Planter gør underværker både inde og ude

Planter er en utrolig nem og ofte billig måde at få skabt et mere personligt og kreativt hjem. Ud over planters dekorative potentiale har de også en række andre fordele. Herunder kan du læse mere om, hvad planter kan gøre for dig og dit hjem – både indendørs og udendørs.

Indendørs

Den grønne farve pynter i alle rum, og du kan både indrette dit hjem med hængende planter fra loftet, større planter i potter på gulvet og friske blomster i vaser. De er alle med til at skabe en hyggelig og mere hjemlig stemning.

Planter renser luften

Planter er generelt gode til at rense luften, men du kan også finde planter, der egner sig særligt godt til dette. De kan blandt andet rense luften for støvpartikler og stoffer fra møbler, byggematerialer og sågar maling på tapetet. Ved at placere planter rundt omkring i hjemmet kan du derfor få naturlige luftrensere uden brug af kemikalier.

Planter kan gøre dig mere omsorgsfuld og opmærksom

Man siger også, at du træner dine plejekompetencer ved at holde planter. Planter skal nemlig passes og plejes, ligesom du ikke bare kan tage væk hjemmefra i flere uger og glemme dine planter helt. Det er en god idé at få en ven eller nabo forbi for at vande dine planter, hvis du for eksempel skal på ferie. Til daglig skal de også ses til, og nogle typer planter kræver mere end andre. Har du planter, kan du derfor træne dig i at være omsorgsfuld og opmærksom – uden at skulle forpligte dig nær så meget som for eksempel med et barn eller et kæledyr.

Planter bringer ro og velvære

Det er også efterhånden velkendt, at planter kan skabe en afslappende atmosfære. Der er rigtig mange, der straks bliver beroliget, når der er planter i rummet. Måske har det noget at gøre med, at planter er levende, eller at vi føler os tættere på naturen. Idéen om at planter skaber ro, bliver også mere og mere udbredt i klinikker og lægepraksisser, hvor klienter og patienter har en tendens til at være nervøse. Hos Lindberg Tandlægeklinik i Aarhus har de for længst regnet dette ud, og de bruger planter som et bevidst middel mod tandlægeskræk. Med masser af planter og en generel wellness-atmosfære ser de dagligt, hvordan deres patienter med tandlægeskræk bliver beroliget, når de træder ind i deres lokaler.

Udendørs

Hvis du er den heldige ejer af en have, er der masser af muligheder for at implementere en masse forskellige planter. Det samme gør sig gældende, hvis du har en altan. Her er pladsen naturligvis mere begrænset, men det betyder langt fra at du skal lade dig nøjes med en enkelt, halvkedelig plante i en krukke.

Planter kan transformere haven

Har du en have, som trænger til at blive piftet op? Her kan planter gøre en verden til forskel. Der er ikke meget charme ved en plan og kedelig græsplæne. Den er måske praktisk til fodbold og andre haveaktiviteter, men hvis du ønsker en pæn og personlig have, er planter vejen frem. Uanset om du har store eller små drømme for din have, kan du med fordel tage fat i en professionel anlægsgartner, som både kan hjælpe dig med at designe din have og stå for alt håndværket. Du finder et helt netværk af professionelle anlægsgartnere hos Colego, der arbejder i hele landet, og som klarer alle slags opgaver – både de små og de mere omfattende.

Planter kan skabe hyggelige oaser

Hvis ikke du har lyst til at transformere hele haven, kan du også begynde småt ved at skabe små hyggelige oaser rundt omkring. Du kan for eksempel plante blomsterbede i havens kroge, hvor du samtidig kan placere et rundt havebord og et par havestole. På den måde får du opdelt haven i mindre oaser, hvor du rigtigt kan trække hen, når du trænger til at slappe af udenfor.

Planter kan (sommetider) spises

Sidst, men ikke mindst kan du også tænke i spiselige planter. Det er oplagt at bruge noget af pladsen i haven på at etablere en køkkenhave. Køkkenhaver kan være pæne at se på, og selvfølgelig lækre at smage på. Start for eksempel med at plante nogle forskellige slags krydderurter, og hvis du kan lide at holde dine egne spiselige planter, kan du altid gå videre med gulerødder, kartofler, ærter, kål, og hvad du nu ellers kunne tænke dig. Hjemmedyrket mad smager som regel bedre end det, man køber i supermarkederne, da det er helt friskt, og du ved, du har arbejdet for det.