Floks- guide til plantning og pasning af floks

Floks- guide til plantning og pasning af floks

Frederikk Jensen
Skrevet af Frederikk Jensen - 10-03-2024

Navnet floks kommer fra det græske ord phlox, som betyder flamme. Der findes om 67 forskellige arter af floks, som findes i et væld af flotte farver. Herunder findes krybende,- pude-, lyng-, og høstfloks. Det er en robust staude, som hurtigt vokser sig større i bedet, hvor højden på blomsterstandene går fra 60 til 120 cm.

De små farverige blomster er meget dekorative som snitblomster i buketter, og så tiltrækker de mange bier, sommerfugle og andre bestøvende insekter til haven.

I denne guide kan du læse meget mere om hvordan du planter og passer floks i din have.

6 gode råd til dyrkning af floks

  • Plant floks i fuld sol og i veldrænet havejord, helst i læ for blæsten. Høstfloks trives bedst i let fugtig jord, mens pude- og lyngfloks foretrækker en mere tør jord.
  • Floks kan plantes hele året, så længe jorden ikke er frossen. 
  • Høstfloks skal vandes oftere end pude- og lyngfloks, og helst ved roden, da de ikke kan lide våde blade. Alle arter af floks skal gødes inden og under blomstringen. 
  • Rødderne ligger højt, derfor er det en god idé at beskytte dem med et lag kompost. 
  • Fjern de visne blomsterhoveder, hvis du ikke vil have at planten sår sig selv.
  • Floks skal deles hvert 5. år for at holde sig flot og sund. 

Plantning af floks

Floks sælges både som barrodsplanter og i potter. Begge dele plantes let i krukker og bede. Uanset, hvilken du står med, er fremgangsmåden således:

Sådan gør du - trin for trin guide

  • Grav et hul, der er dybt og bredt nok til, at rødderne ikke bøjes, når plantes sættes ned.
  • Sørg for at løsne jorden i bunden af plantehullet, så rødderne kan få fat.
  • Fyld plantehullet ca. halvt op med vand, og lad det trække ned i jorden
  • Placer planten/roden i hullet og fyld op med en god blanding af jord og kompost
  • Vand rigeligt, lad det trække ned i jorden igen, og fyld eventuelt mere jord på, hvis den er sunket ned omkring planten
  • Tryk eller træd jorden fast omkring planten og læg gerne kompost rundt om planten

For at være sikker på at planten har de bedste betingelser fra start, er det en god idé at sætte planten/rødderne i blød i vand i et par timer, inden den skal plantes ud. Det gælder især for høstfloks (phlox paniculata), da både lyngfloks og pudefloks har mindre behov for vand og fugt.

Hvis du køber floks som barrodsplante, er det vigtigt at plante den hurtigst muligt efter modtagelse for at være sikker på at roden ikke tørrer ud. 

Placering af floks

Floks vil heslt stå i fuld sol men trives også fint med en placering i let skygge. Alle arter vil trives i næringsrig og veldrænet havejord. Høstfloks vil gerne have en let fugtig jord, mens både lyng-, og pudefloks helst vil have en let tør jord at vokse i.  

Fordi floks breder sig, er den bedst egnet til at sætte i bede, men de kan også sagtens dyrkes i store krukker.

Høstfloks trives bedst i staudebedet men lyng-, og pudefloks egner sig som stenbedsplanter eller forgrundsbeplantning. 

Høstfloks bliver høje og skal derfor gerne have en lidt beskyttet plads, hvor den kan stå i læ for vinden, så den ikke vælter eller knækker.

Plantetid for floks

Som med andre stauder, kan floks plantes ud hele året, så længe jorden ikke er frossen. De bedste tidspunkter er dog forår eller efterår, hvor jorden er lun og fugtig.

Hvis du planter floks om sommeren, skal du huske at vande ekstra godt for at sikre at planten ikke tørrer ud. 

Pasning af floks

Hvis den får lov, breder planten sig som den vil i bedet. Den er selvsående og der er ingen garanti for at nye planter ligner den oprindelige. Hvis du ikke vil have selvsåede floks, kan du nippe de visne blomsterhoveder af. Det får planten til at sætte flere blomster frem for at sætte frø.

Blomstringsperioden kan forlænges ved at fjerne de øverste 10 cm af topskuddene på ca. halvdelen af stænglerne. Det får planten til at danne sideskud og nye knopper, der først vil blomstre, når de andre blomster er afblomstret. På den måde kan dens blomstringstid forlænges med ca. to uger.

Hvis du har et større ‘vildt’ bed, er det meget flot at lade floks brede sig og nyde det farvespil, der kommer år efter år. 

Rødderne ligger i det øverste jordlag, og de er derfor mere sårbare. For at beskytte dem bedst muligt, er det en god idé at lægge kompost over planten rundt om rødderne.

Idet høstfloks kan blive ret høje, kan de have brug for opbinding for at kunne holde til vind og vejr. Pude- og lyngfloks skal helst klippes ned efter afblomstring for at bevare deres tættere form. 


Gødning og vanding af floks

Alle floks skal gødes før blomstring og under blomstring. Lyng- og pudefloks skal derfor gødes i april og i slutningen af maj/start juni, mens høstfloks skal gødes i juli og i slutningen af august/starten af september. Brug gerne organisk gødning eller NPK-gødning i sammensætningen 10-10-10.


Floks er generelt meget nøjsomme og kræver ikke meget pasning. Høstfloks har brug for mere fugt end de øvrige sorter og generelt er det bedst at vande tæt på rødderne frem for at hælde vand over hele planten. 


Flytning og deling af floks

Floks vokser kraftigt fra år til år og derfor anbefales det at dele floks hvert 5. år. Hvis planten bliver for stor vil midten blive meget træagtig og gøre at planten vil vokse til en ‘ring’ uden blomster i midten. 

Floks kan deles når planten er afblomstret. Klip den gerne ned til 10 cm i højden. Hvis den skal deles kan den graves op efter nedklipningen og deles, så den midterste træagtige del kasseres. Husk at sikre at hver ny plante har tre- fire skud og placer den delte floks med minimum 30 cm afstand mellem de nye planter. Husk at vande planten rigeligt og tilføj kompost, så planterne har masser af næring i starten. 

Sygdomme

Særligt høstfloks er følsomme overfor rundorme, som giver tykke, forkortede skud med trådformede blade. Hvis uheldet er ude, er der ikke andet at gøre end at klippe de angrebne dele af og smide dem i skraldespanden - ikke komposten. 


Floks kan også rammes af meldug når det er varmt om dagen og køligt om natten. Fugten kan give meldug, der sætter sig som et hvidt lag på bladene. Derfor er det bedst at sætte planten i fuld sol, hvor man er sikker på at den ikke har våde blade i lang tid ad gangen. 

Høstfloks rammes ofte af rundorme, der giver forkortede og tykke skud med trådformede blade. Alle angrebne skud fjernes og smides i affaldsspanden. 

FAQ

Er floks flerårig?

Ja, floksblomster er flerårig og breder sig gerne i haven. Den er vinterhårdfør og behøver ingen vinterdækning.

Hvornår klipper man floks ned?

Floks kan klippes ned når planten er afblomstret.

Hvornår blomstrer floks?

Floks har sin blomstringstid fra maj-slutning september afhængigt af sorten. 


Kan man dele floks?

Ja, planten skal helst deles hvert 5. år for at bevare en sund og flot blomstring. 

Er høstfloks en staude?

Ja, høsfloks er en staude. 

Velkommen hos Blomsterverden

I 2024 fejrer vi 20 års jubilæum, og det markerer vi med en opdatering af vores hjemmeside og brand. I to årtier har Blomsterverden stået for at være den farverige nichebutik for bl.a. løg, knolde, frø og planter på nettet, og sammen med jer skabt tusindevis af skønne haver. 

Vi glæder os til at vise dig endnu mere af, hvad vi har i vente.

Vores historie