En mere klimavenlig hverdag

Vi er alle blevet klare over, at der er et problem i verdenen. Miljøet og klimaet lider under menneskernes voldsomme forbrug, og debatten fylder rigtig meget i medierne og den politiske dagsorden. Forbilleder, som Leonardo DiCaprio og Greta Thunberg står forrest i kampen for at redde klimaet.

Vores forbrug har gjort, at temperaturen går hurtigt opad, vandene fyldes med plastik og skrald, havene bliver syrlige på grund af alt kulstoffet, som vi udleder, hvilket kan gøre vandet ætsende inden for en nær fremtid. De værste naturkatastrofer, om vi har set, sker lige nu på grund af klimaforandringer.

Utroligt mange arter dør, fordi deres naturlige levesteder bliver ødelagt og meget mere gør, at vi bliver nødt til at ændre vores livsstil. Mange frygter, at vi ikke ville kunne gøre nogen af de ting, som vi er vant til, fordi det skader klimaet, men der er meget, vi kan gøre ellers. Det kommer selvfølgelig til at være en ændring, men i virkeligheden er det ikke så svært. Læs her, hvordan du kan hjælpe miljøet i dit eget hjem.

Affaldssortering

Det første, du kan gøre, er affaldssortering, de fleste kommuner er begyndt at lave skraldespande med rum til forskellige materialer, som for eksempel plastik, pap og madvarer. Affaldssortering er en rigtig god måde at tage sig af naturen, fordi det gør det meget nemmere at genbruge materialer. Hvis du ikke bruger de nye skraldespande, med har fundet en anden løsning, så indsend billede af din affaldssortering løsning her.

Jorden har kun begrænsede materialer, og på et tidspunkt løber vi tør, hvis vi ikke begynder at respektere de ressourcer, som vi er blevet givet. Det er nødvendigt, at vi fra forbrugeren af får affaldet groft sorteret.

Det er dog stadig nødvendigt med en mere fin sortering, men det ville stadig hjælpe rigtig meget, hvis flere hjem sorterede deres affald. Det gør det meget billigere og nemmere at genanvende vores affald, og derudover hjælper det også naturen.

Undgå så meget plastik så muligt

Plastik er en af de store skader for miljøet. Det fylder havene og dræber mange havdyr. Det tager meget at producere, og det er begrænset, hvor længe vi kan blive ved med at producere det i de mængder, vi gør nu. Det er derfor vigtigt, at vi skærer ned på vores plastik forbrug. Det kan man gøre ved for eksempel at undgå plastikposer og bruge en rygsæk eller et net, når man køber ind.

Du kan også lade være med at bruge sugerør, for eksempel som sagtens kan erstattes af et metalsugerør. Hvis du pakker mad ned i fryseposer eller bruger poser til andet i køkkenet, kan du skifte det ud med madkasser af metal eller andet materiale. Du kan også bruge drikkedunke af hårdt plast, som holder meget længere end plastikflasker, eller du kan købe en drikkedunk af metal.

Lade kødet blive i supermarkedet

Kød og specielt oksekød udleder rigtig meget CO2, når det bliver produceret. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi i fremtiden skærer ned på kød. Grunden til, at oksekød tager så meget på klimaet, er for det første, fordi, når man spiser kød, kræver det ti gange mere, end hvis man spiste planter. Det kræver nemlig 1000 gram plantemateriale at blive 100 gram oksekød eller 100 gram muskel på os mennesker.

Derudover udleder køer en gas, som hedder metan. Metan er en drivhusgas, som er stærkere end CO2. Førhen har man reklameret det såkaldte kødfri dag, som gik ud på, at vi ikke spiste kød en dag om ugen. Men det er overhovedet ikke nok, i, skal gerne kunne halvere vores kødforbrug eller mere end det.

Det er i virkeligheden slet ikke særlig svært at skære ned på sit kødforbrug. Der er mange retter, som kan laves uden kød, og hvis man laver mad uden kød, bliver det ofte meget billigere, fordi kød er meget dyrt.

Kør mindre i bil, og skær ned på flyrejser

Hvis du skal en hurtig tur til supermarkedet, er der ingen grund til at skulle tage bilen. Bilen udleder rigtig meget CO2, når den kører, og derfor skal vi skære ned på brugen af bil. Der er flere alternativer til at køre i bil, du kan for eksempel tage cyklen eller tage offentlig transport.

Fly udleder utrolig meget CO2, ligesom biler, men flyrejser står faktisk for 2 procent af verdens CO2 udledning. Man kan i stedet køre på ferie eller sejle på ferie. Man kan også tage den mest klimavenlige beslutning og holde ferie hjemme i Danmark.