Guide til hvepse i haven

Hvepse er nyttedyr. De bestøver planter, og de spiser fluer og sommerfuglelarver. Sommerfuglelarver kan være ødelæggende for din køkkenhaven. Når det så er sagt, så er hvepse generende at have for tæt på. Ja, de kan endda være farlige for dig, især hvis du er allergisk og bliver stukket. Derfor vil du gerne have hvepsene på afstand. 

 

Med andre ord vil du gerne lokke hvepsene derhen i haven, hvor de gør nytte og samtidig fjerne dem derfra, hvor I opholder jer mest. 

 

Hvordan du gør det, kan du læse mere om herunder. Er uheldet allerede sket, og har hvepsene lavet hvepsebo i nærheden af, hvor I opholder jer, bør du fjerne det, så du undgår farlige situationer. Læs guide til at fjerne hvepsebo, så det kan ske, uden at nogen kommer til skade.

Sådan finder du hvepseboet

Første tegn på, at der er et hvepsebo i nærheden, er, at du har flere hvepse i din have, end du plejer. Et hvepsebo kan indeholde flere tusinde hvepse, når vi når hen midt på sommeren. Hvepseboets størrelse vokser i takt med, at der kommer flere hvepse til.

 

Derfor er det også vigtigt at få boet fjernet så tidligt som muligt, hvor hvepseboet ikke er så stort og ikke huser så mange hvepse. Et hvepsebo kan blive lige så stort som en fodbold eller større.

Hvepsene bygger deres bo, hvor det er beskyttet mod deres fjender. 

 

Nu har hvepsen ikke så mange fjender ud over hvepsevågen og grævlingen og så os mennesker. Godt nok er der en del fugle, der spiser hvepse, hvis de lige kommer forbi på deres vej, men de går ikke i krig med at tømme et hvepsebo, som hvepsevågen gør.

 

Grævlingen spiser hvepselarver og pupper, når den finder et hvepsebo i jorden.

 

Derudover kan hvepsene godt lide et sted, hvor det er tørt og lunt. Bliver du generet af mange hvepse kan du med fordel lede:

  • i hule træer

  • på loftet

  • bag stensætninger

  • i tagudhæng

  • bag huller i mure

  • under jorden

  • i støttemure

 

Kan du ikke finde hvepseboet, kan du lægge mad ud til dem og følge efter dem. Rødt kød er godt at bruge som lokkemiddel, da proteinerne tiltrækker hvepsene. Når hvepsen opdager maden, vil den flyve i næsten lige linje tilbage til hvepseboet.

 

Hvepse bliver aggressive ved forstyrrelse af deres bo. Du bør derfor aldrig forsøge at fjerne et hvepsebo selv, hvis du er allergisk over for hvepsestik.

Forebyg, at hvepsene flytter ind

Den bedste måde at undgå hvepse i haven sommeren igennem er at forebygge, så de slet ikke har lyst til at være i din have, eller så de flygter langt væk, fordi du generer dem mere, end de generer dig.

Den sikreste måde at få hvepsene væk fra din have er ved at fjerne hvepseboet, før det rigtig bliver til noget. Det er krævende, men effektivt.

Du skal simpelthen på jagt efter deres bo jævnligt. Tjek steder, hvor hvepse typisk laver deres bo – på loftet, i garagen, brændeskuret, legehuset og alle de førnævnte steder. Er der tegn på, at der er et byggeri i gang, skal det fjernes, inden det bliver større.

 

Eneste sted, det kan være problematisk, er, hvis hvepsene har valgt at bygge deres bo under jorden.

 

Du kan også plante de planter, som hvepsene kan lide et sted i haven, hvor hvepsene gerne på være. Og så plante krydderurter, som f.eks. mynte, citrontimian og lignende ”sure” planter, dér hvor I opholder jer mest. Dem kan hvepsene nemlig ikke lide lugten af. Eller brug æteriske olier med denne duft.

Få hvepsene til at forsvinde

Selvom du ikke har fundet et hvepsebo på din ejendom, kan du sagtens blive plaget af hvepse. En hveps søger føde på op til en halv kilometers afstand fra dens bo. Så de kan bo hos en af naboerne, men blive tiltrukket af din lækre grillmad og derfor komme forbi på uventet besøg.

 

Er det tilfældet kan du hænge hvepsefælder op. Hjemmelavede eller købt til formålet. En hjemmelavet hvepsefælde kan f.eks. være en sodavandsflaske uden prop med sukkervand i, der lokker hvepsene til. Og så drukner de i det.

 

Ønsker du ikke at dræbe hvepsene, kan du ryge dem ud. Kom kaffegrums i bunden af ildfastfad, der er foret med stanniol, og sæt ild kaffegrumset. Den lugt kan hvepsene ikke lide. Der er også nogle, der siger, at små beholdere med benzin eller petroleum, kan få hvepsene til at pakke kufferten, men det er jo heller ikke en lugt, du selv ønsker at sidde og spise i.

 

Du kan også sprøjte vand på hvepsene med en forstøver. Så tror de, det regner og flyver hjem i tørvejr.

 

Endelig kan du også lave et falsk hvepsebo. Hæng en brun eller grå papirpose op på terrassen eller i haven, hvor I opholder jer. Hvepsene ser posen som et hvepsebo og forlader scenen og flyver til steder, der ikke allerede er optaget.

 

Hav en rigtig god hvepsefri sommer!