Sådan laver du en smuk indkørsel med blomster og brosten

Indkørslen er som regel det første, dine gæster – eller købere, hvis du har dit hus til salg – ser, når de kommer til dit hjem. Og selvfølgelig vil du da gerne give et godt indtryk – især hvis du skal sælge. Derudover er det da også rart for dig selv at have en flot indkørsel, som samtidig er af høj kvalitet. Den kan du lave selv.

Lad indkørslen til dit hjem byde flot velkommen, og øg salgsværdien af dit hus.

En smuk, gammel klassiker, der aldrig går af mode, er indkørslen lavet af brosten og med smukke blomster i den ene sider eller i begge side, hvis det er muligt. Når du vælger brosten, får du flere fordele.

 

 • Brosten er meget robuste og bliver ikke slidte.

 • Salt fra vinterens saltning ødelægger dem ikke.

 • Vandet kan passere imellem dem, når det regner.

 

Læs mere om brosten her!

Sådan anlægger du en indkørsel

Når du skal anlægge en indkørsel, skal du starte med at grave ud. Du skal grave så meget ud, at der er plads til et lag med stabilgrus, et lag med afretningsgrus og så selvfølgelig dine brosten.

Når udgravningen er færdig lægger du ca. 15-20 cm stabilgrus på og stamper det sammen. Oven på lægger du et lag med afretningsgrus.

 

For at indkørslen bliver i den rette højde – hele vejen – er det en god idé at spænde en snor ud mellem to pinde, så snoren har den højde, den færdige indkørsel skal have.

Start med at lægge kantstenene, som du lægger resten af indkørslen imellem. Brug et vaterpas, så du er sikker på, at indkørslen bliver lige. Brug afretningsgrusset til at regulere med – enten fjerner du lidt eller ligger lidt mere under de enkelte brosten.

 

Skal brostenene ligge i mønster – f.eks. halvstensforbandt – skal du dele nogle af dem i halve. Det kan du gøre med hammer og mejsel og evt. en vinkelsliber.

Når alle brostenene er lagt, kommer du til sidst fugesand oven på stenene og fejer det godt ned mellem stenene. Det kan efter nogen tid blive nødvendigt at gentage denne sidste proces, når fugesandet er sunket længere ned.

Vælg de rigtige planter 

Så skal jorden ved siden af indkørslen tilplantes. Vælg robuste og nemme planter, hvis du ikke er den inkarnerede havemand. Gode bunddækkende buske og slyngplanter er ideelle. For når først de er vokset til og dækker hele jordstykket, er der ikke plads til så meget ukrudt, og haven passer næsten sig selv.

 

Samtid må det jo også gerne se smukt ud. Så vælg både stedsegrønne planter, der jo er grønne hele året, og flot blomstrende planter, der evt. blomstrer på forskellige tidspunkter af året, så din indkørsel altid ser flot og indbydende ud. Uanset om det er sommer eller vinter.

 

Vælg planter, der ikke behøver den helt store pasning, f.eks. i form af beskæring, opbinding og vinterdækning.

Ved starten af indkørslen – altså nede ved vejen – bør du vælge planter, der ikke bliver så høje, at de spærrer for udsynet, når du skal køre ud fra din indkørsel.

Planter, der ikke begrænser udsynet

Herunder får du nogle forslag til, hvad du kan plante ved vejen, som ikke spærrer for udsynet.

 

 • Spiræa bliver ½-1 meter høj. Den blomstrer i maj med hvide blomster.

 • Vedbend er en stedsegrøn klatreplante.

 • Japankvæde bliver op til 60 cm høj. Den blomstrer i april og maj med hvide, rosa eller røde blomster.

 • Krybende dværgmispel bliver ca. 20 cm høj. Den blomstrer i maj med hvide blomster og får røde bær i efteråret og først på vinteren.

 • Mahonie bliver op til 1 meter høj. Den blomstrer i april og maj med gule blomster og får blå frugter i oktober.

Nemme, lave, blomstrende buske

Herunder får du et udvalg af lave buske, der er nemme at passe, og som blomster på forskellige tider af året:

 

 • Storblomstret perikon bliver op til 1 meter høj. Den blomstrer i juli til september med gule blomster.

 • Surbær bliver op til 1-2 meter høj. Den blomstrer i juni med hvide blomster og får sorte bær i september.

 • Vinterjasmin bliver op til 1-2 meter høj. Den blomstrer i januar og februar med gule blomster.

 • Myrtegedeblad bliver 1-1½ meter høj. Den blomstrer fra juni til frosten kommer med hvide, gule, rosa eller røde blomster.

 • Rød snebær bliver 1-1½ meter høj. Den blomstrer fra juni til september med rosa blomster, som bliver til rosa bær med prikker.

 •  

Har du en lang indkørsel, ser det flot ud med lamper med jævne mellemrum hele vejen op langs indkørslen, som kan sprede et både hyggeligt og praktisk lys, når det begynder at blive mørkt.

 

Vælg f.eks. solcellelamper med timer, så du slipper for bøvl med strøm og tænd og sluk.

 

Rigtig god fornøjelse med din nye indkørsel.