Allium - Alt om dyrkning og pasning af Allium
De populære Allium findes i over 700 forskellige arter, hvoraf fx purløg, porre og forårsløg er spiselige. De kaldes også for prydløg, fordi de får meget flotte blomsterstande.
Allium findes i forskellige farver af lilla, hvid og blå med kuglerunde blomsterstande i toppen af en tynd høj stilk.
Prydløg er meget nemme at dyrke og kommer op år efter år med minimal pasning. Ikke alene er de smukke at se på, de er også meget insektvenlige og tiltrækker både bier og sommerfugle til haven. Dertil kan blomsterne spises og pynter flot i fx salater.
I denne artikel kan du læse meget mere om plantning og pasning af Allium, herunder planteguide, placering, jordforhold og deling.
Placering af Allium og andre prydløg
Allium og andre prydløg trives bedst i sol men klarer sig også fint i halvskygge. Jorden skal gerne være næringsrig, kalkholdig og veldrænet. Som andre blomsterløg er Allium følsomme overfor fugt, og rådner, hvis jorden er for våd. Hvis forholdene lever op til dette, kræver de ingen pasning i form af vanding og gødning.
Allium er generelt meget sunde planter og bliver meget sjældent ramt af sygdomme eller skadedyr. Måske pga. af deres løgagtige duft.
Sådan planter du alliumløg
Som de fleste andre blomsterløg er det bedste tidspunkt at lægge Allium i det tidlige efterår fra september/oktober, hvor jorden endnu er lun. Det giver løgene de bedste betingelser for at etablere sig i jorden, inden frosten kommer.
Allium kan både plantes i bede og krukker, og uanset hvilken du vælger er fremgangsmåden som følger.
Trin for trin guide til at lægge alliumløg:
- Grav et plantehul der er ca. 3 x så dybt som løgets længde
- Tilfør evt. dræn i form af grus eller lecakugler, hvis din havejord er meget tung og leret
- Læg løget i plantehullet med spidsen opad
- Fyld op med jord og tryk godt fast
- Vand og fyld evt. mere jord på
Allium er flotte er sætte i klynger, men sørg for en planteafstand på ca. 15 cm, så de har plads til at vokse.
Bland dem gerne med andre forårsblomster - eventuelt bunddækkende planter, da Alliums blade hurtigt visner og bliver gule.
Allium og andre prydløg blomstrer typisk i foråret og tidlig sommer - maj/juli.
Pasning af allium og andre prydløg
Som tidligere nævnt er Allium meget nemme at dyrke og stiller ikke de store krav til pasning. Hvis det er et meget tørt og varmt forår, er det en god idé at give dem lidt vand, men ellers kræver de hverken vand eller gødning for at trives.
Når blomsten visner ned, er det en god idé at fjerne blomsterstanden, men lad stilken stå, så planten danner ny energi i løget.
De fleste sorter er vinterhårdføre og skal ikke graves op til vinteropbevaring.
Deling af allium
Allium formerer sig både ved sideløg og frø. Frøene kan sagtens indsamles og sås på ny, men vær opmærksom på, at det kan tage flere år, før de kommer op som blomster. Hvis de ikke høstes, vil planten selvså.
Sideløg er absolut den hurtigste metode til at få flere Allium i haven.
Allium kan graves op i efteråret, når de er visnet ned. Herefter fjernes sideløgene forsigtigt og både dem og de gamle løg plantes igen med det samme. Hvis sideløgene er meget små, kan der godt gå et par år, før de spirer.
Ved plantning af sideløg er det en god idé at give lidt gødning for at give de små løg lidt ekstra næring at starte op på.
Allium i buketter
Allium holder længe i buketter og kan også tørres flot. Vær dog opmærksom på at de dufter ret kraftigt af løg.
FAQ
Kan Allium overvintre?
Ja, Allium er vinterhårdføre og kan fint overvintre i jorden.
Hvornår skal Allium klippes ned?
Allium kan klippes ned når den er afblomstret. Lad stilken stå til den selv visner ned. Det hjælper løget til at samle mest mulig energi til næste års blomstring.
Er Allium flerårige?
Ja, de fleste Alliumsorter kommer op år efter år.
Velkommen hos Blomsterverden
I 2024 fejrer vi 20 års jubilæum, og det markerer vi med en opdatering af vores hjemmeside og brand. I to årtier har Blomsterverden stået for at være den farverige nichebutik for bl.a. løg, knolde, frø og planter på nettet, og sammen med jer skabt tusindevis af skønne haver.
Vi glæder os til at vise dig endnu mere af, hvad vi har i vente.
Bliv inspireret
Se alleHavereportage fra Lars Wildes have
Rose sygdomme - Sådan bekæmper du sygdomme i roser