Fordele og ulemper ved ståltag

Ståltaget er gennem de seneste par år blevet en yderst populær løsning i det danske parcelhuslandskab. Og det er bestemt ikke uden grund. Ståltaget er en billig løsning, fordi ståltaget typisk leveres fra tagfod til rygning, hvilket indebærer mindre arbejde for håndværkeren. Men hvad skal man være opmærksom på, når man skal have udskiftet sit gamle ståltag? Og hvad koster et nyt ståltag? Nedenfor finder du 3 tips til din fremtidige tagrenovering, så du er godt klædt på.

Hvad koster et nyt ståltag?

Det er svært at give et præcist estimat for udskiftningen af ståltaget, da den endelige pris ultimativt vil afhænge af en lang række faktorer, herunder tagets kompleksitet og behovet for tillægsudstyr. Dog kan man regne med følgende kvadratmeterpriser:

  • Decra (Aerodek) ståltag: 750 kroner per m2
  • Metrotile ståltag: 726 kroner per m2
  • Profilmetal ståltag: 712 kroner per m2

Ovenstående priser er inklusiv moms og montering men eksklusiv eventuelt tillægsudstyr. Bemærk, at ovenstående estimater er forbundet med væsentlig usikkerhed. Hvis du vil have et præcist estimat, kan vi anbefale prisberegneren, priseksempler og priser på ståltag fra Tagtjekker.dk.

Fordele ved ståltag

Stål er et særdeles modstandsdygtigt materiale som giver taget en lang levetid. Samtidig betyder udformningen af ståltag - nemlig, at de leveres i såkaldte tagplader - at denne type tag er let og hurtigt for håndværkeren at lægge, hvilket mindsker den samlede pris.

En anden - ofte overset - fordel ved ståltaget er, at det kan lægges ovenpå et eksisterende tag på grund af dets lethed. Det er særligt en fordel ved asbestholdige eternittag.

Samlet kan fordelene ved ståltag opsummeres således:

  • Dets modstandsdygtige og stærke materiale betyder, at der er høj levetid på ståltag - og op mod 40 års garanti ved udvalgte producenter.
  • Hurtigt og let for håndværkeren at montere, da tagplader leveres i fuld længde fra tagfod til rygning, hvilket resulterer i en forholdsvis lav totalpris
  • Nem og budgetvenlig vedligeholdelse
  • Mange typer og farver hvilket gør det nemt at finde det type ståltag som komplementerer resten af huset godt
  • Idet ståltag er let, kan det ofte monteres direkte på eksisterende tag

Ulemper ved ståltag

Der er naturligvis altid en bagside af mønten, og det gør sig også gældende ved ståltag. Ulemperne vedrører mest, at det ikke er alle huse som er velegnede til ståltag, ligesom at det ikke er en gør-det-selv-egnet tagtype.

  • Ståltag er ikke gør-det-selv-egnet: ligesom tegltaget er ståltaget bestemt ikke noget, som skal laves af andre end professionelle fagfolk. Metalplader og tagdækning er en kombination, som kræver professionelle håndværkere. Her gælder det om at have erfaring samt et omfattende kendskab til materiale og metode – hvis du altså vil have et ordentligt resultat som ikke senere vil føre til fugtskader.
  • Ikke alle huse er velegnet til ståltag: ståltaget bør kun monteres på tag med en hældning på minimum 12 grader. Har taget en hældning på under 12 grader, vil tagpap være mere velegnet som tagdækning. Derudover må man kun anvende ståltag, hvis tagkonstruktionen har tilstrækkelig med ventilation. Hvis ikke det er tilfældet, kan man risikere, at der dannes fugt og kondens på undersiden af taget. Til gengæld er ståltaget let, hvilket gør det velegnet hvis undertaget ikke tåler tunge tagtyper.