Skab en afslappende oase i haven

Efter en lang dag med hektiske møder, stramme deadlines og en stressende ulvetime kan det være svært at komme ned i gear igen. Hvis du er den heldige ejer af en have, er et godt tip at bruge haven som et dagligt fristed. Sommetider skal der nemlig ikke mere til end et fysisk skift af omgivelser – og haven er det oplagte sted til at skabe en afslappende oase i dit eget hjem. Her kan du udskifte køleskabets brummen med fuglekvidder og computerskærmen med udsigt til blomsterbede.

 

Når du bruger haven som fristed, er du naturligvis begrænset af vind og vejr, men med en gennemtænkt indretning, god belysning og en passende overdækning kan du forlænge aftenstunderne såvel som hele sæsonen.

 

Få mest muligt ud af haven med en overdækning

Det er mest behageligt at opholde sig i haven, når vejret er både lunt og tørt. Det sætter nogle naturlige grænser på lune forårsdage, hvor det småregner, eller på tørre sommerdage, hvor solens middagsstråler er brændende varme. En havestue kan være en god løsning, hvor man kan få følelsen af at sidde ude i haven hele året rundt, især hvis havestuen er opvarmet om vinteren og kan åbnes helt op om sommeren. Har du ikke en havestue, kan et alternativ være at bygge en overdækning over hele eller dele af terrassen. Både en havestue og en overdækket terrasse kræver dog et dybere greb i pengepungen, rigeligt med plads og den rette konstruktion på boligen. En mere fleksibel løsning er en markise eller en parasol.

Markise eller parasol?

En parasol er en forholdsvis billig løsning, der er nem at flytte rundt på, og som ikke behøver nogen montering. Til gengæld er parasollen primært brugbar som afskærmning for solens skadelige stråler om sommeren. Den modstår ikke meget regn eller blæst, men er til gengæld nem at tage med til andre dele af haven, hvis du har flere forskellige hyggekroge, du skifter imellem.

En markise skal monteres på husmuren, hvilket kræver lidt mere arbejde. En af fordelene ved en markise er til gengæld, at den dækker et større område, hvilket gør den til en bedre skærm mod både småregn og sol på linje med en overdækket terrasse. Derudover fylder en markise stort set ingenting, når den er rullet ind, og der er sjældent behov for søjler eller standere, der står og fylder på terrassen.

En markise er dog dyrere end en parasol, men fås i mange forskellige prisklasser alt efter kvalitet og funktioner. Du kan for eksempel både få markiser med motor og dem, der manuelt skal rulles ind og ud. Derudover kommer prisen også an på kvaliteten af dugen: markiser med bomuldsduge er typisk de billigste, men også dem, der lettest bliver beskidte og jordslåede. Duge af akryl er som regel lidt dyrere, men nemmere at rengøre og mere holdbare i længden.

Hos Markiseeksperten kan du for eksempel få den klassiske Benchmark-markise, som både har indbygget motor og akryldug. Derudover har Benchmark-markisen den smarte funktion, at den selv sørger for at rulle dugen ind takket være en integreret vindsensor. Det gør, at markisen bliver skånet på vindblæste dage, så du ikke risikerer at dugen bliver ødelagt, hvis du har glemt at rulle den ind. Hos Markiseeksperten får man også gratis opmåling og montering, hvilket gør forarbejdet markant nemmere.

Forlæng aftenstunderne med olielamper

Et godt supplement til din overdækning på terrassen er en hyggelig og stadig funktionel belysning. Olielamper egner sig godt til terrassebelysning, fordi de ikke er afhængelige af strømstik, og mange lamper bliver produceret særligt til havebrug og med et design, der emmer af udendørs hygge. Du kan for eksempel få olielamper, der kan hænge på husmuren, små olielamper, der kan stå direkte på havebordet, men også lamper, der kan stikkes ned i græsset rundt om terrassen. Flere udendørs lamper kører også på solcelleenergi i stedet for olie, så de automatisk oplader i løbet af dagen og sørger for hyggebelysning om aftenen.

 

Husk også at vedligeholde terrassen

Derudover skal selve terrassen også vedligeholdes, hvis den skal være klar sæson efter sæson. En fliseterrasse kræver ikke det helt store vedligehold, så hvis du har en terrasse af fliser eller sten, kan du som regel nøjes med at fjerne ukrudt i samlingerne og holde området rent med jævnlige ture med kosten. Hvis du i stedet har en træterrasse, kræver det lidt mere rengøring og vedligehold, hvis brædderne skal bevare et pænt udseende og en lang levetid. Det kommer selvfølgelig an på træsorten, men som udgangspunkt bør du rense og behandle træet med olie, maling eller træbeskyttelse mindst hvert andet år. Når vedligehold af terrassen bliver en fast del af haverutinen, er du godt på vej til at lægge rammerne for en hyggelig oase, hvor du kan nyde livet i mange timer i løbet af året.