Sådan kan du undgå at få ondt i ryggen efter havearbejde

De fleste haveejere synes, at det er hyggeligt at gå at pusle i haven. Sommetider er det bare ikke nok bare at pusle. Så må der mere hårdt fysisk arbejde til for at få lavet det nødvendige havearbejde. Efter nogle timers hårdt havearbejde kan der godt blive en pris at betale i form af ømhed her og der.

 

Især ryggen kan være ret medtaget efter anstrengelserne. 

 

Det er som bekendt altid nemmere og bedre at forebygge end at helbrede. Sådan er det også med ømhed i kroppen efter hårdt havearbejde. Her får du nogle gode tips til, hvordan du kan undgå at få alt for ondt i ryggen, når du har været ude at arbejde i haven. 

Vær i god fysisk form 

Uanset hvad, så er det altid vigtigt at være i god fysisk form. Det gør dig både stærkere og mere udholdende. Når du skal udføre hårdt fysisk arbejde, som havearbejde godt kan være, så vil det være både nemmere og mindre risikabelt for dig at udføre, når formen er i orden. 

 

Den gode fysiske form bør både være i forhold til styrke og kondition. Det vil gavne dig på mange måder. Og i forhold til det hårdere havearbejde er det helt nødvendigt. Hvis du er i dårlig form og kaster dig ud i hårdt fysisk arbejde, kan du risikere at blive overanstrengt og endda at pådrage dig skader. 

 

For at undgå det må du sørge for at bevæge dig i løbet af dagen og meget gerne træne din krop. Havearbejde kan sagtens indgå som en del af dit træningsprogram, og dermed kan du slå to fluer med ét smæk. 

Varm op og stræk ud 

Som ved al anden træning så er det vigtigt, at du varmer op, inden du går i gang med den tungere form for havearbejde. Det kan du gøre på mange måder. Om det så er en del af havearbejdet eller mere traditionelle gymnastiske øvelser, det er ikke så vigtigt.

 

Hovedsagen er, at din krop er blød og varm, inden du går i gang med for eksempel at grave huller eller lignende. 

 

Det er mindst lige så vigtigt, at du får strakt ud, når du er færdig med det hårde arbejde. Dermed giver du musklerne de bedste forudsætninger for at blive bløde og afspændte. Det reducerer risikoen for ømhed i ryggen og andre steder på kroppen, som har været brugt. 

Sov godt om natten 

Endelig er det vigtigt, at du sover godt om natten. Efter en hel eller halv dag i haven gør det godt med en god nattesøvn. Den får du bedst, hvis du har en god seng at ligge i. Er din nuværende seng ved at være klar til udskiftning, så kan du med fordel vælge en ny seng, som støtter din krop og særligt din ryg bedst muligt. Det kan både lindre eventuelle ømheder og forebygge nye.