Skal du anlægge ny have og terrasse? - Få hjælp af en landinspektør
Som husejer kan man tiltider have brug for forandring. Måske ønsker man at højne værdien på sit hus eller også har de gamle fliser i haven eller det rådne redskabsskur brug for et løft.
Her får du et par tips til den gode have, og hvad du skal huske at tage højde for inden byggeprojektet går i gang.
En ny have giver et glad sind
Haven er for mange et pusterum fra den travle hverdag. I haven er de grønlige nuancer med til at reducere stressniveauet, og er man til havearbejde, kan disse opgaver virke næsten meditative. Men nogle gange kan en rodet eller forsømt have give en modsat effekt på sindet.
Er du f.eks. flyttet ind i et hus, hvor den tidligere ejer ikke har lagt meget energi i haven, så kan det være at du ønsker at anlægge en ny have.
Med en ny have følger også en ny terrasse, et nyt skur eller måske et helt nyt anneks. I forbindelse med disse tilbygninger er der visse juridiske krav du skal overholde. F.eks. er der krav om hvor mange kvadratmeter du må bygge på din grund samt hvor tæt du må bygge på din nabos grund.
I forbindelse med et byggeprojekt kan det derfor være en god idé at rådføre sig med en kompetent fagperson inden man skyder byggeriet i gang. Find en landinspektør nær dig, og søg de nødvendige målinger og beregninger, så du undgår at skulle rive ned igen eller bygge om.
Byg bæredygtigt og skån miljøet
Når du skal i gang med at anlægge din nye have, så er det måske ikke blot blomsterbede og altankasser du skal tænke på. Det kan også være du ønsker en ny og forbedret terrasse eller et attraktivt anneks til gæstebesøg.
I den forbindelse kan det være fordelagtigt at tænke bæredygtigt for at skåne miljøet.
Du kan f.eks. kigge efter genbrugsmaterialer i form af brugte fliser eller brugte træbrædder. På den måde begrænser du forbruget og bliver en del af den grønne omstilling.
Genbruget er ikke blot den mere miljøbevidste løsning, det vil i langt de fleste tilfælde også være den billigere løsning, hvilket giver dig mere luft i budgettet til flotte planter og brugbare frugttræer.
Dyrk til dit eget forbrug
Et andet miljøbevidst tiltag kunne være at dyrke visse urter eller grøntsager der reducere ens eget forbrug andetsteds.
At dyrke økologisk er både sundt for husstanden, og så kan det spare dig masser af penge på indkøb. Ved at plante nogle få essentielle grøntsager såsom kartofler, tomater eller gulerødder, kan man skåne pengepungen i hverdagen.
Grøntsagerne bliver mere tilgængelige, da du bare kan gå ud og rive dem op ad jorden, samtidig med at du præcist ved hvor de kommer fra. Nogle grøntsager har rejst langt for at nå til Danmark, og du ved derfor aldrig helt hvad de har været i berøring med.
At dyrke selv giver også et mentalt velvære, som er svært at hamle op med. At rode med planterne i haven kan virke næsten meditativt, og er der gulerødder til suppen oveni hatten, så er det jo den rene win-win situation.