6 spørgsmål og svar om robotplæneklippere
Robotplæneklippere er en gave til alle boligejere med en græsplæne. Det giver dig mulighed for at læne dig tilbage og se arbejdet blive klaret for næsen af dig – og ofte bedre end du selv ville kunne gøre det! I takt med at teknologien er blevet bedre, er de hjælpende maskiner også blevet mere og mere populære.
Er du ikke hoppet med på bølgen endnu, kan du lade dig inspirere af denne artikel. Vi har samlet og svaret på seks af de oftest stillede spørgsmål, så du kan blive overbevist om, at din have – og du selv – skal forkæles med en robotplæneklipper.
1) Hvorfor er robotplæneklippere så populære?
Det korteste svar på dette spørgsmål er: fordi de fleste simpelthen hader at slå græs. Det er ikke, fordi det behøver tage lang tid, hvis ikke du har en kæmpe plæne. Men det er stadig tid, som du kunne bruge på alt muligt andet, der er sjovere end at skubbe en tung maskine foran dig. Hvis du har en travl hverdag, er det også tid, som du måske slet ikke har – og hvorfor så ikke sætte en robot til det?
Robotplæneklippere bliver også mere populære, fordi mange finder ud af, at det er sundt for græsplænen. En robotplæneklipper slår græs i forskellige mønstre hver gang, og det kan plænen rigtig godt lide. Derudover bliver græsplænen aldrig for lang, fordi plæneklipperen kører, når det er nødvendigt. Det betyder, at hvis du tager på ferie i et par uger, kommer du ikke hjem til en tilvokset plæne.
2) Hvad koster en robotplæneklipper?
Prisen for en robotplæneklipper afhænger meget af dine behov og de krav, din plænes terræn sætter til den.
Populariteten gør, at der nu er modeller i stort set alle prisklasser. Den billigste robotplæneklipper er ikke nødvendigvis noget bras, men den dyreste behøver heller ikke være den bedste. Det kommer helt an på, hvad den skal kunne. Det kommer vi ind på længere nede, når vi forklarer lidt om, hvad skråninger og forhindringer sætter af krav til din robotplæneklipper.
Hvis du vil se en overskuelig oversigt over, hvilken robotplæneklipper du kan få inden for dit budget, kan du kigge i denne guide til de bedste robotplæneklippere. Her finder du modeller i mange prisklasser, der kan forskellige ting i forhold til areal, terræn og drift generelt.
3) Hvor meget koster det i elektricitet at have en robotplæneklipper?
Du skal regne med, at en robotplæneklipper i kroner og ører aldrig bliver lige så billig som en almindelig græsslåmaskine. Men hvis du går efter ”tid er penge”, er den hurtigt tjent ind! Hvis vi ser bort fra vedligeholdelse, reparationer osv., har en robotplæneklipper et elforbrug, som du skal have med i dine overvejelser.
Forbruget afhænger selvfølgelig af modellen, og hvor stor din have er – en lille græsplæne kræver mindre arbejde fra din robotplæneklipper end en stor. Terrænet spiller også ind på dette område. Du kan regne med et sted mellem 500 og 2000 kroner om året i elforbrug. 1000-1200 kroner er et godt bud for en standard størrelse græsplæne og en robotplæneklipper i mellemklassen i en god kvalitet.
4) Kan en robotplæneklipper klare arbejdet tilfredsstillende?
Ja, det kan den helt sikkert! De robotplæneklippere der er på markedet i dag, er i god kvalitet og klipper din plæne flot. De fleste modeller har en kantledning, der enten skal graves ned eller placeres med pløkker, og det er det, der fortæller din robotplæneklipper, hvor den skal køre. Det betyder, at du bestemmer, hvor tæt den kommer på kanter og blomsterbede. Den anbefalede afstand varierer fra model til model, men typisk anbefales det at definere en grænse meget tæt på for eksempel en terrasse med fast belægning, og længere væk når det kommer til for eksempel blomsterbede, hvor maskinen kan falde ned i den bløde jord.
Sidstnævnte gør, at du kan risikere selv at skulle trimme en kant rundt om bede og lignende, fordi det er bedst, at din robotplæneklipper ikke kommer for tæt på. Ser du bort fra det, klarer den det ovenud tilfredsstillende, så du bare kan læne dig tilbage og se din græsplæne blive klippet på den helt rigtige måde.
5) Skal jeg holde øje med den, når den kører?
Nej, du behøver ikke holde øje med din robotplæneklipper, når den er ved at slå dit græs. Brug din tid på nogle sjovere ting, og lad den klare arbejdet i fred og ro. De fleste modeller kan indstilles til at starte arbejdet på et bestemt tidspunkt, så du behøver slet ikke være hjemme, når den er i gang.
Den skal også nok holde sig til din egen have og kun til selve plænen – på grund af kantledningen eller GPS’en kører den kun, hvor den har fået at vide, at den må køre. Du kan derfor roligt lade den gøre sit arbejde uden opsyn uden at skulle bekymre dig om rosenbedet.
6) Kører den uden om forhindringer i min have?
Ja, robotplæneklippere skal nok køre uden om træer, trampoliner, blomsterbede og solsenge. Afhængigt af modellen har de en indbygget sensor, der fortæller dem, når der er en forhindring, de skal udenom. Nogle modeller har også et GPS-signal, der giver dem mulighed for at holde styr på, hvor de er, og på den måde undgå midlertidige forhindringer.
Forhindringer som skråninger klarer din robotplæneklipper også snildt. Der er forskel på, hvor stejle skråninger de kan klare, så det skal du huske at overveje, inden du køber. Har du en meget stejl skråning eller mange bakker i haven, bør du især være opmærksom på, hvad din robotplæneklipper kan holde til.