Find hjælp til dit haveindkøb og en vildere have

Er din have tør og kedelig, helt uden livsvarme, sommerfugle eller insekter? Er du lige flyttet ind i huset, der huser denne livløse have? Eller har du bare endelig besluttet dig for at gøre noget ved haven?

Så er tiden inde. Du kan få hjælp her i artiklen til at udvælge nogle dejlige klassikere, alle kan lide. Derudover kan du få lidt tips og tricks til, hvordan du få noget mere liv og nogle flere sommerfugle i haven. 

Når først du kender til planter, insekter og deres levevilkår bliver det pludselig vældig interessant at være i haven.

Klassikerne går du ikke galt med

Det er ikke alle planter, der har samme mulighed for at gro de forskellige steder i din have. Måske vil du have nogle planter i den del af haven, hvor der sjældent er særlig meget sol. 

Måske er det eneste, der kan gro græs og ukrudt andre steder, hvis noget overhovedet. Heldigvis er det ikke sådan for langt de fleste mennesker. 

Vi har et fantastisk klima i Danmark til flora. 

Men skulle du være udfordret kunne du forsøge dig med nogle klassikere. Det er kunne være bunddækkerplanter. Skulle der også opstår problemer, skal du ikke miste modet. 

Det kræver blot en lille haveindsats fra dig. Du må tjekke den jord, du forsøger at plante i. Skal der smides noget sand i, grave noget væk eller hvad er problemet? Du kan finde hjælp på siden. 

Har du også valgt at installere et æbletræ, eller er du så heldig, at der allerede var et til at starte med? Så gør dig klog på, hvordan du bedriver en god beskæring af æbletræ. Det er nødvendigt at holde haven i god stand. Derfor er det nødvendigt med en lille trimning af æbletræet eller lignende træer. 

Undersøg dit ukrudt

Og så kommer vi til alle haveejeres store pestilens. Hvem gider have ukrudt i haven, når du kan have flotte planter? 

Faktisk er der nogle gode grunde til at lade være med at fjerne dit ukrudt og til at være en smule mere sløset i haven. Hvis du ønsker dig et spændende dyreliv i haven, er det nemlig et bedre udgangspunkt med ”ukrudt”, altså naturligt voksende danske planter. 

Sommerfugle, bier og andre insekter kan ikke bestøve dine smukke roser eller andre udenlandske og tropiske planter. De har gennem årtusinder vænnet sig til vores ”ukrudt”.

Så du kunne forsøge at plante nogle danske planter som engkarse, døvnælde, tusindstråle, mælkebøtte - måske har du det allerede.

Få haveoasen til at spille max sammen

Hvordan skal din have se ud? Det er for sin vis et personligt spørgsmål, som du må besvare ud fra, hvor vigtig haven er, hvor meget tid du vil lægge i den osv.

Men det er faktisk også et meget kulturelt spørgsmål. Den have, vi forestiller os, når vi lukker øjnene, er typisk en klassisk dansk have, som vi voksede op med. 

Den have er ved at blive forandret. Men der er stadig plads til klassikerne.