Foråret nærmer sig: Disse ting skal du nå

Der er stadig noget tid til årets første forårsdage, men derfor kan du sagtens begynde at lægge planer for dit forår. Faktisk er det en god idé at starte så tidligt som muligt, da det vil spare dig meget tid i højsæsonen, hvor alting gror med lynhast.

Det er kun en fordel, hvis du starter i haven så tidligt som muligt, og det er optimalt, hvis du er i gang allerede i marts. Det kræver selvfølgelig, at der ikke er frost i jorden, men heldigvis har vi indtil videre haft en meget mild vinter. Med andre ord er der gode chancer for at marts bliver uden hård frost, hvis vejrtendenserne fortsætter som hidtil.

Herunder har vi samlet en liste over nogle af de vigtigste ting, som du bør gå i gang med, når foråret nærmer sig.

Kom ukrudtet i forkøbet

De fleste haveejere bruger rigtig mange timer på at fjerne ukrudt i løbet af en sæson, men det er muligt at begrænse arbejdsbyrden for dig selv. Det er ufatteligt vigtigt, at du begynder at fjerne ukrudt så snart det spirer.

Hvis du bekæmper ukrudt fra starten, kan du se frem til en nemmere sæson. Du svækker nemlig ukrudtet meget ved at fjerne det tidligt, og det giver dine planter bedre mulighed for at blive store og dominere dine bede. Dermed får ukrudtet sværere ved for alvor at bryde igennem i højsæsonen.

Det er forholdsvis nemt at skelne ukrudt fra nytteplanter, hvis du begynder bekæmpelsen allerede i marts. Det er de færreste nytte- eller prydplanter som spirer så tidligt på året, og derfor er det nemt at spotte ukrudtet.

Beskær dine træer og buske

De fleste træer og buske er stadig i dvale i marts, men samtidig er der ikke langt til varmere tider. Derfor er marts det perfekte tidspunkt at beskære de fleste træer og buske, så de svækkes mindst muligt forud for den nye sæson. Du skal især være opmærksom på beskæring af frugttræer og -buske, da en god beskæring kan have stor indflydelse på årets udbytte af frugt og nær.

Hvis du planlægger at lave en dybdegående beskæring, er det en god idé at læse lidt gode råd om det enkelte træ eller busk, da nogle sorter er mere sårbare overfor beskæring. Stort set alle buske og træer tåler dog fint en normal beskæring i den første forårsmåned, og det er langt bedre at gøre det i marts end senere på sæsonen.

Marts er også den perfekte måned at plante nye træer og buske, og derudover kan du også flytte fejlplacerede buske til en ny plads.

Sæt løgplanter og så blomster i potter

Det er altid hyggeligt at plante nye blomster, og det kan du også allerede begynde med i marts. Der findes rigtig mange løgplanter som er optimale at sætte i marts.

Tulipaner og påskeliljer er blandt de mest velkendte og almindelige løgblomster, men der findes overraskende mange andre planter, som du kan tilføje til din have. Samtidig er løgplanter også nogle af havens tidligste blomster, hvilket er en kærkommen tilføjelse i de fleste forårshaver.

Det er de færreste blomster, som kan holde til at blive sået i marts, men du kan fint begynde at så blomster i potter. Disse potter kan stå indenfor og dernæst blive flyttet udenfor, når nattetemperaturen er høj nok. Du kan hygge dig med at gå og nusse om blomsterne indenfor, og samtidig sparer du også penge, når du ikke behøver at købe blomsterplanter senere på sæsonen.

Overvej om huset trænger til udvendigt vedligehold

Forårsmånederne er også et godt tidspunkt at undersøge om dit hus trænger til udvendigt vedligehold. I den forbindelse bør du især undersøge husets træværk, da vinteren kulde og fugt især er hårdt ved træ. Du skal især være opmærksom på eventuelle trævinduer, da disse kræver fast vedligeholdelse, hvis de skal holde i mange år.

I forbindelse med din kontrol af husets vedligehold skal du også kigge nærmere på husets murværk – især hvis vi har haft en vinter med hård frost. Der kan til tider trænge fugt ind i murværket, og det kan give frostsprængninger, hvis du er uheldig. Det er vigtigt, at denne type af skader bliver udbedret, da de blot vil blive værre med tiden.

I nogle tilfælde vil det ikke længere være nok med vedligehold, og der kan være behov for at lave udskiftninger – for eksempel af gamle vinduer. Det er optimalt at få overstået disse udskiftninger i foråret, selvom det måske kan virke mere fristende at udsætte dem til sommeren. Heldigvis er det nemt at gå online og købe vinduer efter mål, så du kan få overstået. På den måde har du mulighed for at slappe af og nyde sommeren i stedet for at knokle.