Beskæring af sommerfuglebusk: 2 anbefalede metoder

Når du vil beskære din sommerfuglebusk, kan du benytte dig af en af to strategier. Du kan enten klippe den helt ned til jordhøjde, det kaldes at forynge den, ellers kan du nøjes med at klippe den i form. Læs mere om det herunder.

Sommerfuglebuske er utrolig smukke buske med lange klaser af lilla blomster, hvor mange forskellige typer af sommerfugle netop ynder at sidde og suge nektar. Dermed får busken altså en dobbeltfunktion, da den både er meget flot for dig at have i haven, men at den også er med til at tiltrække sommerfugle, der er meget fortryllende for dig at se på.

Det kræver ikke særlig meget arbejde af dig at vedligeholde din sommerfuglebusk. Du skal bare beskære den en gang om året. Derefter vil den trives og blomstre, som den skal. Vi giver dig her råd til, hvordan du bedst kan passe din sommerfuglebusk. Vi har selv fået inspiration til artiklen af denne guide til beskæring af sommerfuglebusk.

Klip busken i form og sørg for, at den ser pæn ud

De fleste år er det nok, at du bare sørger for at klippe busken i form. Det gør du ved at klippe den ned til 15 cm for lave arter og 30 cm for høje arter. Når du beskærer busken, skal du selvfølgelig også have fokus på, at du skal fjerne eventuelle syge og døde grene fra den.

Det bedste er, at du beskærer busken om foråret, når der ikke længere er risiko for frost. De fleste år betyder det, at du kan beskære busken i april. Der kan dog også være nogle år, hvor du først kan beskære busken i maj på grund af sen frost.

Foryng busken ved at klippe den helt ned

Fra tid til anden har busken brug for at blive forynget ved, at du klipper den helt ned. Når du beskærer den, skal du derfor klippe den helt ned i jordhøjde. Det kan virke meget voldsomt at klippe busken så drastisk ned, men bare rolig – busken har jo et stort rodnet, og den vil derfor spire igen i løbet af sommeren.

Faktisk kan buskens grene blive så lange efter en foryngelse, at de har svært ved at holde sig selv. Når du først har prøvet at forynge din sommerfuglebusk en gang, vil du altså ikke længere være bange for, at den ikke kommer igen.

Sørg for at bruge rent værktøj, når du beskærer

Når du beskærer din sommerfuglebusk, er det vigtigt, at du sørger for at rengøre dit værktøj inden brug. Dermed er du sikker på, at du ikke kommer til at overføre sygdomme fra en plante til en anden.

Derudover er det også vigtigt, at du sørger for, at dine haveredskaber bliver slebet jævnligt. Det mest optimale er, at du får det gjort mindst en gang om året. Det er ikke kun med til at gøre arbejdet nemmere for dig, men er også med til at sikre, at du kan udføre et lige og fint snit i buske og træer.

Det er altså nemt for dig at passe og pleje din sommerfuglebusk på bedste vis, så længe du husker på at beskære den en gang om året og bruge rent værktøj.