Jord er ikke bare jord - Muld til haven

Det kan meget hurtigt gå hen og blive et uoverskueligt projekt, når man skal ud at vælge jord til sin have, til sit drivhus eller til sine potter. Der er nemlig forskellige faktorer, man skal være særligt opmærksom på i den forbindelse. Man skal først og fremmest tænke over, hvilke ønsker og behov man har, men herudover spiller prisen selvfølgelig også en afgørende rolle. For når det gælder jord, så får man også det, man betaler for. Her i artiklen kan du læse meget mere om muld til haven.

Prisen afhænger af indholdet, mængden og kvaliteten

Prisen på jord afhænger i særdeleshed af, om den enkelte producent har valgt at tilsætte kalk og gødning i jorden, og herudover afhænger den af, hvor meget producenten har valgt at putte i sækken. Endvidere afhænger prisen af, hvor god en kvalitet der er tale om. I den forbindelse gælder hovedreglen om, at jo lysere jorden er, jo bedre er det også. Du bør derfor altid vælge den lyse frem for mørke jord, når du er ude at lede efter jord til din have eller dit drivhus. Se et stort udvalg af jordblandinger hos Havehandel.dk.

Vær opmærksom på jordens omsættelighed

I den forbindelse er det vigtigt, at du kigger efter jordens omsættelighed. Det står angivet på produktet, og her gælder det, at jo højere et tal, jo mørkere vil produktet også være – og det vil derfor have en højere kvalitet. Endvidere fortæller jordens omsættelighed noget om, hvor billigt produktet er, og her gælder det overraskende nok, at hvis det har en høj omsættelighed, er det også billigere. Der er derfor mange gode grunde til, hvorfor man bør vælge jord med en høj omsættelighed, som er mørkt.

Vælg jord med en neutral PH-værdi

Udover jordens omsættelighed skal du også være særligt opmærksom på jordens PH-værdi, når du skal lede efter jord til dit drivhus eller din have. Du bør her vælge et produkt, der har en PH-værdi mellem seks og otte. På den måde ved du nemlig, at PH-værdien er neutral, og jorden kan dermed anvendes til samtlige plantetyper. Herudover skal du også kigge efter jordens ledningstal, og her bør du stræbe efter et tal mellem et og fire. Er ledningstallet højere, kan det i værste fald resultere i, at planterne svides – og det er bestemt ikke godt.

Skal man købe fin eller grov jord?

Endelig er det en rigtig god idé, hvis du er særligt opmærksom på, om jorden er fin, mellemfin eller grov. Der er ingen tvivl om, at den billigste jord er fin, og den vil oftest have fibre mellem 0 og 20 mm. Vælger du derimod mellemfint jord, vil det have fibre mellem 20 og 40 mm. Endelig har det bedste spagnum en grov karakter, men det er også dyrest. Når man køber jord, er det oftest ikke jorden, du betaler for, men derimod spagnum. Mange af de jordsække, man i dag finder i supermarkederne eller i byggemarkederne, er proppet med spagnum. Det særlige ved spagnum er, at det er i stand til at optage rigtig store mængder af vand, hvilket er godt for planterne, og det vejer desuden ikke så meget som jord.