Pæne fliser uden ukrudt i fugerne

Kender du det? Fliserne på terrassen eller i indkørslen var så flotte, da de lige var blevet lagt, men det varede ikke længe, før der piblede ukrudt op imellem dem. I starten fjernede du det, efterhånden som det kom op, men arbejdet med det blev for stort og uoverskueligt, og nu er det vokset dig over hovedet. Altså ikke i bogstavelig forstand, heldigvis, men der er rigtig meget ukrudt. Lyder det som din situation? Så læs med her.

 

Det er uundgåeligt, at der over tid kommer ukrudt mellem fliserne. Men du kan gøre arbejdet med at fjerne det nemmere, og du kan også gøre det sværere og mindre tiltrækkende for ukrudtet at gro mellem dine fliser, så det ikke er så tit, at du skal fjerne ukrudt. 

Til at holde fugerne fri for ukrudt, kan du få brug for en stiv kost, en ukrudtsbrænder og en fugerenser. Vil du vide mere om fugerensere, så læs denne guide til fugerenser.

Ukrudt forgår ikke så let

Står ukrudtet højt som stauder imellem dine fliser, er der intet andet at stille op end hårdt arbejde. Du må i gang med trække, hakke og skrabe det væk. For det forsvinder ikke af sig selv. Prøv så vidt muligt at undgå at bruge sprøjtemidler af hensyn til miljøet og grundvandet.

Når først du én gang for alle har fået fjernet ukrudtet mellem fliserne, så gælder det om at holde ukrudtet nede, så det ikke igen bliver en uoverskuelige opgave at få det fjernet.

Ukrudt mellem fliserne ødelægger nemlig på sigt fliserne, og de kraftige rødder, som meget ukrudt har, kan også få fliserne til at ligge skævt. Endelig kan ukrudtet også gøre fugen utæt, så der kan trænge vand ned og ødelægge det stabiliserende lag, så fliserne synker. 

Derudover ser det sjusket ud med ukrudt mellem fliserne. I hvert fald hvis der er rigtig meget af det.

Brug fugesand mellem fliserne

Når du lægger fliser, bør du altid bruge rigtig fugesand frem for strandsand mellem fliserne. Fugesand består af sandkorn i forskellige størrelser. Det gør, at de bliver rystet sammen, så fugen bliver hård som cement. Det gør det svært for ukrudtet at komme igennem. Og en bonus er, at du heller ikke får myrer i din terrasse.

Sørg også for, at fugerne ikke er for brede. Jo bredere fugerne er, jo mere plads er der til ukrudt. Samtidig skal fugerne også være fyldt helt op med fugesand. En fuge, der ikke er fyldt op, skaber læ og fugt mellem fliserne, og det er perfekte forhold for ukrudt.

Har du ikke brugt fugesand, kan du, når du har fjernet det værste ukrudt, spule fugen op, feje den ren og fylde den op med fugesand. Vibrér, og fyld op igen.

Hold fugerne rene

Der findes rigtig mange gode husråd til, hvordan du kan fjerne småt ukrudt mellem dine fliser. Kogende vand skulle være godt. Hæld f.eks. kartoffel- eller grøntsagsvandet ud mellem fliserne, hvis det alligevel bare skulle have været i vasken.

Eddikesyre i en forstøver skulle også kunne gøre tricket. Find en gammel forstøver frem, og fyld eddikesyre i den. Sprøjt på ukrudtet, og det visner. Begynder det at blive grønt igen, skal det bare have en tur til.

Ukrudtsbrænderen er også et godt våben, når ukrudtet skal fjernes fra fugerne. Kun et par dage efter afsvidningen vil ukrudtet visne og forsvinde. Men pas på, hvis det er tørkeperioder, at du ikke sætte ild til andre ting.

Endelig er der også den mulighed, at du bruger en fugerenser til at fjerne ukrudtet med. Fugerenseren kan fjerne alt ukrudt uden brug af giftige kemikalier. Så den er miljøvenlig og ufarlig at anvende.

Fej fliserne

Et godt trick til at holde fugerne rene er at feje fliser – og fuger – med en stiv kost hver eller hver anden uge. Så forhindrer du ukrudtet i at slå rødder og vokse fast i fugen, og du beskadiger også ukrudtsplanternes blade, så planterne dør. Samtidig får du fjernet løs jord og snavs, som ukrudtet ellers ville kunne vokse i.

Du får det bedste resultat, hvis du fejer, når det er tørt i vejret.

Husk at efterfylde fugerne med fugesand, når der er behov for det.

Giv dine fliser besøgstid

Områder, hvor du ikke færdes så tit, gror hurtigere til med ukrudt. Så besøg dine flisebelagte områder medjævne mellemrum. Når du går på fliserne, forstyrrer du ukrudtet og eventuelle ukrudtsfrø, der ligger løst bliver hvirvlet op og væk.

Samtidig kan du jo så lige hive de par stykker ukrudt op, der alligevel har formået at bryde igennem og overleve din ihærdige jagt og bekæmpelse af ukrudt.

Nyd din terrasse og indkørsel – fri for ukrudt!