Sådan plejer du bedst din hortensia

Hortensia er en utroligt populær plante, og når først den er i gang med at gro, dér hvor du har plantet den, kræver den ikke voldsom meget pleje, men hvis du plejer og passer den efter alle kunsten regler, kan du stort set forme den, som du ønsker – og endda bestemme, hvilken farve blomsterne skal have.

Hortensiaen blomstrer hele sommeren og sensommeren med. Den har kæmpestore, runde, smukke blomster, som faktisk består af mange små blomster, der er samlet til en kugle af blomster. Farven på blomsterne er som regel hvid, lime, lyserød, violet eller blå og en masse nuancer derimellem.

Sådan planter du hortensia

I de fleste tilfælde får du hortensia i en potte. Tag hortensiaen med jordknold op af potten, og sæt den i en spand vand, så den rigtig kan suge vand til sig.

Grav et hul, hvor du vil plante din hortensia, der er stort nok til jordknolden. Kom plante med jord ned i hullet, så jordknolden flugter med jordoverfladen.

Hortensia skal helst stå i læ, og den trives fint i både halvskygge og i direkte sol. Dog skal du sørge for, at den får rigeligt med vand, hvis den står et meget solrigt sted.

Du kan plante hortensia stort set hele året, men hvis du vil gøre det nemt for dig selv, så plant den i sensommeren eller efteråret, hvor jorden stadig er lun, men også fugtig, så du slipper for at skulle vande så meget.

Hortensia på altanen

Har du ikke have, kan du alligevel godt nyde den smukke blomst. Hortensia er nemlig perfekt at have i en krukke.

Du skal stadig sørge for, at den har masser af vand, og du skal også helst sørge for at tage den ind i et frostfrit rum om vinteren.

Til foråret klipper du rødderne lidt tilbage og kommer lidt nyt jord i potten.

Pleje af hortensia

Som nævnt kræver hortensia ikke megen pleje. Dog skal du i den første tid efter plantning sørge for, at den får rigeligt med vand. Og du bør også beskytte den mod frost om vinteren.

Hvis du lader din hortensia brede sig, får du hurtigt en stor busk, der vil pynte i din have. Beskæring af hortensia er nødvendig, hvis din busk skal have en flot form, eller hvis du vil forhindre, at den breder sig for meget.

Vil du gerne have, at din hortensia breder sig, eller vil du have hortensiaer flere steder i haven, kan du, når din hortensia er kommet i god groning, dele moderplanten.

Vand og gød dig frem til din favoritfarve

Hortensia kan bedst lide en sur, nærings- og muldrig jord helst uden for meget kalk. Det er jordens pH-værdi, der giver hortensiaen sin farve. Og det kan du ændre på med gødning.

Du kan med fordel gøde en gang om foråret og en gang om efteråret. Det vil din hortensia trives godt med.

De hvide og lyserøde blomster kræver en basisk gødning, mens de blå blomster kræver en syreholdig gødning.

Denne ændring af blomsternes farve afhængig af jordens pH-værdi, betyder også, at hvis du vander med kalkholdigt vand vil den blå hortensia ændre farve, da kalk forhøjer jordens pH-værdi. Det kan derfor være en rigtig god idé at vande den blå hortensia med regnvand, hvis du gerne vil bibeholde dens farve.

Blomstringstid

Hortensiaen blomstrer fra omkring juni måned til omkring august måned. Herefter visner blomsterne og bliver nærmest rustfarvede. Det kan være fristende at klippe de visne blomsterhoveder af, men vent til foråret. De visne blomster beskytter nemlig planten mod frost til vinter. Og faktisk ser de også meget smukke ud, når de står ranke med sne på om vinteren.

Forskellige sorter af hortensia

Der findes rigtig mange forskellige hortensiaer. Den mest almindelige er også den mest populære. Den bliver kaldt almindelig hortensia, men dens videnskabelige navn er macrophylla. Den er hårdfør og rigt blomstrende.

Men der findes mange flere. I alt findes der vel omkring 50 navngivne underarter af hortensia, hvis videnskabelige navn er hydrangea:


Havehortensia – Hydrangea paniculata er en busk eller et lille træ. Dens blomster minder lidt om syrenens, og derfor bliver den også nogle gange kaldt Syrin hortensia.


Klatrehortensia – Hydrangea petiolaris er en busk, der – som den danske betegnelse antyder – klatrer opad. Derfor skal den placeres op ad en væg, plankeværk, espalier eller lignende.


Træagtig hortensia – Hydrangea arborescens kaldes også glat eller vild hortensia og syvbark. Den kan blive op til tre meter høj og har en flot og kraftig blomstring.


Egebladet hortensia – Hydrangea quercifolia har fået sit danske navn ud fra formen på sine blade, som ligner egetræets.


Dværghortensia – Hydrangea hirta har fået sit danske navn, fordi den er forholdsvis lille i forhold til andre sorter i hortensia-familien. Den kaldes også neslebladet hortensia på grund af dens grovtakkede blade.


Det er bare nogle få af dem. Og derudover er der mange forskellige afarter af de forskellige underarter.