede.

Det er også vigtigt at fjerne afblomstrede og visne blomsterspir, da planten ellers vil bruge meget af sin energi på at producere frø fremfor nye blomster.

Gladiolus kan blive op til 150 cm høje og kræver derfor opbinding for ikke at vælte. De kan også sætte sammen med andre planter, der kan støtte dem, så de ikke vælter eller knækker.

Blomstringstid for gladiolus

Gladiolus blomstrer typisk fra omkring slutningen af juni, alt efter plantetidspunktet og blomstrer til frosten sætter ind i efteråret. 

Overvintring af gladiolus

Gladiolusløg er frostfølsomme og kan ikke overvintre i jorden. Derfor bør de graves op, når den første frost kommer og opbevares frostftrit til næste forår, hvor de kan plantes igen.

Grav knoldene op og børst dem fri for jord. Lad dem tørre let, inden de lægges i kasser med en smule savsmuld eller avispapir. Opbevar dem et tørt og køligt sted vinteren over og husk at tjekke dem jævnligt, så de ikke rådner eller tørrer ud.  

Formering af gladiolus

Formering af gladiolus sker nemmest gennem sideløg, som er de små løg, der dannes ved siden af det store i løbet af året.

Delingen af gladiolus bør ske i foråret inden plantning og giver både nye planter, men opfrisker også moderplanten, der ellers vil give færre og færre blomster gennem tiden.

De små sideløg er nogle år om at etablere sig og giver derfor først blomster efter nogle år.

Gladiolus kan også frøformeres, hvis du lader de afblomstrede aks stå og tørre i jorden og høster frøene. De krydser dog ofte, og derfor er det usikkert, hvordan den nye plante kommer  til at se ud.  

Sygdomme og skadedyr i gladiolus

Gladiolus er generelt ikke så modtagelig overfor sygdomme og skadedyr, men kan rammes hvis vilkårene er rigtige.

Bladlus: Hvis dine gladiolus rammes af bladlus, ses det typisk ved en masse små grønne eller sorte lus på stænglerne. Sprøjt dem med insektsæbe og/eller spul lusene af med haveslangen og fjern resterne med fingrene. Gentag indtil planten ikke længere er angrebet.

Gråskimmel viser sig ved grå skimmelfylde pletter på blade og blomster. Sygdommen bekæmpes ved at fjerne de angrebne dele. Hvis angrebet har nået stænglen, bør hele planten kasseres. Undgå om muligt at planten står for fugtig og sørg for god luftcirkulatiion.

Mosaiksyge viser sig ved mørke striber på blomster og blade. Hvis planten rammes, bør den kasseres, så den ikke smitter andre. Læg den endelig ikke i kompostbunken med direkte i skraldespanden for at forebygge spredningen til andre planter i haven.

Gladiolus i buketter

De høje blomsterspir og kraftige stilke gør gladiolus til en fantastisk snitblomst.

Det bedste tidspunkt at skære den er når de første blomster er begyndt at springe ud.

Forlæng holdbarheden på blomsterne i vasen ved at klippe lidt af stilken af hver dag og udskift vandet. Så har du smukke buketter, der holder længe.

Gladiolus er spiselig

Blomsterne fra gladiolus er spiselige og meget dekorative i fx salater eller på kager. De smager ikke af meget men tilføjer masser af farve til tallerkenen.

FAQ

Kan gladiolus overvintre?

Gladiolus er tåler ikke frost og kan derfor ikke overvintre i jorden. De skal graves op og opbevares frostfrit vinteren over. 

Hvornår skal gladiolus tages op?

Gladiolus skal graves op ved den første frost - typisk omkring slut oktober/november.

Kan man gemme gladiolusløg?

Ja, gladiolusløg kan graves op og gemmes til året efter. De skal opbevares frostfrit, tørt og køligt, så kan de sættes i jorden igen det følgende forår.

Hvornår kan man sætte gladiolus løg?

Gladiolus kan forspires i et opvarmet drivhus fra februar/marts eller lægges direkte i jorden, når risikoen for frost er ovre. Det vil typisk være omkring slutningen af april/starten af maj.

 

Velkommen hos Blomsterverden

I 2024 fejrer vi 20 års jubilæum, og det markerer vi med en opdatering af vores hjemmeside og brand. I to årtier har Blomsterverden stået for at være den farverige nichebutik for bl.a. løg, knolde, frø og planter på nettet, og sammen med jer skabt tusindevis af skønne haver. 

Vi glæder os til at vise dig endnu mere af, hvad vi har i vente.

Vores historie