5 gode planter til kontoret

Det er efterhånden alment kendt, at planter og blomster har god indvirkning på indeklimaet, men vidste du, at det også har en række andre gavnlige effekter? Hvis du arbejder på kontor, kan du opleve store forbedringer i både produktivitet, humør og indeklima. Og det kræver hverken sjældne planter eller timevis af pleje. Planter på kontoret kan:

 

  • Reducere stress
  • Øge produktiviteten
  • Gøre arbejdspladsen mere attraktiv og indbydende – både for nuværende og nye medarbejdere
  • Rense luften
  • Sænke støjniveauet, så du ikke forstyrres af kollegaers summen og tastaturklik

Når du skal vælge planter til kontoret, er det vigtigste, at du vælger nogle, der ikke giver dig mere arbejde. Du har sikkert rigeligt at se til i hverdagen, så planterne skal ikke være en ekstra byrde. Find derfor kontorplanter, der ikke skal vandes for tit, og hvor du ikke skal fjerne blade i tide og utide. Derudover kan det være en fordel at gå efter planter, der ikke kræver store mængder sollys, da det kan være svært i de fleste kontorer. Nedenfor har vi samlet nogle forslag til gode kontorplanter, der er lette at passe og ikke kræver det store af hverken lysforhold eller pleje. Til gengæld bidrager de med farve og liv til kontoret.

Kaktus

Der findes masser af forskellige kaktus. Du kan både få små og mellemstore til at stille i vindueskarmen og store til at have stående på gulvet. Fælles for dem alle er, at de næsten ikke kræver noget fra dig. En sjat vand i ny og næ, så er de glade. Som udgangspunkt kan du nøjes med at vande en gang om måneden, men hvis der er varmt på kontoret om sommeren, kan du godt vande lidt oftere.

Sukkulenter

Ligesom kaktus er sukkulent også en overkategori, der indeholder et hav af forskellige planter. Sukkulenter er super lette at passe, og de kan klare både lys og mørke, så der er ikke de store krav til placeringen.

De fleste sukkulenter vil gerne tørre ud mellem vandingerne, og ellers er en sjat vand hver anden uge en god tommelfingerregel.

Sukkulenter findes i næsten uendeligt mange farver og afskygninger, så der er rig mulighed for at finde nogle, der falder i din smag. Vælg en fin lille sukkulent i din yndlingsfarve til at have stående på skrivebordet, eller find et flot par til at have stående i vindueskarmen, så du kan kigge på dem i løbet af dagen.

Figentræ

Der findes mange forskellige figentræer, som alle er fine at se på og nemme at holde. Et figentræ skal gerne tørre ud mellem vandingerne, så du kan vænne dig til at tjekke jorden, når du møder ind, så du kan se, om det er i dag, træet skal have lidt vand.

Figentræet skal nok overleve, uanset om dit kontor er badet i sollys, eller du kun har kunstigt lys.

Aloe vera

Aloe Vera findes også i forskellige slags og både i store og små størrelser, så der er noget for ethvert kontor. Aloe Vera er en meget taknemmelig plante, som ikke tager skade af, at du misser en vanding eller to. Det er bedre, at du vander for lidt end for meget, da du risikerer at overvanding får planten til at rådne.

Vand aloe veraen en gang hver anden uge, enten fra en underskål eller ved at sætte den i blød en times tid.

Fredslilje

Fredsliljer er overraskende lette at passe, selvom de ser både sofistikerede og krævende ud. De skal have en my mere opmærksomhed end de andre planter på vores liste, men til gengæld får du også de smukkeste blomster at beundre.

En fredslilje må ikke tørre ud, så jorden skal holdes fugtig, uden at planten drukner. Desuden bliver den glad, hvis du jævnligt forstøver bladene.

En plantevæg giver dig alle fordelene, uden du skal løfte en finger

Hvis du ikke er til små potteplanter rundt omkring i kontoret, eller du ikke gider stå med pasning og vanding af hverken krævende planter eller næsten selvpassende kaktus, kan du stadig få alle fordelene ved planter på kontoret.

 

Plantevægge bliver mere og mere populære i moderne kontorlandskaber. De skaber liv og farve i et ofte hvidt og strømlinet kontormiljø. Og så ser de bare vildt flotte ud. Det er anderledes end traditionelle potteplanter og vaser, så uanset om I har kundebesøg, eller ”bare” er jer selv på kontoret, skaber det helt sikkert nye samtaler, og de mange grønne farver bringer glæde til hverdagen på kontoret.

 

Selvom en plantevæg og fritstående planter kan have god effekt på indeklimaet på kontoret, er det vigtigt at understrege, at planter ikke kan trylle – i hvert fald ikke lige på dette punkt. Planterne renser luften, så der kommer bedre ilt, hvilket gavner koncentrationen og det generelle helbred. Men hvis I har kontor i en ældre bygning, kan der være problemer med fugt, og det kan selv den største plantevæg ikke afhjælpe. Det kan en affugter til gengæld. Den kan rense luften i lokalet, så fugten forsvinder, og I slipper for skimmelsvamp, lugtgener og generelt dårligt indeklima. I samspil med planter kan det altså være med til at skabe de bedste rammer for arbejdet på jeres kontor.