Farverig stentøjsglasur til dine blomstervaser

Hjemmelavet keramik er en stor størrelse, og et vildt projekt at gå i gang med. Til at starte med skal du have styr på din proces, og dine materialer. For at komme godt i gang er der nogle helt basisting, man skal have styr på. Såsom hvor man køber sine materialer, hvem der forklarer bedst hvordan man skal gå i gang osv.

 

Først og fremmest skal man have styr på sine materialer. Disse vil være helt basis produkter, som man bruger til et basis keramik projekt. Det vigtigste man skal bruge, vil jo nok være ler, det kan vi ikke komme uden om. Derudover skal man bruge nogle mål på hvor stort et projekt man er gået i gang med, er det en vase, et krus eller en nøglering har ret stor betydning. Så sørg for at have styr på ideen før du går i gang med din proces. 

 

Et andet materiale som næsten alle keramikere sværger sig til er Stentøjsglasur. Det er dette produkt der sørger for glansen, og farven på dit keramikprojekt. Hvis man ønsker en meget kraftig farve på sit keramikprojekt kan man lægge ud med akrylmaling, før man kaster sig ud i stentøjsglasur. Dog vil det under alle omstændigheder være en god ide at glasere sit værk. Det vil sandsynligvis tage et par forsøg at få styr på glaseringen, men fortvivl ikke, det gør det for alle.

Proces

Når man så har styr på alle sine materialer, skal man i gang med selve keramikken. Man skal starte med at finde sit ler frem. Det vil som regel være en god ide at have en lille skål med vand stående ved siden af sig, til at glatte kanter ud. Man starter med at udforme sin... lad os sige vase. Du får styr på højden, bredden og tykkelsen. Efter dette lader man leret tørre i 24 timer, efter de 24 timer tjekker du om leret har en mere mat farve. Hvis ikke venter man længere.

 

Når leret er tørret, tager man sin vandskål frem igen og glatter alle kanter. Efter dette venter man, igen! Cirka 48 timer efter vil dit ler være tørt nok til at du kan male, på det. Dette anbefaler jeg som sagt at man gør med akrylmaling. Når malingen er tørret, skal man finde sin stentøjsglasur frem, og glaserer hele projektet. Dette vil skabe den smukke glans man ofte ser i stentøj. Vasen stilles så på en rist så overskydende glasering kan dryppe af. Efter 24 timers mere ventetid vil ens projekt stå færdigt. Og sådan lavede du din helt egen stentøjsvase, med din helt egen glasering.

Materialer

For at gøre materialelisten en smule mere overskuelig har jeg her listet materialerne op i punktformerne. Rigtig god fornøjelse med dit stentøjs projekt.

 

  • Ler fundet ud fra ideen med projektet.
  • Et målebånd.
  • Stentøjsglasering.
  • Akrylmaling (hvis man ønsker kraftigere farver)
  • En voksdug eller lign. Ler har en tendens til at svine en del.
  • Sidst men ikke mindst en lille skål til vand.