Dræbersnegle - Gode råd til at slippe af med dræbersnegle
Dræbersnegle kan spise virkelig meget på kort tid og er samtidig enormt ulækre. Derfor bør du både bekæmpe dem og sørge for, at de ikke kan komme til dine yndlingsplanter. Det kan for eksempel være ved at sætte et sneglehegn op.
Dræbersnegle er virkelig irriterende at have i haven. De kan spise store dele af din køkkenhave og gøre kål på dine fine blomster. Samtidig formerer de sig enormt hurtigt, hvilket kan gøre, at det føles som, at du kæmper en kamp, du ikke kan vinde.
Der findes dog heldigvis en række forskellige metoder til at forhindre dræbersneglene i at komme i dine planter og at få fat på dem, så du kan slå dem ihjel.
Kobbertape
Kobbertape sættes rundt om krukker eller højbede og forhindrer sneglene i at kravle op til planten. Det virker dog kun, hvis der ikke allerede er snegle eller snegleæg i jorden.
Sneglefælder
Der findes forskellige former for sneglefælder på markedet, hvor sneglene fanges og kan kasseres.
Sneglemiddel
Der findes forskellige former for sneglegift, som kan benyttes. Vær opmærksom på at vælge et middel som ikke er giftigt for naturen, mennesker eller husdyr.
Kaffegrums
Snegle kan efter sigende ikke lide at kravle på kaffegrums, så læg et gavmildt lag rundt som hver plante. Husk at tilføje mere løbende og særligt efter regnvejr.
Æggeskaller
Snegle kan ikke lide at kravle over de skarpe æggeskaller, så læg et godt lag knuste skaller omkring hver plante. Tilføj flere jævnligt, så der hele tiden ligger et godt valg.
Hvidløgsekstrakt
Hvidløg er giftigt for snegle, så spray din egen hvidløgsekstrakt på planterne.
Opskrift: Skær et fed hvidløg i små stykker og hæld 1 L kogende vand over i en skål. Lad stå ca. et døgn, fjern hvidløg og put vandet på en forstøverflaske.
Husk at gentage efter regnvejr eller kraftig nattefugt.
Vækstklokker
Hvis du planter dahliaknolde direkte i jorden kan du fx dække de helt små skud med en vækstklokke, plastikkrus uden top eller lignende. Husk dog at skrue glasset godt ned i jorden, så sneglene ikke kravler under.
Beskyt haven med et sneglehegn
Et sneglehegn er en af de mest effektive løsninger til at undgå snegle i haven. Det er dog også en ret dyr løsning, hvorfor det er de færreste, der hegner hele haven ind med et sneglehegn. I stedet kan du sætte det om udvalgte planter og bede, hvor sneglene er særligt irriterende. Det kan for eksempel være i køkkenhaven.
Snegelehegnet er fremstillet i metal og har en kant på 45-55 grader, der peger nedad. Fra siden kommer hegnet derfor til at ligne et ettal. Sneglene kan ikke komme over den bøjede kant, hvorfor du naturligt kan holde dem ude.
Du skal være omhyggelig med at luge omkring hegnet. En plante, der læner sig op ad hegnet, kan fungere som en bro, som sneglene nemt kan komme over. Dermed vil du altså være lige vidt.
Undgå at få sneglene ind i haven sammen med nye planter
Det er selvfølgelig utrolig sødt af andre, at de gerne vil dele deres planter med dig. Derfor kan det også være svært for dig at sige nej til dem. Der kan dog gemme sig både snegle og snegleæg i de nye planter. Derfor er det desværre en måde at få flere snegle i haven på – eller at få dem ind i haven igen efter en lang og sej kamp.
Det bedste er selvfølgelig, at du helt afviser at tage imod planterne, men det er selvfølgelig også ærgerligt for dig. I stedet kan du undersøge planterne grundigt, så du er sikker på, at der hverken er snegle eller æg på dem. Ved at vaske jorden af rødderne kan du yderligere minimere risikoen for at få snegle ind i haven på den måde.
Bar og tør jord holder dræbersnegle væk
Dræbersnegle kan ikke lide at kravle over bar og tør jord. Du kan derfor til en vis grad holde dem væk fra planterne på den måde. Der er dog en del ulemper ved den løsning. Først og fremmest kræver den, at du luger meget. Det er de færreste, der er vilde med det. Derudover virker den ikke, når det har regnet; så er jorden jo ikke tør mere.
Den bare og tørre jord er heller ikke noget, som dræbersneglenes naturlige fjender, tudser, pindsvin, fugle og løbebiller, bryder sig særlig meget om. De er ellers nogle af dine vigtigste allierede.
Skab en sneglesikker kompostbunke
Dræbersnegle er vilde med åbne kompostbunker. Det er både et sted, hvor de kan leve, og hvor de kan lægge deres æg. Det skyldes, at der er både fugtigt og masser af mad til sneglene. Du kan forebygge snegle i komposten ved at have en lukket kompostbunke eller ved at sætte et sneglehegn op omkring den.
Indsaml sneglene og deres æg
Den mest effektive metode til at slippe af med dræbersnegle på er ved, at du indsamler sneglene og deres æg, når du støder på dem. Sneglene kan være alt fra orange til næsten sorte og ligner derfor meget skovsnegle. Skovsnegle lever dog i højere grad hver for sig, end dræbersnegle gør. Er der mange snegle i din have, er det derfor højst sandsynligt dræbersnegle.
Sneglene kommer typisk frem om aftenen, når det er blevet tusmørke, hvorfor det er det bedste tidspunkt til at gå en vandretur og fange dem på. Når du har samlet sneglene, kan du aflive dem ved at hakke eller klippe dem over lige bag ved hovedet, så dør de hurtigt. Du bør ikke røre ved sneglene med hænderne, fordi deres slim kan indeholde E-coli bakterier. Brug i stedet handsker eller en tang til at fange dem med.
Dræbersneglenes æg er runde og hvide og ligger i klumper med 20 eller 30 i. Du kan destruere dem ved slet og ret at knuse dem. For effektivt at slippe af med dræbersneglene er det selvfølgelig vigtigt, at du sørger for at finde æggene også.
Fang dræbersneglene i en ølfælde
Har du ikke lyst til selv at gå på jagt efter dræbersneglene hver aften i tusmørket, kan du i stedet sætte en fælde op for dem. Det kan for eksempel være en ølfælde, der består af et bassin med øl i. Den gærede lugt lokker sneglene til. Der må dog ikke være mere end ½ til 1 cm øl, da det er ulovligt at drukne dyr, herunder også snegle. Med fælden kan du dog sørge for, at sneglene er samlet et sted, så det er nemt for dig at aflive dem senere hen.
Ølfælden er en god ide både om foråret, når sneglene er små, og det derfor kan være svært at se dem, og hvis du har mange snegle i haven, og det derfor ville tage lang tid for dig at indfange dem.
Du bør stille ølfælden et fugtigt sted, hvor sneglene alligevel samler sig. Det kan være under en busk eller i nærheden af kompostbunken. Du bør kigge til fælden ofte, så sneglene ikke stikker af igen.
Skab gode forhold for dræbersneglenes fjender
Din fjendes fjende er din ven, og i forhold til dræbersnegle kan det være sandt i mere end en forstand. Der er nemlig heldigvis nogle dyr, der er vilde med at spise de ellers meget uappetitligt udseende snegle. Det er for eksempel fugle, pindsvin, tudser, frøer, firben og mus. Ved at give dem gode forhold i haven kan de altså hjælpe dig med at spise sneglene.
Du kan for eksempel skabe et pindsvinehus, hvor pindsvinet kan bo. Du kan også tiltrække flere fugle ved at have et fuglebad og blomsterbede, der tiltrækker andre former for insekter.
Høns og ænder er også glade for dræbersnegle, og det kan derfor også være en ide, at du holder dem. Udover at hjælpe dig med dit snegleproblem kan de også bidrage til husholdningen med kød og æg.
FAQ
Hvilke planter kan dræbersnegle ikke lide?
Der findes heldigvis planter, som kan leve i fred for dræbersneglene. De kan fx ikke lide: Høstfloks, løjtnantshjerte, Stjerneskærm, Astilbe, Akeleje, Pæon, Lavendel, Valmue, katteurt og Gyldenris.
Er det godt at have snegle i haven?
Snegle er egentlig et nyttedyr, som hjælper med at omsætte dødt, vissent materiale til fx kompost. Dræbersnegle betragtes dog som invasive og har en negativ effekt på biodiversiteten i Danmark.
Er kaffegrums godt mod dræbersnegle?
Ja, snegle kan umiddelbart ikke lide koffein, og vil derfor undgå at kravle over kaffegrumsen.